Rekordne vrednosti na tujih kapitalskih trgih v marcu 2015

Zakaj je prišlo do rekordnih vrednosti na tujih kapitalskih trgih, kakšna je bila gospodarska rast na evroobmočju in še nekaj koristnih informacij o kapitalskem dogajanju v mesecu marcu 2015.

Tuji delniški trgi so tudi v marcu večinoma pridobivali na vrednosti in so tako dosegli nove rekordne vrednosti. Tako je ameriški S&P500 (merjeno v EUR) v marcu porastel za 2,5%, evropski delniški indeks Eurostoxx 50 pa za 2,7% in dosegel novo najvišjo vrednost po juniju 2008. Nemški DAX je denimo v marcu, predvsem na račun visokih pričakovanj o večjih dobičkih izvoznih podjetij zaradi depreciacije evra porastel kar za 5% in prvič v zgodovini dosegel 12.000 točk.

Gospodarska rast v evroobmočju v zadnjem kvartalu 2014 je znašala 0,9%, v letošnjem letu naj bi se  sicer okrepila na 1,3%, kar pa je še vedno znatno manj od ZDA (+3,0%). Dodatno spodbudo evroobmočju pa bosta nudila tudi šibak evro in nižje cene nergentov. V evroobmočju sicer še vedno beležimo blago deflacijo (februarja so cene glede na leto poprej upadle za 0,3%, glede na januar pa so porastle za 0,6%). Tudi kazalniki potrošniškega in investicijskega zaupanja povečini rastejo in kažejo na izboljšanje ospodarske situacije oziroma krepitev gospodarske rasti.

Na obvezniških trgih smo zaradi odkupovanja obveznic s strani ECB zabeležili dodatne padce donosnosti, ki trenutno dosegajo rekordno nizke vrednosti. Donosnost 10-letne nemške obveznice je konec marca znašala 0,18%, povprečna pričakovana stopnja inflacije v naslednjih 10 letih pa 1,3%, kar pomeni da so investitorji pripravljeni utrpeti več kot 1% realno izgubo premoženja za investiranje v netvegane evrske dolžniške naložbe. Tovrstna situacija je seveda posledica izrazito ekspanzivne denarne politike ECB in se bo ob gospodarskem okrevanju prej ali slej normalizirala.

Ameriški FED je svojem mesečnem nagovoru sicer nadaljeval pričakovano retoriko o skorajšnjem dvigu obrestnih mer, obenem pa priznal da se je okrevanje v prvem kvartalu nekoliko umirilo in inflacija ostaja nizka. Trenutna pričakovanja investitorjev nakazujejo na pričakovan dvig ključne obrestne v septembru 2015, kar bo predstavljalo prvi dvig po drastičnem znižanju obrestnih mer konec 2008 po padcu Lehman Brothersa. Zaradi razlik v denarni politiki FED-a in ECB-ja lahko spremljamo nadaljevanja razkoraka med gibanjem donosnosti dolarskih in evrskih obveznic, predvsem pa se je ta divergenca odrazila na menjalnem tečaju EUR/USD, saj je evro zgolj v prvih treh mesecih letošnjega leta izgubil 11% vrednost v razmerju do USD.

Slovenski borzni indeks SBI TOP tudi v marcu ni dosegel bistvenega premika, še naprej pa v fokusu investitorjev ostaja nadaljevanje pričete privatizacije. Glede na odziv premiera ob vpletanju obveščevalnih služb obrambnega ministrstva v privatizacijo Telekoma pa gre najverjetneje pričakovati izpeljavo vsaj začetih privatizacij (Telekom in NKBM). Prav ob koncu marca pa je DUTB (slaba banka) objavila tudi uspešno prodajo terjatev do nekaterih večjih družb, kar nakazuje na morda hitrejše poslovno prestrukturiranje prezadolženih podjetij kot smo jim bili priča v zadnjih letih.

Ker vemo, da je vaš čas dragocen, tovrstno spremljanje pa lahko vzame veliko časa, bomo na NLB Viti vsak mesec pripravili kratek pregled dogajanj na svetovnih, evropskih in tudi slovenskih kapitalskih trgih.

Finance