Marca po cvetočem svetu!

Severna polobla se marca prebuja iz zimskega spanja. Dnevi se daljšajo, drevesa zelenijo in ljudje postajamo živahnejši. A marec ni ravno mesec, v katerem bi si vsi privoščili počitnice. In ravno zaradi tega je lahko še bolj zanimiv. Z mislimi udobno zleknjenimi v čudovitem brezdelju smo pripravili nekaj predlogov za marčevske pobege.

Japonska

Pa začnimo s cvetjem. Na Japonskem imajo dolgo tradicijo opazovanja češnjevih cvetov, ki ji rečejo hanami. Takrat sedejo pod češnjevo drevo in imajo piknik. Okoli 22. marca, se bodo po podatkih popotniškega vodiča Japan Guide cvetovi odprli v Tokiu. Obilo jih boste našli v parku Ueno-kōen, kjer boste med piknikom lahko pripravili načrt poti še za ostale tokijske znamenitosti. Nikar ne izpustite budističnega templja Sensōji, trgovske četrti Nakamise, pa Cesarske palače z vrtovi in seveda slovite ribje tržnice Tsukiji, kjer lahko vidite več kot 400 različnih vrst morskega življa, namenjenega na naše krožnike, od alg do najdražjega kaviarja in orjaških tun. Z Japonske ne gre oditi, brez da bi posrkali svoj krožnik juhe ramen. Gre za gosto juho, ki poleg zelenjavnih in mesnih dodatkov temelji na dveh glavnih sestavinah: jušni osnovi in vlečenih pšeničnih rezancih ramen. Juha je močnega okusa, saj se kuha kar 20 ur. Najbolj pristne okuse tokijske različice ramna boste dobili v Ikebukuru, Ogikubu in Ebisu. In še namig: namesto našega “Dober tek!“ sojedcu se pred zaužitjem jedi zahvalite tistemu, ki je jed pripravil z “Itadaki mas!”

Južna Koreja

Tudi Južna Koreja ponuja obilico nežno rožnatih češnjevih cvetov. Če ste športni navdušenci, lahko obisk Koreje skombinirate z maratonom v obalnem mestu JV Koreje Gyeongju, ki bo letos 1. aprila. Prej pa skok v provinco in istoimenski otok Jeju, ki si bo češnjevo preobleko nadel že v drugi polovici marca. Otok Jeju je od l. 2011 eden izmed 7 novih naravnih čudes sveta. Krasi ga slikovita vulkanska pokrajina, slapovi, jame. Krater Seongsan Ilchulbong ima na primer obliko gradu, rodovitni otok Udo pa obliko ležeče krave. Športno razpoloženi tam lahko plezate, ribarite, se potapljate, ali pa se odpravite na obalno pešpot Olle in tako odkrivate skrite kotičke in legende o vseprisotnem kamnitem dedku dol hareubang. Otočje Jeju je tudi eno redkih področij na svetu, kjer vlada matriarhat. Morda srečate katero od potapljačic na dah haenyeo, ki v morskih globinah že vse od 17. stoletja nabirajo školjke in alge, da preskrbijo svoje družine. Prej so to počeli moški, a se je izkazalo, da ženski spol bolje kljubuje mrazu in dlje zdrži pod vodo. Južna Koreja skratka ni od muh, med drugim naslednje leto spet gosti olimpijske igre, prestolnico Seul pa je Lonely planet uvrstil med 10 mest, ki se jih letos najbolj splača obiskati.

ZDA

Marca je tudi v Severni Ameriki nekaj imenitnih mest s festivali češnjevih cvetov. Tako Washington kot New York ga na primer prirejata, razlog za marčevski obisk pa naj ne bodo samo češnje. Zgodnja pomlad je malodane idealen čas za obisk velikih prestolnic. Takrat niso prenatrpane, domačini so prijazni do turistov, cene so znosne, dogajanja pa je več kot dovolj.

Kanada 

Še eno mesto s festivalom češnjevih cvetov je kanadski Vancouver. Po besedah slovenske popotnice in vodje projekta Ljubljananjam Ive Gruden, ki je tam skupno preživela dobri dve leti, je Vancouver ob pacifiškem oceanu kraj za vsak okus. Vzljubili ga bodo športniki, kulturniki in pustolovci. Pa tisti, ki ljubijo prestiž, in tisti, ki se odpravijo tja z nahrbtnikom na rami. Vancouver je tudi kulinarični svet v malem, ker na enem mestu ponuja vse od sušija do dim suma, od tzatzikija do boršča. Za ljubitelje smučanja in mehkega pršiča je dve uri vožnje od Vancouvra proti severu tudi smučarsko središče Whistler, ki je marca še vedno zasneženo in vas ne bo razočaralo. Da je Kanada letos res vroča, potrjuje tudi Lonely Planet, ki jo je postavil na prvo izmed desetih držav, ki jih je letos treba obiskati.

Španija 

Če bi vseeno raje ostali v Evropi, a si želite občudovati brsteče in dehteče cvetje dreves, predlagamo špansko Sevillo. V marcu pri prijetnih 20 stopinjah tam cvetijo pomaranče, še posebej veliko jih je v soseski Santa Cruz, ki je meka tudi za gurmane. Teden pred veliko nočjo Sevillo zaznamuje tudi Sveti teden oz. Santa Semana, v okviru katerega pripravijo verske procesije, kjer res začutite srce Andaluzije.

