5 prestolnic, 1 zdravstveno zavarovanje, nič skrbi

Predstavljamo vam pet priljubljenih evropskih prestolnic, ki to jesen vabijo s še posebej atraktivnim dogajanjem.
Gurmanski užitki, umetniški dosežki, divji ritmi ali filmske poslastice … izbira je vaša!
Preden se odpravite novim dogodivščinam naproti, nikar ne pozabite na zdravstveno zavarovanje. Nesreča nikoli ne počiva, pa čeprav se od doma odpravite le za mini oddih.

London

Glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske bo oktobra razveselilo vse ljubitelje gurmanskih presežkov. Do 31. oktobra v Londonu namreč poteka Restaurant Festival – trije tedni izbranih gurmanskih dogodkov. Nekatere izmed najboljših (in najdražjih) restavracij v mestu bodo v tem času pripravile prav posebne menije svojih najbolj zvezdniških jedi po precej bolj dostopnih cenah. Edinstvena priložnost, da poskusite umetnije nekaterih najboljših chefov na svetu. Se boste v Londonu morda mudili zadnji dan oktobra? Potem ne prezrite najbolj divje zabave za noč čarovnic v Evropi. Dark Circus Party Halloween Special, ki bo potekala v zapuščenem cirkusu (lokacija še ni znana), je nepozaben večer iluzije, ‘groze’ in užitkov.

SVETUJEMO: Povzpnite se na ogromno kolo London Eye in si oglejte London s ptičje perspektive, spoznajte slavne v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds.

Pariz

Francoska jesen je tudi letos v znamenju umetnosti. V Parizu do konca decembra namreč poteka tradicionalna, letos že 44. multidisciplinarna prireditev Autumn festival, ki združuje največje dosežke s področij gledališke, glasbene, plesne, filmske in vizualne umetnosti. Festival, ki bo potekal na različnih prizoriščih, se ponaša z vrhunskim programom predstav najbolj talentiranih umetnikov ta hip. Ne prezrite dogodka sezone za ljubitelje klasične glasbe – koncertov v prenovljeni cerkvi La Sainte Chapelle, ki jo je v 13. stoletju zgradil Ludvik IX. Obnova, ki je trajala sedem let in stala kar devet milijonov evrov in pol, je prava paša za oči. Vas navdihuje balet? V Palais Garnier je oktobra na sporedu predstava Tribute to George Balanchine & Jerome Robbins, hommage dvema najbolj priznanima ameriškima koreografoma našega časa, ki sta oblikovala sodobni ples 20. stoletja. Ogled je obvezen!

SVETUJEMO: Povzpnite se na Eifflov stolp, sprehodite se po Elizejskih poljanah, obiščite Notredamsko katedralo, oglejte si Montmartre in odkrijte svojo divjo plat v zabavišču Moulin Rouge.

Istanbul

Istanbul, čarobna fuzija Zahoda in Vzhoda, Evrope in Azije, tradicije in modernosti, bo v čast kraljice kriminalnih romanov Agathe Christie, med drugim avtorice romana Umor na Orient ekspresu, ki je Istanbul postavil v središče misterija Vzhoda, ob 125. obletnici pisateljičinega rojstva 22. oktobra organiziral teden teme, ki bo v mesto pripeljal avtorje kriminalnih romanov z vsega sveta – med drugim britanskega pisca uspešnic Alexandra McCalla Smitha (avtorja Prve damske detektivske agencije), ameriško avtoriteto s področja viktorijanskih krimičev Leslieja S. Klingerja (The New Annotated Sherlock Holmes), Petrosa Markarisa, pisca romanov o grškem policistu Costasu Haritosu, Roberta Costantinija (The Deliverance of Evil) in Francoza Jean-Christopha Rufina (Abesinec, Vonj po Adamu). Na programu bo vrsta zanimivih dogodkov, ki se jih bodo udeležili tudi slavni avtorji.

SVETUJEMO: Obiščite cerkev Hagia Sofia, plačo otomanskih sultanov Topkapi in Modro mošejo. Sprehodite se čez most Galata in se ustavite v Arheološkem muzeju, Muzeju turške in islamske umetnosti in palači Dolmabahçe Sarayı. Obvezno se preizkusite tudi v barantanju na tržnici Grand Bazaar.

