Kam potovati v juniju?

Nazaj k živalskim koreninam

Junija že diši po počitnicah. Medtem ko mladina v finišu šolskega leta bolj ali manj vneto guli šolske klopi in polira enormne količine podatkov, imajo starši v miru nekaj časa, da premislijo, kam bi nadobudneže po najslajšem junijskem šolskem zvoncu odpeljali na čofotanje. Živalski vrt se ponuja kot idealna spojenka zabave in učenja. Na svetu jih je več kot 10.000, in če bi jih vse zložili skupaj, bi zavzeli 50 km2, kar je v velikosti občin Vuzenica, Sodražica ali Žiri. Za ogrevanje predlagamo skok v ZOO Ljubljana, kjer bodo junija kar dvakrat praznovali, potem pa vas povabimo v deset najbolj veličastnih živalskih vrtov na svetu.

Živalski vrt v San Diegu, ZDA

Površina: 40 ha / Živalskih vrst: 650 / OD $52 / OT $42 

Ta živalski vrt je lani praznoval 100 let. Leži v sončni Kaliforniji, razteza se na 40 hektarih in gosti okoli 3700 živali, ki pripadajo 650 različnim vrstam, povrh vsega pa tam raste tudi 700.000 eksotičnih rastlin. Zelo se trudijo, da živalim omogočajo kar se da naraven življenjski prostor in prosto gibanje. Na voljo so za fotografiranje, ob spremstvu čuvaja pa jih lahko tudi nahranite. Imajo poseben oddelek, kjer živali privajajo na divjino in ko so pripravljene, jih izpustijo. Lahko ga obiščete še pred zoro in se ustavite na klepet pri pandah, otroci pa bodo huronsko uživali v fotodelavnicah. 

Londonski živalski vrt, Velika Britanija

Površina: 14,5 ha / Živalskih vrst: 755 / Vstopnina OD £30 / OT £22 

Londonski živalski vrt je bil ustanovljen leta 1828. Najprej so ga nekaj časa uporabljali za znanstvene raziskave, za javnost pa se je odprl leta 1847. Danes v njem prebiva skoraj 18.000 živali in 755 živalskih vrst. Med drugim lahko v tem živalskem vrtu tudi prenočite in premagate strah pred pajki. Kako? Ne upamo pomisliti! Ravno v tem času so posebej izpostavili tudi azijskega leva – poustvarili so okolje narodnega parka Gir v Gudžaratu (Indija), kjer na okoli 1400 km2 živi 411 levov. Levi so tam navajeni živeti v sožitju z ljudmi, kar je izjemna redkost. Sredi Londona je vse natanko tako kot v Indiji – posadili so rastlinje, ki raste samo tam, priredili pokrajino, zgradili indijsko mesto in celo železniško progo.

Živalski vrt Bronx, Kalifornija, ZDA

Površina: 107 ha / Živalskih vrst: 650 / Vstopnina OD $37 / OT $27 

Pravijo, da je ta živalski vrt tako čaroben, da človek kar pozabi, da je v Bronxu, ki velja za eno bolj zloglasnih četrti New Yorka. Živalski vrt so odprli leta 1899 in na ogled obiskovalcem ponudili 843 živali. Danes imajo na tem prostoru, skozi katerega teče reka Bronx, že okoli 4.000 živali. Poleg ogledne vožnje z vlakom iz 19. stoletja je za otroke še posebej zanimivo pustolovsko spoznavanje dela znanstvenikov, ki na najrazličnejših koncih sveta preučujejo živali. Tudi delo čuvaja v živalskem vrtu lahko izkusijo, medtem pa se starši po mili volji odpravite na pokušino več sto vrst piva in vina z obveznimi prigrizki na poletnem festivalu Brew at the Zoo. Ko boste končali, z otroki skupaj nahranite pingvine in morske leve ali pa se preprosto odpravite v 4D kino in skočite na vrtiljak.

