Na smuči brez skrbi

Pred odhodom na bele strmine v tujini morate res nujno urediti le eno stvar: zavarovanje. Smučanje namreč ni le prijeten, ampak tudi nevaren šport, stroški zdravljenja poškodb v tujini in s tem povezanih prevozov pa praviloma izjemno visoki.

Slovenci se zaradi bližine avstrijskih smučišč najpogosteje odpravimo prav k našim severnim sosedom, in to tako na daljše smučarske počitnice kot na enodnevno smuko. In ker nesreča nikoli ne počiva, smo preverili, kako visoki stroški nastanejo ob poškodbi na avstrijskem smučišču, kako močno udarijo po žepu smučarja z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in v kakšnem finančnem položaju se znajde poškodovanec s sklenjenima zdravstvenim zavarovanjem z medicinsko asistenco v tujini NLB Vita Tujina in nezgodnim zavarovanjem NLB Vita Nezgoda.

IZHODIŠČA ZA IZRAČUN

 • Cene zdravstvenih storitev močno variirajo. Na ta strošek denimo vpliva že to, na katerem smučišču se pripeti nezgoda, saj je pomoč poškodovancu odvisna tudi od presoje osebja na smučišču.
 • Stroški zdravljenja so lahko višji, če je poškodovanec odpeljan v najbližjo zdravstveno ustanovo, ta pa ni del javne mreže – naša javna zdravstvena blagajna namreč prizna in povrne zgolj toliko stroškov zdravljenja, kolikor bi jih nastalo pri zdravstveni obravnavi v ustanovi, ki je del javne mreže (pa še to ne nujno v celoti).
 • Stroški so odvisni tudi od tega, kako daleč je bil poškodovanec odpeljan na zdravljenje, in od načina prevoza. Znotraj ene države pa se cene zdravstvenih storitev lahko razlikujejo tudi po regijah.
 • Zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini odpravi vse te nejasnosti, saj so stroški zdravljenja kriti do zneska zavarovalne vsote. (V Avstriji sicer za vsako zdravilo, ki ga dobite na recept, plačate 4,70 evra. Dan bolnišnične oskrbe
  pa stane od 8 do 15,70 evra, odvisno od regije).
 • Helikopterski prevoz je ob nesreči v Avstriji nekaj običajnega – tako ob nesreči na avtocesti kot na smučišču. Tujci, ki imajo samo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanje, helikoptersko reševanje v celoti plačajo sami.
 • Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja naročite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem jo dobite brezplačno.
 • Zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina in nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda se dopolnjujeta.
 • Naš izračun zavarovalnine za zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina temelji na kritju nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini do višine 25.000 evrov, pri čemer so nujne zobozdravstvene storitve krite do višine 150 evrov. Premija za zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina z navedenimi zavarovalnimi vsotami in trajanjem osem dni znaša 12,23 evra. Z višjimi zavarovalnimi vsotami ali daljšim trajanjem zavarovanja naraste tudi premija. V primeru osemdnevnega individualnega zavarovanja si za 18,34 evra zavarovanec zagotovi 50.000 evrov kritja nujnih zdravstvenih storitev v tujini, s premijo 20,38 evra pa kritje v višini 80.000 evrov. Sklene pa lahko tudi družinski paket zdravstvenega zavarovanja NLB Vita Tujina.
 • Naš izračun zavarovalnine za nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda temelji na paketu »Osnovni«. Ta vključuje do 5000 evrov nadomestila za zlom kosti, pri čemer nadomestilo v celoti zavarovanec prejme za zlom stegnenice, medeničnega obroča, hrbteničnega vretenca in lobanje; 60 odstotkov nadomestila v primeru zloma pogačice, golenice, mečnice, gležnja, stopala,
  zgornje ali spodnje čeljusti ter 20 odstotkov nadomestila za zlom nadlahtnice, koželjnice, podlahtnice, kosti zapestja in dlančnice, lopatice, ključnice, prsnice, križnice in za zlom trtice. Ob ugotovljeni delni trajni invalidnosti zavarovanec tega paketa prejme izplačilo do 20.000 evrov, v obravnavanem primeru pet odstotkov zavarovalne vsote za nestabilnost kolena po pretrganju prednje križne
  vezi. V primeru 100-odstotne trajne invalidnosti prejme zavarovanec 80.000 evrov. V primeru nezgodne smrti sledi izplačilo v višini 20.000 evrov oziroma 30.000 evrov za nezgodno smrt v prometni nesreči. Možno je skleniti tudi paketa »Dvojni« in »Premium«, ki za malce višjo mesečno premijo vključujeta višja kritja. Nezgodno zavarovanje se sklene za eno leto s podaljševanjem ali za dobo 10 let.

Nezgodno zavarovanje Potovanje