Potovanje z otrokom? Mala malica!

Čas počitnic je tu. Če imate popotniško dušo, veste, da se je notranjemu nemiru, ki sili v svet, težko upreti. Med popotniškimi dušami je mnogo mladih staršev, ki jih z vseh strani obsipavajo s tisoč in enim razlogom, zakaj so potovanja z malčki absolutno prenaporna. Pa je res, da bi starši zavoljo male sreče, ki se jim veselo prekopicuje po tleh dnevne sobe, neznosno vroče dni morali preživljati  doma? V resnici ne!

 

Postavili smo se v kožo staršev s popotniško dušo in poiskali nekaj namigov, ki bi vam lahko dobro služili pri načrtovanju potovanja s kobacajem.

Če je malček star le nekaj mesecev, so enodnevni izleti dobra generalka za kasnejše daljše pustolovščine. Nekje do starosti osmih mesecev se otrok privadi svojega okolja in ljudi okoli sebe prepozna ter jih odlično sprejema. Tako si gradi občutek varnosti. Čeprav koncepta potovanja še ne razume, ga bo potovanje zagotovo malce spodneslo, saj se bo spremenila okolica in srečal bo veliko novih obrazov. Zato je osnovno pravilo potovanja z malim otrokom to, da si starša dovolj časa rezervirata samo zanj.

PRED POTOVANJEM z malčkom ne pozabite na:

 • Varnost

Preverite, ali je apartma, hotelska soba ali druga namestitev varna za otroka, sicer pa varovala za kljuke, ostre robove, vtičnice in podobno vzemite kar s seboj. Če mora biti vaša prtljaga lahka, bo nekaj pene ali vate, oblepljene z močnim lepilnim trakom, že prav odlično varovalo.

 • Prva pomoč

… mora biti vedno pri roki. Ne pozabite vzeti zdravil na recept, tudi če jih otrok potrebuje le občasno. Pred potovanjem skenirajte recepte za njegova zdravila in ne pozabite telefonske številke otroškega zdravnika. V primeru, da v deželi, kjer letujete, zdravila nimajo, vam bo zdravnik lahko svetoval najbolj ustrezno inačico. V torbici za prvo pomoč mora biti vse od kreme z zaščitnim faktorjem 50 do termometra, pincete in zdravila za zniževanje telesne temperature, podroben seznam nepogrešljivih pripomočkov, pripravljen za tisk, pa najdete tu.

 • Zavarovanje

Zagotovite si resnično varnost in si priskrbite družinsko zdravstveno zavarovanje za tujino pri NLB Vita. Sklenete ga v katerikoli NLB Poslovalnici , na spletu pa boste to opravili v nekaj minutah.

 • Pametni pišejo -> Odkljuknica za prtljago
  • Plenice: Skoraj zagotovo jih boste lahko kupili tudi tam, kjer boste letovali, med potjo pa vzemite eno za vsako uro potovanja. Če letite, vzemite za vsak slučaj še nekaj rezervnih, ki jih boste potrebovali ob morebitnih zamudah letala. K pleničkam spadajo tudi hladilno mazilo, čistilni in vlažilni antibakterijski robčki.
  • Odeje, rjuhe: nanje lahko položite otroka, medtem ko ga previjate, ga pokrijete z njimi in na plaži ustvarite senco. Prav bodo prišle tudi plenice iz blaga, ki jih lahko uporabite zase, medtem ko dojite, ali za vaše rame, medtem ko čakate, da otrok podre kupčka.
  • Plastične vrečke v različnih velikosti za umazane plenice (morda premislite tudi o kasetah), oblačila in brisače.
  • Dude: so neverjetno vandrovske tudi same in se rade izgubijo. Vzemite še kakšno rezervo.
  • Najljubše igrače: Nikamor brez tega, pa četudi je otrokova najljubša igrača odejica.
  • Oblačila: 1—2 preobleki na dan običajno zadostujeta. Sem spadajo tudi slinčki in nujno pokrivalo za zaščito proti soncu.
  • Plastična posodica, jedilni pribor, otroška hrana, če je malček že na gosti hrani
  • Voda, sok, čaj, adaptirano mleko (če ga uporabljate)
  • Dodatne stekleničke, cuclji in lončki
  • Prsna črpalka (če jo uporabljate), prsne školjke
  • Kenguru, nahrbtnik ali pestunja: Tako bo vaš malček vedno čutil vašo bližino in se tako lažje prilagajal na novo okolje.
  • Prenosna zibka: Če bivate v hotelu ali apartmaju, se pozanimajte – morda jih imajo in vam jo namestijo v sobi še pred prihodom.
  • Napihljiva kopalna kad ali sedež za kopanje
  • Avtomobilski sedež (lupinica)
  • Zložljivi voziček

