5 napačnih denarnih odločitev, ki jih delajo mladi v 20-ih

Življenje mladih je lahko brezskrbno a hkrati polno izzivov. Da jih boste lažje premagovali vam v nadaljevanju nudimo 5 nasvetov.

Iz napak predhodnih generacij se lahko marsikaj naučite:

 1. Stopite odločno v svet odraslosti – Na začetku študija je potrebno sprejeti ogromno odločitev. To je obdobje, ko imate najmanj denarja in največ potreb, zato je pomembno da ohranjate svoj denarni tok likviden, hkrati pa del sredstev že zdaj tudi privarčujete. Poleg varčevanja za kratkoročne cilje (potovanja, žuranje,…) se je potrebno zavedati tudi dolgoročnih potreb, kot je na primer načrtovanje družine, nakup avta, nakup nepremičnine, upokojitev…

 2. Naučite se prepoznati stroške - Niso vsi izdatki enako nujni ali potrebni, zato jih je smiselno razdeliti. Redni finančni izdatki so tisti finančni izdatki, ki jih imate vsak mesec oziroma v rednih letnih intervalih: varčevanja, krediti, limiti, davki in zavarovanja. Ti izdatki naj bi znašali do 40 % prejemkov. Osnovni življenjski izdatki so tisti, ki so nujno potrebni za življenje: hrana in pijača, higiena, plačilo položnic za elektriko, komunalo ipd. ter oblačila in obutev. Za osnovne življenjske izdatke naj bi mesečno potrošili do 30 % prihodkov. Drugi izdatki so izdatki za vse tiste nakupe, ki dvigajo kvaliteto življenja, se pravi osebni izdatki (izobraževanje, šolnine, osebna nega, literatura …), izdatki za avto (servisi, gorivo, registracija, vinjeta in celo nakup novega avtomobila), dom (prenova, pohištvo, …), prosti čas (lokali, restavracije, rekreacija in darila, hobiji …) in počitnice (bivanje, pot, dodatni izdatki). Za druge izdatke lahko mesečno porabite največ do 30 % prihodkov.

 3. Kako je najbolje varčevati – Načeloma bi lahko rekli, da več ko imate časa, znanja, izkušenj in denarja, več tveganja si lahko privoščite in kompleksnejše finančne produkte lahko izberete. Drugače pa velja, da se je najbolje odločati za produkte, ki jih razumete, ali pa poiščete pomoč strokovnih svetovalcev. Tudi za finančni sektor velja pravilo »barantanja«, zato se ne zadovoljite z eno ponudbo, ampak jih pridobite nekaj, ter izberite vam najustreznejšo.

 4. Življenje zavarujte pred prvo zaposlitvijo – Po ameriški študiji je invalidnost kot posledica nezgode razlog za kar 62 % vseh osebnih stečajev. Najlažje je, da se vprašate, kaj če? Kaj če me jutri več ni, kaj če se poškodujem, kaj če zbolim,… Zato je prvi korak pri izbiri zavarovanj načrt zaščite življenja, delovne sposobnosti, zdravja, premoženja,… Šele nato izberemo primerno zavarovanje, kjer je pomembno upoštevati načelo čim manj, a vse kar potrebujem.

 5. Izkoristite svojo mladost - Življenjsko zavarovanje je najcenejše, ko ste mladi in zdravi, saj starost in zdravstveno stanje odločilno vplivata na višino mesečne premije. Zakaj ne bi sklenili življenjskega zavarovanja po nižjih premijah? Da bi 55 letnik, ki ima povišan holesterol, ob koncu zavarovanja privarčevala enako vsoto denarja kot 25 letnik, bi morala vplačevati za 17% višjo mesečno premijo*.
  *višina premije se določa individualno. Omenjeni primer je informativne narave. Razlika v višini premije je lahko nižja ali višja od opisane.

  Viri:

  -  https://www.lifehappens.org/blog/6-money-mistakes-20-somethings-make-and-what-to-do-about-them/
  - A. Vezovišek in mag. M. Vezovišek: Osnove finančne pismenosti; Revija Jana; str: 40; 28.6.2016
  - http://www.nlb.si/osebni-proracun

Kredit Varčevanje Otroci