Volatilnost lahko pomeni tudi dobiček

Po juniju in nepričakovanem Brexitu so kapitalski trgi, podobno kot že mnogokrat v zgodovini, presenetili s pozitivnim odbojem in dosegli najvišje mesečne stopnje rasti v letošnjem letu.

Delniški indeks Eurostoxx50 je tako v juliju porastel za 4,4%, ameriški S&P500 2,8% in japonski Topix 6,2% (vse merjeno v EUR). Če za hip ostanemo še pri Brexitu zagotovo velja omeniti imenovanje zmerne političarke Therese May na mesto premierke Velike Britanije, kar je zagotovo pripomoglo k racionalnejšemu odzivu kapitalskih trgov. Še naprej pa izredno ostra retorika prihaja s strani republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, katerega morebitna zmaga na novembrskih predsedniških volitvah bi zagotovo vnesla kar nekaj nemira in negotovosti v splošno politično-ekonomsko okolje in bi brez dvoma negativno vplivala na kapitalske trge. Njegova izvolitev se trenutno sicer zdi precej malo verjetna, saj po večini opravljenih anket zaostaja med 5 in 10 odstotnimi točkami za Hillary Clinton, kar je največji zaostanek v tej fazi kampanje v novejši zgodovini ameriških volitev.

Na obvezniških trgih se v juliju ni zgodilo nič pretresljivega, zaradi napovedane podpore centralnih bank v primeru morebitnih šokov po Brexitu se donosi kratko in srednjeročnih najvarnejših obveznic evroobmočja še naprej nahajajo v negativnem območju, centralnim bankam pa kljub vsakokratnemu manjšemu učinku kvantitativnega sproščanja ne preostaja drugega kot nadaljevati z začrtano strategijo dokler gospodarska rast (ali izbruh inflacije?) ne bo dosegla zadovoljive ravni. Donosnost 10-letne nemške državne obveznice je konec julija tako znašala negativnih 0,12%, primerljive japonske obveznice (v jenih) -0,19% in ameriške 1,5%.

Eden od razlogov za bolj optimistično razpoloženje investitorjev predstavlja tudi podatek o rasti števila delovnih mest v ZDA, ki je samo v zadnjih dveh mesecih preseglo 0,5 mio (junij 292.000 in julij 255.000). To kaže na še vedno relativno robustno gospodarsko ekspanzijo v ZDA in ugodna pričakovanja družb o prihodnjem poslovanju. Dodatno zaposlovanje ob nizki stopnji brezposelnosti (4,9% konec julija) se že odraža v višji stopnji trošenja gospodinjstev, kar se bo prej ali slej odrazilo v višji stopnji inflacije in prisililo FED (v kolikor ne bo večjih zunanjih šokov) v nov cikel dvigovanja obrestnih mer.

Zanimivo je spremljati tudi gibanje cene nafte, katere cena je po hitrem popravku navzgor od začetka leta nekoliko upadla, vseeno pa vztraja v območju nad 40 USD (35 EUR). Zelo hitre povrnitve cene na prejšnje nivoje si v nasprotju z drugimi članicami OPEC-a ne želi predvsem Savdska Arabija, saj bi to pomenilo hitro vzpostavitev delovanja alternativnih virov in črpanja iz skrilavcev. Posledično ne čudi rekordna julijska dnevna proizvodnja Savdske Arabije (10,67 mio sodčkov), s čimer jasno nakazuje, da ne bo prepuščala tržnih deležev konkurentom (predvsem Iranu in Rusiji).

Slika 1: Gibanje cene nafte (sodček WTI) v EUR

Ker vemo, da je vaš čas dragocen, tovrstno spremljanje pa lahko vzame veliko časa, bomo na NLB Viti vsak mesec pripravili kratek pregled dogajanj na svetovnih, evropskih in tudi slovenskih kapitalskih trgih.

Finance