Dramatični premiki na kapitalskih trgih v avgustu 2015

Kapitalski trgi tudi v avgustu niso uživali na zasluženem dopustu. Še več, tekom meseca smo lahko spremljali precej dramatične premike, ki jih nismo videli že od rahlo pozabljene finančne krize in padca Lehman Brothersa jeseni 2008. Razloge gre iskati predvsem v vse večjem zavedanju investitorjev o upočasnjeni rasti oziroma ohlajanju Kitajske, dodatnemu padcu cen surovin in nafte ter posledično nižjim pričakovanim dobičkom podjetij iz tovrstnih panog ter strahu pred prehitrim dvigovanjem obrestnih mer s strani ameriškega FED-a.

V avgustu je tako evropski delniški indeks Eurostoxx50 izgubil 9,2%, ameriški S&P500 7,9% in japonski TOPIX 7,0% (vse merjeno v EUR). Posledično so se donosnosti od začetka leta pri večini indeksov spustile na zgolj nekaj %, nekateri indeksi pa so že nižje kot ob začetku leta. Tako je kitajski delniški indeks Shanghai Composite z avgustovskim padcem v višini 16,4% praktično izničil celoletno špekulativno rast, ki je še v juniju presegala 70%. Povečana volatilnost seveda kratkoročno pomeni dodaten strah za vlagatelje, kar se že kaže v globalnih podatkih o prilivih v delniške in obvezniške sklade.

Donosnost 10-letnih nemških državnih obveznic je konec avgusta znašala 0,80%, 15 bazičnih točk več kot pred mesecem dni. Nekoliko bolj stabilno je bilo gibanje ameriških državnih obveznic, kjer je  donosnost 10-letnih obveznic ostala na nivoju 2,2%. Če so bili investitorji še pred nekaj meseci skoraj prepričani v prvi dvig obrestnih mer po letu 2008 že na septembrskem zasedanju FED-a, so sedaj mnenja precej deljena in kažejo na večjo verjetnost spremembe šele v decembru. Zadnji dogodki na kapitalskih trgih so nedvomno negativno vplivali na finančne razmere in razpoloženje tržnih akterjev ter že same po sebi pomenijo določen pritisk, primerljiv z rahlim dvigom obrestnih mer. Zato bo zanimivo  spremljati odziv in komentarje, ki bodo sledili po objavi FED-ove odločitve 17.9.2015.  

Gospodarska rast v ZDA se krepi in je v drugem kvartalu letošnjega leta dosegla zavidljivih 3,7%, v evroobmočju pa 1,2% (oboje na letni ravni). Nekoliko slabši podatki prihajajo iz Azije, kjer je negativno rast v drugem kvartalu zabeležila Japonska (-1,6%) ter ohlajanje Kitajske, ki po uradni statistiki sicer še vedno dosega 7% rast v 2015, a marsikateri drugi kazalnik kaže drugače. Stopnja brezposelnosti v ZDA se je znižala na 5,1%, kar je najnižja vrednost po aprilu 2008 in kaže na robustnost gospodarskega okrevanja. Kot že omenjeno so v avgustu dodatno upadle cene surovin, ob koncu meseca smo sicer lahko spremljali večji skok cene nafte, ki pa je verjetno bolj kratkotrajne narave, vse bolj očitno je, da bo za stabilizacijo cene energentov potrebno znižanje presežne proizvodnje.

Da pa so trenutne razmere pisane na kožo dolgoročnim vlagateljem kaže spodnja slika ene največjih neodvisnih analitskih hiš Morningstar. Spodnja slika prikazuje razmerje med tržnimi cenami podjetij in ocenami vrednostmi (vrednotenji), ki jih pripravljajo finančni analitiki družbe Morningstar. Razmerje pod 1 pomeni podcenjenost (tržni tečaji so pod njihovo ocenjeno vrednostjo) in obratno. Po njihovih izračunih so torej trenutni nivoji delniških tečajev v povprečju cca. 8% pod njihovo ocenjeno vrednostjo. To seveda ne pomeni, da tečaji kratkoročno ne morejo pasti še nižje, vseeno pa predstavljajo relativno ugoden trenutek za povečanje delniške izpostavljenosti.

Finance