Najbolj edinstvene plaže na svetu

Najbolj edinstvene plaže na svetu

Danes vabimo na plažo! Ne kar na vsako, izbrali smo take, ki poleg sonca, peska, skal in ohladitve v morju ponujajo tudi pravljično dimenzijo.

Plaža katedral, Španija

Plaža As Catedrais oziroma Plaža katedral je ena izmed nešteto atrakcij s severa Španije. Če plažo obiščete ob plimi, je s svojimi klifi mogočna in lepa … a za tisto okolje res nič posebnega. Ko pa se morje umakne za več metrov, se odpre veličasten pogled na katedralam podobne skalne oboke s prehodi in naravni mostovi, ki jih je skozi leta izklesala slana voda. Po plaži se lahko sprehodite samo ob oseki, saj jo plima ljubosumno skrije pod svoje površje.

Plaža ljubezni ali Skrita plaža, Mehika

Playa del Amor ali Plaža ljubezni je majcena plaža na otočju Marieta v Mehiki. Domačini jo imenujejo kar Skrita plaža, saj je obkrožena s skalnatim obročem in od zunaj skorajda nevidna. Otok, na katerem leži, je nastal ob izbruhu podvodnega vulkana. Dosegljiva je samo s kajakom ali na lasten pogon (plavanje) prek ozkega in nizkega tunela pod pečinami. Plažo lahko obišče le šest obiskovalcev naenkrat, za obisk pa se je treba naročiti in postaviti v vrsto.

Steklena plaža, Kalifornija, ZDA

Steklena plaža v bližini kalifornijskega mesta Fort Bragg danes navdušuje množice turistov, a njena podoba ni bila vedno tako očarljiva, kot je danes. V začetku 20. stoletja so jo namreč okoliški prebivalci uporabljali kot odlagališče odpadkov. Leta 1967 so oblasti smetišče zaprle in organizirale čistilne akcije, narava pa je poskrbela za bleščeče presenečenje. Morski valovi so zavržene kose stekla in steklenic skozi leta preoblikovali v majhne gladke drobce, ki spominjajo na raznobarvne dragulje. Ti zdaj namesto peska prekrivajo plažo in se v sončni svetlobi čudovito lesketajo. Plažo so, potem ko je bila dokončno očiščena, priključili državnemu parku MacKerricher State Park, ki ga zdaj obiskujejo množice turistov. Steklenega spominka žal ne boste mogli prinesti domov, saj je nabiranje stekla zaradi ohranjanja podobe plaže povsem prepovedano.

Plaža Koekohe, Nova Zelandija

Bolj kot po pesku in morju je znana po ogromnih, okroglo oblikovanih skalah, ki so raztresene vzdolž plaže med krajema Moeraki in Hampden. Domačini skale imenujejo Moeraki Boulders, o tem, kako so se znašle na plaži, pa krožijo številne zanimive zgodbice in legende. Ena izmed njih nastanek plaže povezuje z brodolomom kanuja Āraiteuru, s katerim so predniki maorskega plemena Ngāi Tahu dokončno naselili na Južnem otoku. Okrogle skale naj bi bile okamenele ostaline ogromnih buč vodnjač, v katerih je bila pitna voda za potnike na krovu.

Plaža školjk, Avstralija

V Indijskem oceanu na zahodnem robu Avstralije leži narodni park Shark Bay (Zaliv morskih psov), ki spada v svetovno naravno dediščino Unesca. Tam je kristalno čisto morja in Shell Beach (Plaža školjk), ki je od daleč videti kot čisto navadna plaža, a ko pesek pogledate od blizu, vidite, da gre za same školjke. Milijoni lupinic se od deset do kar trideset metrov globoko razprostirajo v dolžini 120 kilometrov! Plaža je ena od dveh na svetu, ki sta popolnoma prekriti s školjkami. V zalivu je zaradi geomorfoloških in klimatskih danosti morje tako zelo slano, da so s tega območja izginili vsi naravni sovražniki školjk srčank, zato so se lahko razmnožile v tako velikih količinah. Preden je plaža prišla pod zaščito UNESCA, so okoliški prebivalci uporabljali školjke za gradbeni material.

