Mladi, pozor, preden odidete na potovanje!

Bliža se čas počitnic, ko se mladi čedalje raje odpravljajo na potovanja po svetu. Toda pred tem je treba opraviti domačo nalogo in se na to dobro pripraviti. Med pripravo sodi sklenitev ustreznega zavarovanja. O tem, kako se najbolje zavarovati in kakšna zavarovanja sploh potrebujejo mladi, smo se pogovarjali z Mirello Miškič, direktorico v NLB Viti.

Mladi počasi že pakirajo kovčke, a v žaru svoje mladosti pogosto pozabijo, da se na poti lahko pripeti tudi kaj nepričakovanega. Kaj jim svetujete?
Mladi res čedalje več potujejo, zato jim ob tem vsekakor priporočamo sklenitev
zdravstvenega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Starejši od 15 let lahko to zavarovanje sklenejo sami, za mlajše pa to uredijo starši.

Kaj sploh krije takšno zavarovanje?
Naše zavarovanje Zavarovanje za tujino - NLB Vita Tujina krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza ter medicinsko asistenco v slovenskem jeziku v primeru bolezni ali poškodbe v tujini. Sklene se lahko za enkratno potovanje v tujino z določenim trajanjem do enega leta ali za večkratna potovanja v tujino v okviru enega leta, tako imenovano Multitrip zavarovanje.

Kaj narediti, če pride do nezgode?
Najbolje je čim prej poklicati številko asistenčnega centra, ki poškodovanca v
slovenskem jeziku usmerja k ustreznim dejanjem in tudi pospeši proces reševanja in organizacijo zdravstvene pomoči.

»Pri nezgodnem zavarovanju mladih opažam, da se mladi ali njihovi starši zagotovo premalo poglobijo v sama zavarovalna kritja in optimalno višino zavarovalne vsote, ki jo otrok potrebuje glede na dejavnosti ali šport, s katerimi se
ukvarja,« opaža direktorica v NLB Viti Mirella Miškič.

Zavarovanja

Katera zavarovanja polege tega »turističnega« pa sploh še potrebujejo
mladi do recimo 18. leta, ko še živijo doma pri starših?
Poleg turističnega zavarovanja za razna potovanja bi za to obdobje priporočila še
ustrezno nezgodno zavarovanje.

Kaj pa je najpomembneje pri izbiri nezgodnega zavarovanja?
Vsekakor je najpomembnejša komponenta aktivnost vašega otroka. Zato smo glede na to pri Nezgodno zavarovanje otrok - NLB Vita Nezgoda Junior pripravili tri pakete. Paket PREVIDNI je namenjen vsem, ki jim je pomembna visoka zavarovalna vsota v primeru invalidnosti. Letna premija je že od 20,41 evra. Paket AKTIVNI je namenjen vsem, ki želite ob sorazmerno visoki zavarovalni vsoti za trajno invalidnost poskrbeti tudi za nadomestila v primeru lažjih poškodb otroka. Letna premija je že od 21,82 evra. Paket ŠPORTNIK pa je odlična izbira, če je vaš otrok član športnega kluba in starejši od šest let. Letna premija je že od 39,33 evra.
Tovrstna zavarovanja so namenjena nezgodnemu zavarovanju otrok in mladine (dijakom in študentom) v starosti do vključno 25 let, veljajo pa celo leto in ne glede na to, ali se je nezgoda zgodila med poukom v šoli, pri obšolskih dejavnostih, v prostem času ali med šolskimi počitnicami ter ne glede na državo nezgode.

Katere so pri tem najpogostejše napake, ki jih delajo starši, ko nezgodno
zavarujejo svoje otroke?
Ne vem, ali so to res napake, je pa tako, da se zagotovo premalo poglobimo v sama zavarovalna kritja in optimalno višino zavarovalne vsote, ki jo otrok potrebuje glede na dejavnosti ali šport, s katerimi se ukvarja. Prav tako svetujem, da pred sklenitvijo predvsem nezgodnega zavarovanja za otroke starši malo več pozornosti posvetijo izključitvam, ki so določene v splošnih pogojih vsakega zavarovanja.

Poletna finančna šola
Več o tem, kako se ustrezno zavarovati v mladosti in tudi, ko odrastejo, bodo mladi lahko izvedeli na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira že drugič. Poletne šole se lahko udeležijo mladi od 13 do 19 let. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo denimo obiskali finančnega svetovalca, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, uspešnega podjetnika, spletnega strokovnjaka pa marketinškega guruja in še kaj. Strokovnjaki z različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti določen finančni cilj in ga tudi doseči, kako pametno nakupovati, kako do prvih zaslužkov in še kaj.
Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole lahko preberete na spletni strani, kjer se lahko prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

Članek objavljen v Finance.si, 26.5.2017

Otroci Potovanje

Prejšnji članek:

Kam potovati v maju?