Obisk pravljičnih gradov v času krompirjevih počitnic.

Jesenske počitnice so ravno prav domišljijski čas za obiskovanje pravljičnih gradov. Številni izmed njih so bili navdih Disneyjevim gradovom.

Kdo je bil Ludwig II. Bavarski

Ludwig II. Bavarski, poznan kot pravljični kralj, je bil zelo posebna oseba. Njegova najbolj čudaška navada je bila, da ga nihče ni smel gledati ali poslušati pri jedi, zato je izumil premično mizo, katera se je spustila nadstropje nižje. Tam so jo služabniki napolnili, nato pa se je dvignila in Ludwig je lahko sam pojedel v miru. 

Zelo rad je poslušal glasbo, še posebej skladatelja Richarda Wagnerja, kateremu je tudi namenil 100 metrsko ročno zgrajeno jamo, v kateri so se vrtele le njegove skladbe. Je pa imel Ludwig II. poseben čut za estetiko, tako je dal sezidati dva veličastna gradova: Neuschwanstein, Herrenchiemsee (na Kimskem jezeru) ter dvorec Linderhof.

Herrenchiemsee – nemški Versailles

Grad se nahaja na otoku, ki leži na sredi največjega bavarskega jezera Chiemsee, imenovano tudi nemško morje, in je od Munchna oddaljen le 60 kilometrov. Dvorec so gradili med leti 1878 ter 1886 in je največji izmed gradov, ki jih je postavil Ludvig II. Bavarski. Podobnost z Versaillesom je presenetljiva, tako se na celotni severni strani razprostira 98 metrov dolga dvorana ogledal, ki je zelo podobna dvorani z ogledali v Versaillesu. Ta prostor je največji grajski prostor v Nemčiji, v dvorani je 23 zrcal, 33 lestencev in 43 velikih svečnikov. Da so v dvorcu prižgali vseh 1848 svečnikov, je 25 služabnikov za to potrebovalo pol ure. Sicer pa ima palača 72 sob, od katerih 50 ni dokončanih. Kljub dejstvu, da kralj med svojim le 16 dnevnim bivanjem spalnice sploh ni uporabljal, mu je bila le-ta najljubša. Spalnica je bila zasnovana kot kapela, kjer naj bi postelja predstavljala oltar. Tudi vrt je kopija Versaillesa, le da je ta večji. Vrt se razprostira čez celoten otok, tako morajo danes vzdrževati 3,5 hektarjev travnatih površin, 6,6 hektarjev poti in kar 2,5 hektarja žive meje. Kralj je zaradi tega gradu osebno bankrotiral, saj je vanj vložil takrat neverjetnih 16 milijonov nemških mark.

Neuschwanstein – Grad kjer domuje Trnuljčica

Grad je bil zgrajen l. 1867 in je ena najbolj obiskanih ter fotografiranih (čeprav je v notranjosti slikanje prepovedano) turističnih točk v Nemčiji, saj na leto sprejme okoli 1,3 milijona gostov iz vseh koncev sveta. V gradu so združeni različni stili različnih obdobij in za tisti čas napredna tehnologija, kot je centralno ogrevanje celotnega gradu ali pa telefon (kot prvi na Bavarskem). Grad je zasnoval Christian Jank, ki sploh ni bil arhitekt, ampak gledališki oblikovalec.

Kralj Ludwig II. je v gradu prespal le 11 noči, notranjosti pa ni želel nikoli pokazati javnosti, vendar so dvorec za širšo množico odprli že 7 tednov po njegovi smrti. Grad je bil v finalnem izboru na natečaju 7 čudes sveta , vendar status svetovnega čudesa ni pridobil. Replika gradu je prikazana tudi v bližnjem Legolandu, kjer so za »izgradnjo minimundusa« porabili 300.000 Lego kock. Kot največjo znamenitost pa lahko izpostavimo dejstvo, da je bil grad v preteklosti navdih mnogim filmskim ustvarjalcem, med njimi tudi Walt Disneyu.

Linderhof 

V tem dvorcu je Ludwig preživel največ časa, skupaj kar 8 let. Vseh prostorov v dveh nadstropjih je 15. Kot v Versaillesu je tudi v tem dvorcu soba z ogledali, ki jo je Ludwig uporabljal kot nekakšno dnevno sobo, predvsem pa se je tukaj rad zadrževal ponoči, saj je podnevi raje spal. Imel je tudi sobo za sprejeme, v kateri pravih sprejemov ni bilo. Ludwig je bil zelo fasciniran nad Orientom in srednjeveško romantiko. To je vplivalo tudi na izgradnjo vrtov, ki veljajo za ene najlepših. Sestavljajo jih veliko število fontan, kipov in paviljonov. Najvišja fontana meri kar 22m. Druge znamenitosti v vrtovih so še Maroška hiša, Mavrski kiosk, Venerina jama itd. Ta grad je, s svojimi prečudovitimi vrtovi, danes ena največjih atrakcij na Bavarskem. 

Izkoristite bližino in se v času krompirjevih počitnic zapeljite do pravljičnih gradov Ludwiga II. Bavarskega ter postanite pravljični junak! Za na pot pa nikar ne pozabite skleniti NLB Vita Tujino . Med 17.10. in 31.10. lahko zavarovanje sklenete z 10% popustom.

Potovanje