Naravni živalski vrt v Pretoriji, Južna Afrika

Površina: 85 ha / Živalskih vrst: 705 / Vstopnina OD 7,5€ / OT 5€ 

Ustanovili so ga leta 1899 in istega leta je postal tudi južnoafriški nacionalni živalski vrt. Skozenj teče reka Apies, ki ga razdeli na dva dela: prvi je ravnica, drugi pa se vzpne na okoliško hribovje. Pešpoti skupaj obsegajo 6 km, med potjo pa boste imeli priložnost občudovati kar 9.000 primerkov živali in 705 vrst. Imajo tudi bogato zbirko eksotičnih dreves, največji celinski akvarij v JAR in terarij s plazilci. Sredi vrta, ki se uradno imenuje National Zoological Gardens of South Africa, lahko imate piknik ali pa si postavite šotor in se udeležite safarija ob sončnem zahodu, ponoči pa zaspite ob rjovenju levov, smrčanju nosorogov in zehanju nilskih konjev. Seveda je za varnost poskrbljeno, prostoleteča bo le domišljija! 

Moskovski živalski vrt, Rusija

Površina: 21 ha / Živalskih vrst: 927 / Vstopnina OD 8€ / OT 5€ 

Največji ruski živalski vrt se razprostira na 21 hektarih površine, na katerih lahko vidite kar 8.200 živali. Odprli so ga leta 1864, ob 150. rojstnem dnevu leta 2014 pa so ga spet temeljito prenovili. Tudi tu lahko rezervirate nočni ogled, pravijo tudi, da je ta živalski vrt posebna poslastica za ornitologe. Ravno marca so se jim izvalile velike uharice in  tudi letos pričakujejo močan prirastek novih članov živalske družine. Nikar ne gre zamuditi edinstvenega sibirskega tigra, rjavega medveda in kitov, marsikatero žival pa je moč opazovati tudi med hranjenjem. Ni vljudno, je pa vznemirljivo. 

Živalski vrt in akvarij Henry Doorly, Nebraska, ZDA

Površina: 53 ha / Živalskih vrst: 926 / Vstopnina OD $19.95 / OT $13.95 

Začetki tega živalskega vrta v Nebraski v ZDA segajo v leto 1894 in so bili dokaj skromni: imeli so 120 živali iz okolice, medtem ko jim je grizlija, bizona in jelene  posodil nek polkovnik Cody. Danes je tam dom našlo kar 17000 živali. Imajo akvarij in velikanske zunanje vodne površine, kjer gostijo različne predstave z morskimi živalmi. Tridesetega aprila se je žirafji mami Dottie skotil mladič, ki še nima imena in spola, zato lahko s predlogi (za ime, seveda) pomagate tudi vi. Skozi živalski vrt vas popeljejo na svojem hrbtu tudi kamele, ki zabavajo otroke tudi na eno ali večdnevnih taborjenjih. Prava posebnost je Kingdom of the Night (Kraljestvo noči), ki pod veliko kupolo sredi parka gosti največjo razstavo nočnih živali na svetu. Notri najdete jamo z netopirji, jamsko jezero, velikansko močvirje in evkaliptusov gozd. 

Pekinški živalski vrt, Kitajska

Površina: 89 ha / Živalskih vrst: 950 / Vstopnina OD&OT 2,5€ / Akvarij 20€ 

Pekinški živalski vrt je bil ustanovljen za časa dinastije Qing, leta 1906, ko je takratno ministrstvo za kmetijstvo, industrijo in trgovino ustanovilo nekaj, čemur so rekli eksperimentalna farma (!). V njenem zverinjaku je takratni vladar province Liangjiang začasno nastanil živali, ki jih je uvozil iz Nemčije. Ker so živali pritegnile pozornost množic, se je farma razvijala naprej in danes gosti kar 14.500 živali. Obisk tega živalskega vrta je nujen že zato, ker nikjer drugje na svetu na enem mestu ni mogoče videti toliko avtohtonih azijskih vrst živali, poleg tega pa še akvarij, zoološki muzej, čudovite vrtove z jezerci in lotosovimi cvetovi ter ostaline nekdanjih ministrskih utrdb. Enega izmed 30 stavbnih kompleksov so namenili samo pandi, ki je njihova največja zvezdnica. Sledijo ji gorila, znanstvenofantastične dvoživke, sibirski tiger, snežni leopard, jaguar, polarni medved, flamingo, beluge in še in še! 

