9 varčevalnih nasvetov za družine – kako prihraniti denar brez prevelikega odrekanja

Otroci so naše največje bogastvo – v družino prinesejo veselje, smeh in ljubezen ter jo še dodatno povežejo in utrdijo. Vendar pa je otrok po drugi strani tudi precejšen finančni zalogaj za starše. Pred leti so v uredništvu Mojih financ izračunali, da naj bi povprečno slovensko družino otrok do njegovega 25. leta starosti stal približno 145 tisoč evrov. In čeprav noben starš na otroka ne gleda kot na strošek, je kljub temu potrebno imeti v mislih vse izdatke, povezane z vzgojo in odraščanjem otrok, da jim lahko nudimo veselo, zdravo in zadovoljno otroštvo.

 

Morda se ta številka sliši kar zajetna, a če upoštevamo vse otrokove materialne potrebe, ki zajemajo oblačila, hrano, bivanje, šolanje, obšolske dejavnosti, aktivnosti v prostem času itd., ni nič presenetljvega, da je naš bančni račun ob koncu meseca skoraj prazen. Veliko varčevalnih nasvetov zahteva popolno spremembo načina življenja, kot je na primer odrekanje počitnicam, vendar pa večina družin ni pripravljena na takšne drastične posege.

 

  1. Načrtujte svoje obroke

 

Kako pogosto se vam zgodi, da ne veste, kaj bi pripravili za kosilo ali večerjo in po 20 minutnem strmenju v hladilnik pokličete najbližjo picerijo ali obiščete bližnji »fast food«? Namesto zdravega obroka, ki bi vas stal manj kot 10 evrov, zapravite dvakrat več, usluge pa s prekomerno količino kalorij ne naredite niti svojemu telesu. V izogib temu si raje pripravite načrt obrokov za prihajajoči teden – določite, kaj boste pripravili za kosilo in večerjo in kdaj/kje (če) boste kosili zunaj. Tako si lahko prihranite nepotrebno dodatno pot v trgovino zaradi pomanjkanja sestavin za določeno jed, obenem pa boste prihranili ne le denar, temveč tudi čas, saj vam ne bo potrebno razmišljati, kaj boste danes postavili na mizo.

 

  1. Nakupujte pametno

 

Da bi prihranili pri nakupu vsakdanjih živil in drugih potrebščin, vam ni potrebno zbirati raznih kuponov, čakati razprodaj in manično iskati takšnih in drugačnih popustov. Dovolj je en sam samcat nakupovalni listič, na katerega sproti zapišete, kaj potrebujete, in – kar je najpomembneje – se ga v trgovini res držite in se ne pustite premamiti vabljivim policam in akcijskim ponudbam. Verjemite, učinek bo viden že po prvem mesecu.

 

  1. Poiščite zabavne aktivnosti v bližini vašega doma

 

Za prijetno preživet čas z vašo družino vam ni potrebno daleč. Namesto množice dragih izletov v tujino, ki vas bodo pošteno udarili po žepu, raje poiščite aktivnosti in znamenitosti, ki jih imate na dosegu roke. Pogosto je v bližnjih krajih in okolici malo morje stvari, ki jih še niste uspeli spoznati in si jih ogledati. Konec koncev je bistvo družinskih izletov kvalitetno preživljanje časa z vašimi najdražjimi in ustvarjanje skupnih spominov.

 

  1. Investirajte v izdelke, ki jih lahko ponovno uporabite

 

Izdelki za enkratno uporabo so sicer načeloma poceni in super priročni, vendar pa to ne velja za tiste, ki jih potrebujemo vsak dan in jih je zato potrebno kupovati vsakič znova. Eden takšnih izdelkov so zagotovo papirnate brisačke, ki se jih v povprečnem gospodinjstvu porabi na tone. A zakaj bi dan za dnem trošili denar, če lahko namesto papirnatih kupimo kuhinjske krpe iz blaga in tako ne le prihranimo, temveč poskrbimo tudi za zaščito okolja.

 

  1. Ne bojte se rabljenega

 

Kupovanje rabljenih stvari bo zagotovo kar velik korak za tiste, ki ste do zdaj kupovali le nove izdelke. Pa vendar lahko na raznih spletnih portalih in v Second Hand trgovinah najdete na milijone stvari, ki so še vedno enako uporabne kot takrat, ko so bile nove, na primer knjige, otroška kolesa, razne družabne igre, športne pripomočke itd. Morda boste presenečeni, koliko enkratnih stvari lahko kupite za majhen denar, brez da bi z varčevanjem vašega otroka prikrajšali za veselje in zabavo.

