8 nasvetov, kako se pripraviti na upokojitev

Tudi Slovenke in Slovenci se nismo izognili staranju prebivalstva. Danes je v Sloveniji okoli 435.000 upokojencev s pokojninami, ki trenutno znašajo nekaj manj kot 80 % povprečne mesečne plače. A ne bo vedno tako. Čaka nas neizogibna pokojninska reforma, ki nam bo podaljšala delovno dobo skoraj do 70. leta.

A to še ni vse. Večina ljudi se upokojitve veseli. Ker nam takrat ne bo treba nič več delati. A ko se res osvobodimo službenih okov, je tisti nič za marsikoga preglasen in si strašno želi, da bi se dogajalo več.

Pripravili smo nekaj nasvetov, ki nam bodo olajšali priprave na brezdelje. Ste pripravljeni?

 

1. Pripravite se na proces upokojevanja.

Da bo prehod čim lažji, brez šoka in drastičnih posledic, kot sta depresija in čustvena otopelost, je dobro prej govoriti z nekom, ki je že upokojen. In zadovoljen. Prijazna beseda spodbude vedno pomaga. In nič ni narobe, če se upokojitve bojite. Pri večini se tesnoba zaradi novega življenjskega obdobja umakne po dveh letih, ni pa nujno.

 

2. Ni mit! Redno gibanje je krasno za zdravje.

Verjetno ni Slovenca, ki še ni slišal za Heleno Žigon. Pri skoraj 90 letih še vedno redno teče in se udeležuje maratonov. Naj bo ona zgled in motivacija. In sploh ni treba teči, če vam ni do tega. Slovenija ponuja obilo možnosti za takšno in drugačno rekreacijo. Tipično smo Slovenci planinci, a zna se zgoditi, da bodo kolena pri 70-ih malce utrujena. Takrat pridejo v poštev kolesarjenje, plavanje, vodna aerobika, pa joga in tudi tai či nista za vnemar. In še in še. Telo in glava vam bosta hvaležna. 

 

3. Odplačajte dolgove že danes.

Če je le možno. Predvsem zato, ker prihodki ne bodo več tako visoki kot v aktivni dobi. Pa tudi, kdo bi se po 70. letu še želel ubadati s tem, koliko in komu je treba še povrniti dolgove. En sam stres, in tega ste imeli dovolj že prejšnjih 40 let. Ni vredno.

 

4. Varčujte .

Po predvidevanjih Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani bo zaposleni, ki se bo upokojil leta 2025, prejemal pokojnino v višini okoli 55 % svoje neto plače. To pomeni, da bo nekdo, ki zdaj pri 40-ih prejema povprečno slovensko plačo, kot jo navaja Statistični urad RS, ob upokojitvi prejemal manj kot 600 EUR pokojnine. Kar je premalo. Če pa bi se ta posameznik odločil za varčevanje, ki ga ponuja življenjska zavarovalnica NLB VIta , bi ob  npr. mesečni premiji 130 EUR do 65. leta privarčeval več kot 80.000 EUR.

5. Izobražujte se.

Ste si vedno želeli študirati filozofijo, zgodovino ali morda primerjalno književnost, pa vas je življenje popeljalo drugam? Ni hudega. Univerza za tretje življenjsko obdobje je čudovita priložnost za to, da postanete doktor ali doktorica tega ali onega. Mikavno, ni kaj. Če pa vam to ni pogodu, berite vsaj eno uro na dan. Knjige so neizmeren vir bogastva, zadovoljstva. Ugotovili boste, da tiste male črne črke na papirju ali kakšni bolj moderni napravi nosijo v sebi neizmerno bogastvo. Krepijo domišljijo in porajajo željo po še. Časovne omejitve za branje ni. Če pa vam res ni do branja, obstaja vsaj milijon hobijev, ki so primerni za vse starosti. Vrtnarjenje, na primer. Ali pa šah, računalniško programiranje ali zbiranje prtičkov. Po želji.

 

6. Potujte .

Potovanja so prva na seznamu stvari, ki si jih ljudje želimo početi v življenju, dokler smo vitalni. In če prej ni bilo časa, zakaj se ne bi odpravili na potovanje okoli sveta? Ali pa morda samo v New York, Reykjavik ali vsaj v Piran pogledat, kaj počne Tartini sredi trga že toliko časa?

 

7. Pametni in »kul« z vnuki .

Vnuki so neznansko fini mentorji za uporabo sodobnih tehnologij in družabnih omrežij. Poprimite za pametni telefon, prijavite se na instagram, facebook, tviter ali snapchat. Kulskost zagotovljena. Pa recite, da tale babica ni fina!

 

8. In seveda.

Ljubite.

 

Viri:

Pri pisanju članka so bili uporabljeni podatki NLB Vita (izračun pokojnine na povprečno plačo), Statističnega urada RS, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Vsebinsko podlago so tvorili članki na naslednjih spletnih straneh: večer.com, data.si, mashable.com, seniorliving.com, churchillretirement.co.uk, maturehealthcenter.com, retirehappy.ca in linkedage.com.

 

http://www.vecer.com/pokojninska-reforma-nam-ne-uide-6220149

http://data.si/blog/2016/04/13/bela-knjiga-o-pokojninah-mladi-upokojevanje-pri-67-letih/

http://www.zdus-zveza.si/rast-stevila-starostnih-upokojencev-bo-letos-po-pricakovanjih-najnizja-v-zadnjih-26-letih

https://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=326

http://mashable.com/2017/02/23/grandma-sends-pictures-twitter

http://seniorliving.about.com/od/retirement/a/retirement_livi.htm

 

https://www.churchillretirement.co.uk/news/10-tips-for-happy-retirement-living/

http://www.maturehealthcenter.com/index.cfm/resources/blog/wellness/three-tips-for-a-happy-retirement/#.WK-id_k1-Uk

https://retirehappy.ca/top-retirement-tips/

http://www.linkedage.com/

Varčevanje Starost 65+