Na kapitalskih trgih v maju pozitivno, izzivi še vedno ostajajo

Kapitalski trgi so v maju minili v pozitivnem ozračju, glavni delniški indeksi so dosegli zelo solidne stopnje rasti, donosnosti obveznic evroobmočja pa so se zaradi ukrepov ECB-ja zopet znižale. Kot kaže pa bo poletje zopet vroče, saj so trgi v začetku junija izredno občutljivi glede negotovega izida referenduma o nadaljnjem članstvu Velike Britanije v EU.

V maju je tako evropski delniški indeks Eurostoxx50 pridobil dosegel 2,9% celotno donosnost (vključujoč dividende), ameriški S&P500 4,6%, japonski TOPIX pa je dosegel 2,6% celotno donosnost (vse merjeno v EUR). Delniški indeksi so rastli predvsem zaradi pričakovanj investitorjev o nadaljnji spodbudi centralnih bank. Jasno je namreč, da so inflacijska pričakovanja še naprej izredno nizka in posledično centralnim bankam puščajo dovolj manevrskega prostora za nadaljnje ukrepe oziroma ohranjanje nizkih obrestnih mer. Tudi rekordno nizka brezposelnost v ZDA (4,7%) je ostala v senci dejstva, da so v ZDA podjetja v maju odprla le 25.000 novih delovnih mest (povprečna ocena je znašala 150.000), kar kaže na zmanjšano participacijo zaposlenih v celotni populaciji.

V evroobmočju stopnja medletne inflacija ostaja rahlo negativna (-0,2% v aprilu), vseeno pa bo počasi izzvenel efekt poceni nafte, saj so trenutni nivoji cen nafte višji kot povprečne cene zadnjih 10 mesecev. Pozitivno bo na stopnjo inflacije delovala tudi nižja vrednost evra glede na dolar (konec maja je bil tečaj EUR/USD zopet pod psihološko mejo 1,10. Napoved za letno stopnjo inflacije za evroobmočje v letošnjem letu sicer trenutno znaša 0,3%, v prihodnjem letu pa naj bi se povišala na 1,4%. Tudi stopnja gospodarske rasti bo relativno nizka in naj bi se do leta 2018 gibala med 1,5% in 1,6% letno.

Kot že vidimo iz dogajanja v začetku junija pa glavna tveganja ostajajo predvsem politična – do konca junija predvsem referendum o britanskem članstvu v EU, jeseni pa bodo trgi z zanimanjem spremljali tudi izid ameriških predsedniških volitev. 

Ker vemo, da je vaš čas dragocen, tovrstno spremljanje pa lahko vzame veliko časa, bomo na NLB Viti vsak mesec pripravili kratek pregled dogajanj na svetovnih, evropskih in tudi slovenskih kapitalskih trgih.

Finance

Prejšnji članek:

Nasveti za kolesarje