Barcelona

Glavno mesto Katalonije zaznamujejo baročna arhitektura, znamenite umetniške stvaritve Antonija Gaudija, ljubke tržnice, odlični tapasi in … dobra glasba. To jesen v Barcelono prihaja nekaj velikih imen, ki bodo navdušila vse privržence sodobnih ritmov. Od 23. do 25. oktobra bo že osmič potekal popularni glasbeni festival San Miguel Primavera Club. 7. novembra prihaja popularna angleška rock skupina Supertramp, 19. ameriški rokerji Foo Fighters, 24. in 25. novembra pa bo na odru arene Palau Sant Jordi nastopila Madonna, nesporna kraljica popa, ki pripravlja kar dva koncerta, in sicer Material girl in Superstar Madonna. Ljubitelji jazza ne prezrite 47. mednarodnega jazzovskega festivala, enega najpomembnejših tovrstnih dogodkov na svetu, ki bo potekal do 11. decembra.

SVETUJEMO: Obiščite baziliko Templo de la Sagrada Familia, življenjsko delo arhitekta Antonija Gaudija, in park Joana Miroja. Povzpnite se na hrib Montjuïc in uživajte v lepem razgledu, ne preskočite ogleda osvetljenih fontan futurističnih vodnjakov Font Màgica in si rezervirajte čas za sprehod po nakupovalni ulici Ramblas, kjer vas čaka odličen shopping.

Rim

Vsi filmofili, pozor! Do 24. oktobra bo v Rimu potekal mednarodni filmski festival Rome Film Fest 2015, letos pod umetniškim vodstvom pisatelja in režiserja Antonia Monde. Festival bo odprl film Truth Jamesa Vanderbilta, v katerem glavni vlogi igrata oskarjevca Cate Blanchett in Robert Redford. Na rdeči preprogi pričakujte velike zvezde filmskega sveta, sodelovanje pri spremljevalnih dogodkih so namreč potrdili kultni režiser Wes Anderson, Pulitzerjeva nagrajenka, pisateljica Donna Tartt, z oskarjem ovenčani režiser William Friedkin, zakonca in oskarjevca Joel Coen in Frances McDormand ter številni drugi.

SVETUJEMO: Obiščite Kolosej, enega pomembnejših simbolov Rima, ter Forum Romanum v njegovi bližini. Vrzite novčič za srečo v vodnjak Fontana di Trevi, privoščite si sladoled na Španskih stopnicah in si oglejte tempelj rimskih bogov Panteon. Nepogrešljiv je tudi ogled Vatikana, ozemlja Svetega sedeža z baziliko sv. Petra.

Potujte brez skrbi

Tudi za nekajdnevno potovanje v katero izmed evropskih prestolnic priporočamo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini NLB Vita Tujina. To je zavarovanje, ki ob bolezni ali poškodbi med potovanjem ali bivanjem v tujini krije stroške nujne zdravniške oskrbe in nujnega zdravstvenega prevoza, zagotavlja pa tudi medicinsko asistenco v slovenskem jeziku. Premija za petdnevno zavarovanje z zavarovalno vsoto 25.000 EUR za posameznika znaša 9,17 EUR, za celotno družino pa 16,30 EUR. Že za nekaj evrov lahko torej poskrbite, da vam v primeru poškodbe ali bolezni ne bo treba plačati stroškov zdravljenja ali prevoza, ki bi lahko tudi za nekajkrat presegli stroške vašega potovanja. Če sami ali z družino večkrat na leto potujete v tujino, pa lahko z NLB Vita Tujino Multitrip zmanjšate svoj račun za zdravstveno zavarovanje za tujino. Velja namreč za večkratna potovanja v tujino v obdobju enega leta, pri čemer je zavarovalno kritje na vsakem izmed teh potovanj omejeno na prvih 45 dni potovanja.

Za več informacij se oglasite v najbližji poslovalnici NLB, pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 87 98 ali pa informacije poiščite na spletni strani www.nlbvita.si.

Potovanje