Zagotovite svoji družini lep jutri

Ustvarjanje svoje lastne družine je zagotovo ena od najpomembnejših življenjskih odločitev. Dejstvo je, da ta velikanski korak s seboj prinese veliko veselja, pa tudi neizmerno srečo in nenehno skrb ter odgovornost. Hkrati pa seveda pomeni tudi zelo velik finančni zalogaj.

Skoraj ga ni starša, ki bi svojemu otroku ne želel le najboljšega. Predvsem veselega in brezskrbnega otroštva, polnega nepozabnih doživetij in veselih igric, uspehov pri športnih aktivnostih in zvedavega učenja, pa tudi spoznavanja sveta in druženja s prijatelji. Ampak želje so eno, vsakdanja resničnost pa nekaj povsem drugega. In ta je na žalost vedno bolj povezana z denarjem – če ga ni na voljo dovolj, so lahko otroci hitro prikrajšani za marsikatero aktivnost, dosežek ali izkušnjo.

NAJPREJ ŠTALCA …

Če nimate sreče in od staršev ali starih staršev niste podedovali stanovanja, v katerem lahko brez težav uživate sanje o lastni družinici, vam ne preostane drugega, kot da najamete kredit. Z njegovo pomočjo boste kupili stanovanje, ga lepo opremili in uživali v njem. Le še vrniti ga morate. To pa ne bo, če ste zdravi in delovni, nobena težava. Kaj pa, če se vam kaj zgodi? Kaj se bo zgodilo z vašo družino, če boste umrli? Bo finančno preskrbljena ali se bo ob žalosti spopadala še s finančnimi težavami? Poskrbite, da bo vaš kredit zavarovan.

SVETUJEMO VAM:

POTEM PA KRAVCA …

Preden se odločite za povečanje družine, je pametno narediti družinski finančni načrt, ki naj poteka v štirih delih. Najprej zapišite vse potencialne velike izdatke, povezane z novo nastalo družinsko dinamiko. Je vaš avto dovolj varen za novega člana ali boste potrebovali novega? Imate v stanovanju dovolj prostora ali bo potrebna manjša prenova, morda celo selitev v večje stanovanje? V drugem delu se posvetite rednim stroškom. Naredite seznam vseh svojih prihodkov, premičnega in nepremičnega premoženja ter zabeležite vse fiksne mesečne stroške, torej izdatke, brez katerih ne gre, ne pozabite pa niti na kredite, ki jih morebiti še odplačujete. Na podlagi takšnega seznama boste hitro ugotovili, kaj vam prinaša največ denarja in za kaj ga največ zapravite, ter tudi, kje lahko še kaj dodatno privarčujete. Tretji korak vsebuje določitev finančnih sredstev, ki jih boste potrebovali za novega člana. Pleničke, stekleničke, oblekice, pralni praški … poskušajte oblikovati realen budžet in se ga držite. In nikakor ne pozabite na dolgoročne stroške, ki jih bo novi družinski član prinesel v prihodnosti. Nikar ne postanite starš, ki čez nekaj let ponoči ne bo zatisnil očesa zaradi skrbi, kako bo poplačal stroške otrokovega šolanja (še posebej, ker smernice vse bolj vodijo k plačljivemu šolstvu). Razmislite o svojih prioritetah, načrtujte vnaprej in izberite varčevanje, pisano na kožo vaše družine.

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA RAZIGRANA, že za 25 evrov na mesec lahko otroku zagotovite šolnino ali štipendijo. Poleg tega pa ste tudi življenjsko zavarovani.

OKVIR

V času, v katerem živimo, je potrebno finančno načrtovanje. Če se ga lotite dovolj zgodaj, bo vaše družinsko življenje precej manj obremenjeno s finančnimi skrbmi.

Kredit Varčevanje Otroci