4 nasveti, kako poskrbeti za svojo družino

 

Danes se družine srečujejo z zahtevnimi finančnimi izzivi. Potrebno je poskrbeti za nakup hrane, oblačil, obutve, obveznosti za otroke,… pa tudi za dolgoročnejše izzive, kot so zagotovitev stanovanja, šolanje otrok, varno starost…

 

Naučite se prepoznati stroške – pravilo 40:30:30

Niso vsi izdatki enako nujni ali potrebni, zato jih je smiselno razdeliti. Redni finančni izdatki so tisti finančni izdatki, ki jih imate vsak mesec oziroma v rednih letnih intervalih: varčevanja, krediti, limiti, davki in zavarovanja. Ti izdatki naj bi znašali do 40 % prejemkov. Osnovni življenjski izdatki so tisti, ki so nujno potrebni za življenje: hrana in pijača, higiena, plačilo položnic za elektriko, komunalo ipd. ter oblačila in obutev. Za osnovne življenjske izdatke naj bi mesečno potrošili do 30 % prihodkov. Drugi izdatki so izdatki za vse tiste nakupe, ki dvigajo kvaliteto življenja, se pravi osebni izdatki (izobraževanje, šolnine, osebna nega, literatura …), izdatki za avto (servisi, gorivo, registracija, vinjeta in celo nakup novega avtomobila), dom (prenova, pohištvo, …), prosti čas (lokali, restavracije, rekreacija in darila, hobiji …) in počitnice (bivanje, pot, dodatni izdatki). Za druge izdatke lahko mesečno porabite največ do 30 % prihodkov.

Zavarovanje

Ste se že kdaj vprašali kaj če? Kaj če me jutri več ni, kaj če se poškodujem, kaj če zbolim, kako bo to vplivalo na mojo družino? V kolikor ste že iskali odgovore na ta vprašanja, potem ste med tistimi, ki življenjsko zavarovanje razumejo kot  osnovo, ki vam pravzaprav omogoča  ostale investicije.  Ste vedeli da 80% ljudi preceni višino stroška za življenjsko zavarovanje in da ljudje pod 25 let menijo, da so življenjska zavarovanja 4krat dražja kot dejansko so. Življenjsko zavarovanje je najcenejše, ko ste mladi in zdravi, saj starost in zdravstveno stanje odločilno vplivata na višino mesečne premije. Zakaj ne bi sklenili življenjskega zavarovanja po nižjih premijah? Da bi 55 letnik, ki ima povišan holesterol, ob koncu zavarovanja privarčevala enako vsoto denarja kot 25 letnik, bi morala vplačevati za 17% višjo mesečno premijo*.

Ne pozabite na nezgodno zavarovanje 

Življenje prinaša veliko lepih trenutkov, žal pa lahko spoznamo tudi slabe plati.. Če ob nezgodi nastopi invalidnost ali poškodba, zaradi katere ne bi mogli več opravljati svojega poklica, je zelo pomembno, da imamo dovolj sredstev, da si zagotovimo normalno življenje. Najlepše je imeti svoj dom, vendar si danes tega večina ne more privoščiti brez kredita, zato je pomembno, da imate poleg ustreznega življenjskega zavarovanja sklenjeno tudi dovolj dobro nezgodno zavarovanje. Če izgubite delovno sposobnost, bo nastala težava pri vračilu kredita. Banka vas bo terjala za poplačilo kredita, ne glede na vaše zdravstveno stanje.   Po ameriški študiji je invalidnost kot posledica nezgode razlog za kar 62 % vseh osebnih stečajev.

Koliko bi naj bil Slovenec zavarovan za invalidnost? Toliko, da si lahko preuredi dom, kupi invalidske pripomočke, plača nadstandardne terapije, rehabilitacijo, alternativna zdravljenja. V primeru invalidnosti smo prikrajšani tudi za konstanten mesečni dohodek. Predstavljajmo si, da nekdo postane invalid težje kategorije in prejme izplačilo 50.000 EUR. Ta vsota hitro poide, zato potrebujemo še dohodek, sploh če postanemo prejemniki invalidske pokojnine, ki je veliko nižja kot pa naši prejšnji mesečni dohodki.

Starost

Po podatkih Statističnega urada Slovenije 16 odstotkov upokojencev ali skoraj vsak peti živi pod pragom tveganja revščine. To predstavlja 78.000 upokojencev, od tega kar 55.000 žensk, 13.000 upokojencev pa prejema pokojnino, nižjo od 300 evrov. Kot kažejo predvidevanja Ekonomske fakultete, bodo zaposleni, ki se bodo upokojevali po letu 2025 prejemali pokojnino le še v višini 54,67 % svoje neto plače, zato je izjemnega pomena, da se z varčevanjem za dodatek k pokojnini prične takoj ob prvi zaposlitvi. Nihče si ne želi drastičnega poslabšanja kvalitete življenja v obdobju, ko bi pravzaprav morali najbolj uživati. Prav tako pa si nihče ne želi biti breme svojcev.

 

*višina premije se določa individualno. Omenjeni primer je informativne narave. Razlika v višini premije je lahko nižja ali višja od opisane.

 

Povzeto po:

http://www.nlb.si/osebni-proracun

http://www.lifehappens.org/blog/4-financial-tips-to-keep-your-family-safe/

http://www.lifehappens.org/blog/5-steps-to-make-sure-your-family-is-protected-financially/

https://www.pristar.si/index.php/620-nacrtovanje-druzinskega-proracuna

https://www.financnahisa.si/novica/876-bodite-na-prvem-mestu

http://www.rtvslo.si/slovenija/pod-pragom-tveganja-revscine-zivi-kar-78-000-upokojencev-od-tega-kar-55-000-zensk/404217

Študija Dolgoročni pomen 2. pokojninskega stebra. Ekonomska fakulteta v Ljubljani, marec 2010

Kredit Varčevanje

Prejšnji članek:

Kam potovati v juniju?