Nasveti za kolesarje

Kolesarjenje je odlična oblika rekreacije, ki ne razmiga dobro le telesa, pač pa tudi duha. Primerno za aktivne športnike pa tudi za vse druge, ki se vadbe lotevajo manj zavzeto, ponuja
obilo možnosti za raziskovanje narave in druženje celotne družine.

ZAKAJ NA KOLO?
Odgovor je preprost. Ker kolesarjenje izboljšuje zdravje, pa še zabavno je. Hkrati učinkovito kuri kalorije (v eni uri nenapornega kolesarjenja porabite približno 300 kalorij), vsestransko razmiga telo in krepi mišice na nogah, vendar ne obremenjuje sklepov. Kolesarjenje izboljšuje zmogljivost kardiovaskularnega sistema in blagodejno vpliva na zmogljivost pljuč, poleg tega pa se ga lahko kadarkoli loti kdorkoli, sam ali v družbi.

POSKRBITE ZA USTREZNO OPREMO
Kolesarjenje bo prijetno le, če boste poskrbeli za ustrezno opremo. Obvezno potrebujete kolesarsko čelado, ki bo vašo glavo zaščitila ob padcih ali nesrečah. Dobrodošla so tudi kolesarska oblačila iz materialov, ki dihajo, predvsem pa kolesarske hlače z vložkom za sedenje na sedežu. Mimogrede, take hlače morate obleči na golo kožo, brez spodnjic. Da se ne boste prehladili, bo poskrbela spodnja majica proti potenju, ki odvaja znoj s telesa. Nujna je tudi steklenička za pijačo. Med kolesarjenjem se telo znoji in izloča tekočino, ki jo morate nadoknaditi.

KAM S KOLESOM?
V Sloveniji so na voljo številne kolesarske poti za vse težavnostne stopnje. Za družine z otroki in rekreativne kolesarje je še najbolje kolesariti po dolinah in podeželskih cestah z malo prometa. Pri tem ne pozabite, da je za mladostnike do 14. leta starosti čelada obvezna. Na kolesarskih izletih, kjer je treba voziti v koloni, je najbolje, da otroci kolesarijo med dvema odraslima.

  

• Potep po Kobariškem blatu
Kolesarska pot, ki večinoma vodi čez Kobariško blato, je kot nalašč za raziskovanje sveta, na katerem so nekoč obratovali mlini, čezenj pa se je vila železniška povezava Kobarida s Čedadom. Zdaj je tu urejena učna in kolesarska pot, ki poleg bogastva rastlinskih in živalskih vrst ponuja tudi čudovit razgled na Stol. Kolovozne poti so odlične za kolesarje, ki se odpravljajo v Breginjski kot in naprej v Benečijo ali pa samo do Nadiže – hudourniška reka z izvirom pod Stolom, ki se ob vznožju Matajurja odloči zaviti proti Čedadu, je ena najtoplejših alpskih rek. Pot je dolga približno 16 kilometrov.


• Kolesarska pot Junior
Krožna kolesarska pot, ki pelje po okolici Postojne, je primerna predvsem za najmlajše. Vmesni postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču Rakitnik, kjer se lahko tudi krepčate, ponujajo namreč dovolj možnosti za počitek. V Stari vasi si oglejte cerkev sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog pa cerkev sv. Danijela s papeževim križem. Na športnem letališču si lahko privoščite tudi panoramski let nad Postojno z okolico. Pot je dolga 12 kilometrov.


• Pot zdravja in prijateljstva
Za nekoliko izzivalnejši podvig je dobra izbira t. i. Porečanka, ki vodi od Škofij prek Kopra, Izole in Portoroža do Sečovelj. V eno stran 30 kilometrov dolga pot je speljana ob nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom in Porečem, popelje pa vas čez razgibano slovensko obalo.

Nezgodno zavarovanje Potovanje