Črna plaža, Kanarski otoki, Španija

V majhnem obmorskem mestu Tazacorte na otoku Las Palmas se ponašajo z eno najlepših črnih plaž na svetu. Črn pesek je vulkanskega izvora in ga ne najdete samo na plaži, spremljal vas bo po vsem otoku – tudi na višini 2000 metrov. Podobne plaže so tudi na Havajih, a ker so nam Kanarski otoki vendarle nekoliko bližji, je večja verjetnost, da magične črnine ne boste večno gledali samo na fotografijah. Tazacorte je sicer sila prijetno in slikovito mestece z zanimivo zgodovino, ki slovi tudi po dobri hrani in vedno svežih ribah.

Svetlikajoča se plaža, Maldivi

Maldivi niso rajski samo podnevi, ob posebnih priložnostih se žlahtno obarvajo tudi ponoči. Takrat lahko občudujete osupljivo skrivnostne plaže, ki so videti, kot bi na njih odsevalo zvezdnato nebo. V resnici gre za fitoplankton, ki ni samo pomembna hrana za morske živali, ampak proizvaja tudi snovi, ki so za morje in okolje zelo pomembne. Zaradi tega ga imenujejo kar morski vitamin C. Svetlikanje se pojavi, ko fitoplankton zaužije svetleče ali bioluminiscentne bakterije, ki jih ne more prebaviti. Čeprav je nočno svetlikanje morja zelo izrazito le na maldivskih plažah, občasno o podobnem pojavu poročajo tudi iz Kalifornije in drugih svetovnih morij.

Plaža Corniche in sipina Pilat, Francija

Pol kilometra široko, 110 metrov visoko, in 2,7 kilometra dolgo sipino zaobjema in varuje borov gozd. Sipina Pilat Je ena najvišjih sipin v Evropi, ki se naglo spušča na plažo Corniche ob Atlantskem oceanu. Plezanje po njej je dovoljeno in vas bo nagradilo z delčkom lepega razgleda, za res vseobsegajoč in presunljiv pogled s ptičje perspektive pa se pustite pregovoriti kateremu od ponudnikov vožnje z jadralnim padalom.

Plaža Papakōlea, Havaji, ZDA

Plaža Papakōlea leži na območju Ka Lae ali South Point, ki je najjužnejša točka Velikega otoka na Havajih. Je ena od štirih zelenih plaž na svetu, podobne so še na Galapaškem otočju (Punta Cormorant), otoku Gvam (Talofofo Beach) in na Norveškem (Hornindalsvatnet). Olivno zeleno barvo peska pripisujejo zelenim kristalčkom kamnine olivin, ki je nastala pred 49.000 leti ob izbruhu bližnjega vulkana Pu’u Mahana. Mineral olivin je magnezijev in železov silikat, ki nastane, ko se vulkanska lava ohladi. Spada med poldrage kamne in zato mu lokalni prebivalci rečejo tudi havajski diamant. Pesek iz olivina na plaži je lokalna znamenitost, dostop do nje pa zahteva nekaj plezalskih veščin in drznosti, saj so oblasti promet z vozili zelo omejile.

Ne pozabite torej na kopalke, masko, plavutke, sončna očala, kremo in na fotoaparat, da bodo počitnice zapisane v večnost. Ne pozabite pa tudi na Zdravstveno zavarovanje za tujino pri NLB Vita, ki ga lahko  sklenete v kateri koli NLB Poslovalnici.

 

Pri sestavljanju besedila smo se oprli na: worldatlas.com, matjazcorel.com, mojedestinacije.com, lifestyle.com, ekodezela.si, dailymail.co.uk, hellocanaryislands.com, odditycentral.com, amusingplanet.com, fortbragg.com, moerakiboulders.com, visitnorway.com, wikipedia.org

Potovanje

Prejšnji članek:

Ko se zgodi življenje