Trenutek odločitve je pomemben

Anže Hitri in Jože Pozni sta izmišljena, a realna predstavnika dveh različnih generacij, ki zelo različno živita. A kljub temu imata nekaj skupnega – enako neto plačo ter zavedanje, da morata za velik del svoje pokojnine poskrbeti sama. Anže se je tega zavedal ves čas in je ukrepal takoj, ko je imel možnost. Jože je na prvo mesto postavil dom in avtomobile, kar je financiral s krediti, in se za pokojninsko varčevanje odločil precej pozneje v življenju. Tudi njun cilj je enak ─ varna starost, zato morata do upokojitve oba privarčevati svojih šest letnih neto plač, le da imata za to na voljo različno količino časa: Anže 36 let, Jože pa le še 25. Pa ju spoznajmo nekoliko bolje.

Anže Hitri

Anže Hitri je diplomant, star 29 let. Po štirih letih honorarnega dela na področju IT je dobil prvo redno zaposlitev. Poleti rad obišče kakšen glasbeni festival v tujini, s punco pa skrbita za psičko Ajo in v prostem času brkljata po vrtičku na strehi bloka, v katerem imata v najemu manjše stanovanje. Ljubiteljsko se ukvarja s fotografijo, rad obiskuje bolšje sejme in garažne razprodaje ter se povsod vozi s kolesom. Ko je dobil službo, se je odločil, da bo z naložbenim življenjskim zavarovanjem NLB Vita Izbrana začel varčevati za dodatek k pokojnini, in sicer 65 evrov na mesec naslednjih 36 let, torej do upokojitve pri 65 letih. To predstavlja 6,5 % njegove neto plače, ki znaša 1000 evrov. Da si to lahko privošči, se mora odpovedati enemu paru srednje dobrih kavbojk na mesec. S to malo mesečno odpovedjo bo lahko še 30 let po upokojitvi črpal mesečno finančno rento v višini približno 30 % svoje sedanje neto plače.

Jože Pozni

Jože Pozni je aktiven človek, star 40 let. Končano ima strokovno šolo in že dvajset let dela kot specializiran tehnični strokovnjak v javnem sektorju, z družino pa živi v zgornjem nadstropju hiše svojih staršev. S sinovoma se rad odpravi na kolesarska potepanja, ob nedeljah s prijatelji iz otroštva igra nogomet, pozimi pa rad preživi kakšen dan na smučkah. Z ženo sta tudi strastna hribolazca in razen nekaj dni na morju dopust raje izkoristita za gorske ture. Tudi Jože ima 1000 evrov neto plače brez dodatkov, in ker sta z ženo pravkar odplačala kredite za opremo zgornjega nadstropja domače hiše ter avtomobile, se je odločil za varčevanje v naložbenem življenjskem zavarovanju NLB Vita Izbrana za pokojnino. Da bi dosegel enak cilj kot Anže, mora do 65. leta na mesec privarčevati 123 evrov, za kar se mora vsak mesec odpovedati štirim dnevnim smučarskim vozovnicam.

 

Informativni izračun je narejen na dan 1. 10. 2014.

Informativni izračuni za naložbeno življenjsko zavarovanje NLB Vita Izbrana so narejeni ob upoštevanju pokojninske strategije, pri kateri se sredstva glede na starost zavarovanca vplačajo v ustrezno naložbeno politiko in se prilagajajo skladno s splošnimi pogoji. Trenutne košarice skladov glede na posamezno naložbeno politiko in nevtralni donos posamezne naložbene politike glede na starost zavarovanca, ki so upoštevani v informativnem izračunu, so objavljeni na spletnih straneh zavarovalnice. V informativnem izračunu se upošteva nevtralni donos, ki je kombinacija pričakovanega pesimističnega in optimističnega donosa, ki ga določi upravljavec sklada.

Donosi investicijskih skladov, ki so upoštevani v informativnem izračunu, so zgolj predpostavka in niso zajamčeni.

Informativni izračun mesečne rente je narejen za izplačilo finančne rente za izbrano dobo izplačevanja. Pri izračunu finančne mesečne rente je upoštevan rentni faktor, ki ga zavarovalnica določi po vsakokrat veljavnem ceniku zavarovalnice. V rentnem faktorju je trenutno upoštevana obrestna mera 2 % in stroški izplačila 1 % rente.

Informativni izračun je narejen za izbrano obdobje in je zgolj informativne narave ter ne upošteva učinka inflacije na realno vrednost prihrankov. Morebitne davčne obremenitve (dohodnina, davek od prometa zavarovalnih poslov itd.) v njem niso upoštevane.

V informativnem izračunu je upoštevana zavarovalna vsota za primer smrti v višini 1.200 EUR. Informativni izračun velja za popolnoma zdrave osebe. Ob upoštevanju zdravstvenega stanja zavarovanca se lahko za zavarovalno kritje uporabijo tudi povišane premijske stopnje.

Vita Magazin življenja

Tega in veliko drugih zanimivih prispevkov o uspešnem varčevanju za pokojnino najdete v reviji Vita Magazin življenja, ki je izšla septembra 2014 (prenesi .pdf).

Starost 65+ Finance

Prejšnji članek:

Zgodba s srečnim koncem