 

  1. Spremljajte različne ponudnike storitev, ki jih koristite v vašem gospodinjstvu

 

Ste opazili, kako se je v zadnjem času povečalo število ponudnikov storitev za npr. elektriko, TV & internet, zemeljski plin, pa tudi različna življenjska in nezgodna zavarovanja , brez katerih danes pač ne gre? Vi pa najbrž še vedno vztrajate pri enem in istem, ki ga imate že od začetka. Čeprav je navada železna srajca, se je tukaj vredno malce angažirati in sproti spremljati ter pridobivati ponudbe novih ponudnikov na trgu. Na tak način lahko namreč z ugodnejšimi ponudbami in paketi prihranimo kar precej, in to skoraj brez vpliva na naše navade in dosedanji način življenja.

 

  1. Zabavajte se v objemu doma

 

Ko so otroci še posebej razigrani, glasni in neprestano zahtevajo pozornost, so obisk kina, bowling, igrala v nakupovalnem centru itd. gotovo najlažja in najhitrejša rešitev, vendar pa ne tudi najcenejša. Če se takšnega izhoda v sili pogosto poslužujete, lahko to pusti precejšnje posledice v vaši denarnici. Zato poskušajte v bodoče najti čim boljše alternative za zabavo doma. Priredite filmski večer doma s kokicami, v dnevni sobi organizirajte kotiček z družabnimi igrami, pred hišo postavite košarkarski koš ali pojdite z otroki v park na igrala.

 

  1. Obiskujte knjižnico

 

Ena najenostavnejši in najcenejših zabav za otroke in odrasle je obiskovanje lokalne knjižnice.  Edini strošek je letna članarina (če seveda niste pozabljivi in knjig ne vrnete do roka J), ki pa je glede na vse prednosti, ki jih knjižnica nudi, zanemarljiva. Knjižnice poleg izposoje knjig, filmov in avdio posnetkov pogosto nudijo tudi bogat program za majhne in velike – pravljične urice, predstavitve knjig in pogovore s pisatelji ter drugimi zanimivimi kulturniki, glasbene večere, ustvarjalne delavnice itd. –, in večina teh je za člane knjižnice brezplačnih.

 

  1. Varčujte z energijo

 

Najbrž ste že neštetokrat slišali: Varčujte z energijo in privarčujte denar! To seveda ne pomeni, da je potrebno vsako gospodinjstvo od glave do pet prenoviti z napravami, ki varčujejo na porabi različnih surovin – dolgoročno se vložek seveda obrestuje, vendar so takšne naprave precejšen finančni zalogaj, zato jih kupujemo postopoma in premišljeno. Z energijo lahko začenete varčevati z majhnimi dejanji, kot so zapiranje vode med umivanjem zob, ugašanje luči v prostorih, kjer je nujno ne potrebujemo, omejitev časa, ki ga porabimo pod tušem na npr. 2 minuti ... Na ta način boste ne le prihranili pri stroških oskrbe vašega gospodinstva z vodo in elektriko, temveč boste vaše otroke naučili pomembne lekcije o varovanju okolja in skrbni rabi naravnih virov.

 

Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača

 

Včasih so za uspešne spremembe in pot do cilja dovolj že majhni, a odločni koraki. Ko se enkrat zavemo, da varčevanje ne pomeni le iskanje popustov in kuponov ter odrekanje kvalitetno preživetemu prostemu času, je lažje sprejeti takšno odločitev in narediti prvi korak. Varčevanja se lahko lotite na zabaven način, s sodelovanjem vseh družinskih članov, in tako (pogosto) stresno dejavnost spremenite v poučno in prijetno izkušnjo, ki bo dobra popotnica tudi vašim otrokom.

 

*Povzeto po 9 Money Saving Tips for Families & Households on a Budget, Money Crashers.

 

»NLB Vita d.d. Ljubljana kljub svojemu skrbnemu prizadevanju za korektno objavo spletnih vsebin ne prevzema odgovornosti za morebitne napake v vsebini, pravilnosti in točnosti objavljenih podatkov. Ti so zgolj informativne narave. Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost.«

Varčevanje