Prvi koraki do finančne neodvisnosti

Osamosvojitev je čudovit začetek novega razburljivega življenja, vendar pa zapustitev varnega gnezda staršev s seboj prinese tudi novo pridobljeno odgovornost. Zase in za tiste, ki jih imamo radi. Poiskati je treba prvo službo in si zagotoviti streho nad glavo.

Neodvisnosti brez finančne samostojnosti ni, se glasi misel, ki še ako drži. Za mlade, ki se osamosvajajo od staršev in z diplomami v žepu prvič stopajo na zaposlitveni trg, takšno neodvisnost prinaša prva služba. Pa vendar ta danes na poti do finančne neodvisnosti mladih, ki potrebujejo tudi streho nad glavo ter sredstva za ustvarjanje svoje družine, žal ni vedno dovolj. Kako postati resnično finančno neodvisen? S pomočjo finančnih strokovnjakov smo vam pripravili nekaj uporabnih nasvetov, o čem bi bilo pametno razmišljati ob vstopu v prvo službo.

NAJPREJ SI PREDSTAVLJAJTE, KAJ SI ŽELITE, NATO NAČRTUJTE

Je vaša vizija finančne neodvisnosti realistična? Začnite s premislekom o tem, kaj si v resnici želite, nato pa si pridobite nasvet finančnega strokovnjaka, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali s svojimi željami stojite na trdnih tleh. Pot do finančne neodvisnosti je namreč precej drugačna, če jih štejete 20, kot pa če ste stari 50 let. Zakaj? Ker vam več časa za varčevanje zagotavlja boljši rezultat. Prvi korak na poti do finančne neodvisnosti je zagotovo postavljanje lastnega proračuna oziroma ugotavljanje, koliko zaslužite, koliko porabite in koliko od te razlike lahko namenite za varčevanje. Ključ do uspeha je seveda, da porabite manj, kot zaslužite, vendar to, kot vemo vsi, v praksi ni tako preprosto. Priporočljivo je, da vsaj 10 do 15 % svojega prihodka vsak mesec namenite za varčevanje. Takšno minimalno odpovedovanje vam ne bo prineslo težav, kljub temu pa vam bo na dolgi rok zagotovilo dobrodošla dodatna denarna sredstva.

POKOJNINSKA STRATEGIJA, KJE JE ŠE TO!

Ob začetku prve službe je razmišljanje o pokojnini zagotovo zadnja stvar, s katero se boste ukvarjali. Pa vendar ne bi smelo biti tako. Prepričanje, da nam bo državna pokojnina zagotovila varno in dostojno starost, je namreč račun brez krčmarja. Ob vse bolj starajoči se populaciji postaja razmerje med aktivnim in upokojenim prebivalstvom skrajno neugodno. V prihodnosti bo upokojencev preveč, da bi jim mlade generacije s svojim delom in svojimi prispevki lahko zagotovile dovolj denarja, zato večina danes mladih s pokojnino ne bo mogla preživeti, to pa pomeni, da bo njihov življenjski standard odvisen od tega, kako so za varnost poskrbeli v času pred upokojitvijo. Če denimo začnete pri 30., morate privarčevati vsaj 6,5 % svoje neto plače na mesec, če začnete pri 35., pa že 8,8 % na mesec. Prej se odločite za varčevanje, več boste do upokojitve privarčevali!

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA IZBRANA ZA POKOJNINO, naložbeno življenjsko zavarovanje z brezplačno pokojninsko strategijo.

ZAVARUJTE SVOJ PRIHODEK

Na začetku vaše profesionalne poti je vaša sposobnost služiti denar samoumevna. Kaj pa se zgodi, če ga izgubite? Ker je življenje nepredvidljivo in polno presenečenj, včasih žal tudi neprijetnih, je treba biti čim bolje pripravljen tudi na hude čase. Bolezen, poškodbe, daljše bolniške odsotnosti ali celo nezmožnost opravljanja svojega dela so že same po sebi žalostne situacije, ki se jim žal pridružijo še finančne skrbi. Kako plačati zdravljenje? S čim poskrbeti za sprotne stroške kljub daljši bolniški odsotnosti? Kako živeti naprej, če postanemo popoln trajen poklicni invalid? Za to, da bi bile v takšnih trenutkih vsaj finančne skrbi čim manjše, lahko poskrbite z ustreznim zavarovanjem.

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA ZANESLJIVA, varčevalno-naložbeno življenjsko zavarovanje za smrt, nezgodno smrt, 100-odstotno trajno nezgodno invalidnost ali kritične bolezni.

RAZŠIRITE OBZORJA

Izkoristite mladost za odkrivanje novih svetov. Oprtajte si nahrbtnik in spoznajte bližnji in daljni svet. Potovanja niso le oblika zabave, še posebej mladim lahko ponudijo precej več. Za začetek je popotništvo s svojimi fascinantnimi podobami, zvoki in vonji najboljši način, da na lastni koži izkusite zgodovino, politiko, geografij in ekonomijo sveta, v katerem živite. Potovanja odpirajo nova obzorja, ki nam, obkroženim s svetom materializma in potrošništva, pokažejo, za kaj vse smo v resnici lahko hvaležni. Potovanja v tujino izboljšujejo organizacijske sposobnosti, učijo upravljanja z lastnim proračunom, spodbujajo družabno interakcijo in spoznavanje ljudi, ki navdihujejo. Ne nazadnje lahko obogatijo posameznikovo profesionalno pot, saj mu pomagajo razviti spretnosti reševanja težav in kreativnega razmišljanja, tistim pa, ki še ne vedo, kaj početi s svojim življenjem, pogosto pomagajo odkriti, kaj si v resnici želijo. Poskrbite le, da se na pot odpravite dobro opremljeni – tudi za dogodke, predvsem pa izdatke, ki jih ni mogoče predvideti.

SVETUJEMO VAM:

  • Zavarovanje za tujino - NLB Vita Tujina , zavarovanje, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza ter medicinsko asistenco v slovenskem jeziku v primeru bolezni ali poškodbe v tujini.
Kredit Varčevanje Finance