Oman 

Če vas zanima z zahodnjaško ihto še ne prežeti arabski svet, predlagamo slikoviti sultanat Oman. Oman slovi kot dežela sonca, gostoljubnih ljudi večnega nasmeha, živahnih tržnic in neverjetno raznolike pokrajine. Dežela se počasi odpira svetu, a ohranja svojo starodavno dušo. Prestolnica Muškat je tako moderno mesto s širokimi avenijami in nakupovalnimi centri, nekatere njegove utrdbe še ohranjajo portugalski pridih iz časov kolonij, srčika pa je arabska. V četrti Mutrah je utrip povsem arabski, obisk glavne in najstarejše tržnice v državi Souq Al Dhalam pa s svojimi aromami, zvokom in vzorci popelje daleč v preteklost. Medtem ko v sultanovo palačo Alam vstopa ni, Veliko mošejo, ki so jo zgradili leta 2011, lahko obiščejo tudi ženske in nemuslimani. Tudi Oman skriva nekaj za tiste, ki radi občudujejo opojno cvetje. Zahodno od Muškata v gorovju Jebel Akhdar na terasah gojijo vrtnice, iz katerih izdelujejo vrtnično vodo. Sredi marca so v polnem razcvetu, zato jih začnejo obirati – vsak dan ob zori lahko opazujete, kako cvet za cvetom pristaja v bisagah iz blaga. Od rožnatih teras nese pot do peščenih puščav. Najbolj znana med njimi je Vahiba, ki je dom nomadskih plemen in cilj pustolovščin željnih turistov. Wadiji so tamkajšnje soteske, ki jih krasijo tolmuni z živo zeleno vodo, kjer se lahko okopate. V Omanu boste našli tudi več kot 1000 trdnjav, ki so nekdaj branile ozemlje, najbolj znani sta Nakhal in Bahla. Ljubitelji živali boste navdušeni nad prizori na obali rezervata Ras al Jinz, kamor ogrožena vrsta zelenih morskih želv ponoči odlaga svoja jajčeca.

Če sledimo vonju opojnega cvetja, po svetu torej najdemo marsikaj. A se bomo tu ustavili in pristavili nekaj destinacij, ki so marca še kako mikavne in fine:

  1. Cape Town za kolesarje: Cape Town v Južnoafriški republiki je za razliko od ostale Afrike zgodaj spomladi prijetno topel in brez padavin. Mesto pod Mizasto goro poleg ljubiteljev kulinarike in afriške kulture vsako leto sredi marca privabi tudi množico cestnih kolesarjev – letos že 40. leto zapored tam poteka Cape Town Cycle Tour, kolesarski maraton, ki se ga udeleži tudi do 30.000 ljudi.
  2. Poznopomladanska smuka v Franciji, Avstriji, Italiji in na Švedskem: Pri britanskem časopisu Telegraph so prečesali ponudbo smučišč, ki spomladi ponujajo najboljšo smuko – v ožji evropski izbor so prišli Sölden, Ischgl, Stubai, Les Deux Alpes, Val Thorens, Chamonix, Livigno, in Åre.
  3. Dublin za ljubitelje dobre zabave: Za štiridnevno praznovanje dne Sv. Patricka v irski prestolnici vsekakor potrebujete kondicijo. Dublin bo od 16. do 19. marca obarvan zeleno, točilo se bo pivo in muzika bo odmevala od vsepovsod. Mamljivo!

Da marec ne bo nesrečen in da vas lahkomiselnost ne bo drago stala, poskrbite, da bo vaš dopust varen. Zdravstveno zavarovanje za tujino pri NLB Vita lahko sklenete v kateri koli poslovalnici NLB, na spletu pa ga lahko sklenete že v nekaj minutah. Vredno je.

 

Viri:

Pri kovanju vsebine in izbiri destinacij za marec smo se oprli na ‪lonelyplanet.com<http://lonelyplanet.com/>

japan-guide.com<http://japan-guide.com/>

skyscanner.com<http://skyscanner.com/>

wikipedia.org<http://wikipedia.org/>

roughguides.com<http://roughguides.com/>

nina-potuje.com<http://nina-potuje.com/>

deveturmanj.wordpress.com<http://deveturmanj.wordpress.com/>

purevow.com<http://purevow.com/>

devoursevillefoodtours.com<http://devoursevillefoodtours.com/>

cntraveler.com<http://cntraveler.com/>

travelandleisure.com<http://travelandleisure.com/>

priceoftravel.com<http://priceoftravel.com/>

radioprvi.rtvslo.si<http://radioprvi.rtvslo.si/>

telegraph.co.uk<http://telegraph.co.uk/>

tommyooi.com<http://tommyooi.com/>

genki-center.com<http://genki-center.com/>

sahab-hotel.com<http://sahab-hotel.com/>

arabnews.com<http://arabnews.com/>

kompas.si<http://kompas.si/>

 ‪nlbvita.si<http://nlbvita.si/

"Zavarovalnica, ki trži in sklepa NLB Vita Tujino ter v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote: NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana kljub svojemu skrbnemu prizadevanju za korektno objavo spletnih vsebin ne prevzema odgovornosti za morebitne napake v vsebini, pravilnosti in točnosti objavljenih podatkov. Ti so zgolj informativne narave. Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost." 

Potovanje