Živalski vrt v Torontu, Kanada

Površina: 288 ha / Živalskih vrst: 491 / Vstopnina OD $23/ OT $18 

V Torontu so živalski vrt odprli leta 1974 in je med najmlajši. Razdeljen je na sedem predelov, vsak od njih je namenjen živalim iz določenega področja sveta. Imajo okoli 5.000 živali in bogato ponudbo aktivnosti za otroke in družine, med drugim se lahko udeležite taborjenja v afriški savani. Preden se odpravite tja, morda samo pokukajte, če so se delodajalci in delojemalci tega živalskega vrta že uspeli pobotati – maja je tam namreč potekala stavka. 

Živalski vrt in akvarij Columbus, Ohio, ZDA

Površina: 235 ha / Živalskih vrst: 793 / Vstopnina OD $20/ OT $15 

Živalski vrt v mestu Powell so odprli leta 1905 in je od leta 1978, ko je krmilo karizmatični zvezdnik živalskih dokumentarcev Jack Hanna, zrasel v pravi zabaviščni park s kar 9.000 živalmi, kamor se vsako leto zgrinjajo množice iz celega sveta. V Columbusu vam zagotovo ne bo nikoli dolgčas, nevarno je, da se bo dogajalo preveč! Takrat preprosto odigrajte partijo golfa na tamkajšnjem igrišču za golf. Če bodo otroci tečni in si boste zaželeli potovanje v času, ponujajo celo srečanje z dinozavri. In če boste tam 18. junija, nikar ne zamudite njihove največje zabave v letu Zoofari! 

Berlinski živalski vrt, Nemčija

Površina: 34 ha / Živalskih vrst: 1500 / Vstopnina OD 20€ / OT 10€ 

Berlinski živalski vrt so odprli leta 1844, velja za devetega najstarejšega na svetu in je dom kar 19.500 živalim z vsega sveta. Zaradi tega je s 3 milijoni obiskovalcev na leto tudi rekorder v številu obiskovalcev na leto v Evropi. Leta 1913 so mu dodali še največji akvarij v Nemčiji, v katerem v treh nadstropjih prebiva okoli 9.000 vodnih živali. Vanj boste vstopili skozi Levja vrata (Löwentor) in zagotovo prejeli levji delež prelepih razgledov in čudovitih dogodivščin. Lahko greste celo na zmenek s tisto živaljo, ki vam bo ukradla srce, otroci pa bodo, če boste želeli, noč in dan preskrbljeni s pustolovskimi aktivnostmi, oslovskimi in ovčjimi srečanji ter zrenjem v žrela nilskih konjev. Ravno so oznanili, da junija v njihovo sredo na petnajstletni obisk prihajata dve veliki pandi! Za vsako leto njunih počitnic bodo Nemci odšteli 1 milijon dolarjev. Zagotovo bodo ob tej priložnosti pripravili slavje, zato Berlin kar sam kliče po obisku. Preden se odpravite tja, si mogoče naložite ali natisnite zemljevid, če se vas slučajno od vsega lepega začenja lotevati raztresenost. 

Neverjetno, kako živali s svojo ležerno pojavo in utečeno rutino človeka vedno znova presenetijo, ganejo, nasmejejo in tudi naučijo. Preden v lahnem drncu poletite proti novemu znanju in izkušnjam v tralalajski svet živali, si priskrbite Zavarovanje za tujino - NLB Vita Tujina . Gre tudi za otroke! Opravite ga v katerikoli NLB poslovalnici. Na spletu boste to opravili v nekaj minutah, vaši otroci, spletni domorodci, pa v nekaj sekundah! 

 

Pri sestavljanju besedil smo se oprli na: travelchannel.com, independent.co, shareranks.com, therichest.com, lonelyplanet.com, dnevnik.si, nationalgeographic.com, skupnostobcin.com, statisticbrain.com, wikipedia.org

"Zavarovalnica, ki trži in sklepa NLB Vita Tujino ter v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote: NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana kljub svojemu skrbnemu prizadevanju za korektno objavo spletnih vsebin ne prevzema odgovornosti za morebitne napake v vsebini, pravilnosti in točnosti objavljenih podatkov. Ti so zgolj informativne narave. Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost." 

Potovanje