Dileme, ko smo NA POTI Z …

 • AVTOM:

Če potujete v avtu, pred potovanjem preverite, da je avtosedež dobro pritrjen na vodila. Do 1,5 leta naj bo sedež obrnjen v nasprotno smer vožnje – če je malček že starejši, imate verjetno sedež, ki se lahko nastavi v obe smeri. Preverite tudi, da varnostni pas otroka med vožnjo ne bo motil. Da malčkove oči ne bodo preveč trpele, so zelo priporočljive blindirane zadnje šipe avtomobila.

 • LETALOM: Starši imajo glede potovanja z letalom vedno veliko dvomov in vprašanj … Skušajmo odgovoriti na nekaj od njih:
  • Je karta za otroka brezplačna? Preverite, kako so pri vašem prevozniku ovrednotene cene poleta za malčke. Pri Adrii Airways poudarjajo, da vsak potnik, čeprav je to dojenček, ki bo sedel v naročju starša, za potovanje potrebuje letalsko vozovnico – torej sedeža nujno ne potrebujete, vozovnico pa! Za daljše poti sedenje v naročju starša ne bo primerno, zato na letalo vzemite lupinico. Ta mora biti prilagojena za vožnjo v avtomobilih in letalih in ne sme biti širša od 40 cm. Če otrok tehta do 10 kg, naj bo sedež obrnjen vzvratno, če tehta nekje med 10 in 20 kg, pa naj bo sedež obrnjen naprej.
  • Koliko tekočine za dojenčka imate lahko v ročni prtljagi? Na letalo gredo lahko vsi pripomočki, ki so potrebni za nego in hranjenje otroka med poletomČe bo česa zmanjkalo, ima večina letalskih prevoznikov v svoji ponudbi tudi otroško hrano, stevardese pa vam bodo seveda ustregle, če boste morali pogreti vodo, mleko ali podobno. V letalih so običajno tudi previjalne enote. Če vas še vseeno skrbi ali imate dodatna vprašanja, se obrnite kar neposredno na letalskega prevoznika, na tovrstne klice so namreč pripravljeni in radi pomagajo.
  • Izenačevanje pritiska: Ta reč zna biti za malčka sila neprijetna. Res je tudi, da bolečine v ušesih pri vzletanju in pristajanju ne občutijo vsi otroci in če vidite, da otrok mirno spi, ga pustite. Če pa se pritožuje nad bolečinami, mu ponudite nekaj, zaradi česar bo pogosteje požiral slino: stekleničko, dudo ali pa ga podojite. Če je otrok že dovolj velik za liziko, bo ta ravno pravšnja.
  • Različni časovni pasovi: Če potujete v deželo z različnim časovnim režimom, malčka že prej navajajte na tamkajšnji čas tako, da mu postopoma premikate ure spanja naprej ali nazaj. Tako bo prilagajanje veliko lažje.

In na koncu …

Za MIREN in SPROŠČUJOČ DOPUST velja nekaj zlatih pravil, ki jih lahko strnemo v 4 točke:

 1. Pustite času čas: Prilagajanje bo trajalo nekaj dni. Neprespanost, novo okolje, novi obrazi in drugačna hrana vplivajo na otrokovo počutje. Zna biti bolj siten kot sicer, ker je izgubil občutek varnosti, zato je v prvih dneh ključno, da ga pomirite in se mu posvečate več kot sicer. In še: mirna mama največkrat pomeni tudi mirnega otroka.
 2. Vzpostavite rutino: Spanje, vstajanje, hrana, sprehod … vse to seveda ne bo enako strogo kot doma, a otrokom tovrstna rutina koristi, zato skušajte nekaj podobnega vzpostaviti tudi na počitnicah. Ne pozabite vzeti otrokove najljubše igračke ali krpice – to jim veliko pomeni!
 3. Otrok naj je hrano, ki jo pozna. Otroci znajo biti najbolj izbirčna bitja na svetu. Če malček že je trdno hrano, nikar ne eksperimentirajte, saj se vam bo hitro uprl.
 4. NLB Vita Tujina - Zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujin.

 

Pri sestavljanju besedila smo se oprli na agencija-oskar.si, parenting.com, parents.com, barefootblonde.com, flyingwithababy.com, babycenter.com, lju-airport.si, rtvslo.si

Otroci Potovanje

Prejšnji članek:

NLB Vita nezgoda Junior