Avgusta v gore!

Avgust vabi v presunljiva prenočišča med vršaci

Avgust je pred vrati, na morju bo komajda vzdržno, plaže bodo oblegane, doma bo vročina puhtela iz asfaltnih cest … Kam se odpraviti, da bi izničili vse naštete motilce dobre volje in vseeno uživali v lepem vremenu in čudoviti pokrajini? V planine, seveda! Pripravili smo izbor gorskih zavetišč in bivakov z gorovij po svetu, ki vam bodo vzeli sapo že samo ob pogledu nanje. Spanje v njih je prvovrstno in nepozabno doživetje, o katerem boste pripovedovali vnukom. Nekateri bivaki so dosegljivi samo bolj izkušenim, a brez skrbi! Gorski masivi, kjer se skrivajo spodnja zavetišča, ponujajo nešteto možnosti izletov za vse generacije in spanja med svizci.

Koča Maria e Alberto ai Brentei, Italija

Med današnjimi izbrankami je koča Brentei sredi dolomitskih vršacev na višini 2182 zagotovo družinam najbolj prijazno gorsko izhodišče za planinske izlete. V bližini je slovito smučišče Madonna di Campiglio, kjer je v 80-ih zmagoval naši smučarski as Bojan Križaj, in vsestransko privlačna dolina Val Brenta. Koča je zaslovela, potem ko jo je leta in leta oskrboval Bruno Detassis, legendarni italijanski alpinist in gorski vodnik. Njemu gre zasluga, da je opremljena tudi priljubljena ferata Via delle Bocchette, ki ponuja veličastne razglede na skupino Dolomitov. Obiska koče Brentei nikakor ne boste obžalovali že zaradi razgledov in izvrstne kulinarične ponudbe. In da, tudi rezervacije sprejemajo!

Zavetišče Grand Mulets, Francija

To legendarno zavetišče se sonči na visoki skalni piramidi 3051 metrov nad morjem ob standardni visokogorski poti na Mont Blanc. Najbolj priljubljeno je spomladi, ko sneg začne popuščati in so razmere že dovolj stabilne za turnosmučarske spuste z evropskega očaka. A velja opozorilo: preden se namenite v Grand Mulets, preverite dostopnost. V zavetišču interneta ni in obvestil o nenadnih vremenskih obratih ne morejo sporočati v svet.

Koča Solvay

V koči Solvay (Solvayhütte) na višini 4003 metrov, ki leži vklesana v severovzhodni greben Matterhorna, sta se leta 1934 ustavili sestri Mara in Francka Mohorčič. To sta bili prvi Slovenki na vrhu Matterhorna. Kot posebno zanimivost v svoji reportaži za revijo Žena in dom omenjata stranišče: »Posebnost koče Solvay je tudi njeno stranišče. Prilepljeno je zadaj na koči nad matterhornskim ledenikom. Okna nima nobenega, zato se zdi človeku, kakor bi prišel v planeta rij. Odtod seveda ne gledaš v nebo, ampak na skoraj navpično Matterhornovo steno in na Matterhornov ledenik 1000 m pod seboj in zato sem razumela, zakaj mi vodnik ni dovolil, da bi se odvezala, ampak me je spuščal počasi po vrvi vanje in me potem zopet na vrvi potegnil iz njega.« Kočo Solvay so zgradili sredi 1. svetovne vojne leta 1915 in jo poimenovali po belgijskem kemiku Ernestu Solvayju. Verjetno že slutite, da je kočica med zajedami matterhornske stene rezervirana za izkušene gornike, lahko pa jo občudujete in fotografirate s planote malce nižje.

Koča Chacaltaya, Bolivija

Chacaltaya, ki v jeziku avtohtonih prebivalcev pomeni Ledeni most, ima žalostno zgodbo. Nekoč je tu bilo najvišje ležeče in edino bolivijsko smučarsko središče, kjer se je na 5300 metrih nadmorske višine kar trlo smučarjev in gornikov. Tamkajšnji ledenik je ponujal ugodno smuko vse od marca do novembra. Danes so turisti tako redki kot zrak na tej višini. Leta 2005 je namreč ledenik zaradi globalnega segrevanja povsem izginil. Ostale so le koče nad prepadi, ki kličejo po obiskovalcih in prenovi. Bi si upali tja?

Bivak Gervasutti, Italija

Ime nosi po najslavnejšemu torinskemu alpinistu in alpinističnem smučarju Giustu Gervasuttiju, najdete pa ga, štrlečega iz stene in obrnjenega proti jugu, pod Malimi in Velikimi Jorassi (Petit / Grandes Jorasses) na višini 2835 metrov. Original je bil zgrajen iz lesa leta 1948, potem pa so ga leta 2012 prenovili in je hipoma postal turistična atrakcija, zanimiva predvsem zaradi svoje futuristične cevaste oblike, arhitekturne premišljenosti in energijske učinkovitosti. Ima jedilnico, bivalni prostor in 12 postelj in ga lahko kadar koli prestavijo s helikopterjem, saj ima le 2 toni in pol. Italijanom stila pač ne moremo oporekati, se strinjate?

Bivak Sefton, Nova Zelandija

Izdaja ga kričeče oranžna barva zrele buče, notri so štiri postelje, bivanje pa popolnoma brezplačno. Najdete ga v narodnem parku Aoraki Mt. Cook pod mogočnim vrhom The Footstool, na višini naše Velike planine, okoli 1660 metrov visoko. Zgradili so ga leta 1917 in je najstarejša zgradba v parku Aoraki Mt. Cook nasploh. Če ga najdete – markirane poti do njega namreč ni –, se vam bo odprl veličasten razgled na celoten park in predvsem okoliške hribe. Deluje po načelu kdor prej pride, prej melje, kar pomeni, da je spanje tam nemogoče vnaprej rezervirati. Bi tvegali?

Koča Vignettes, Švica

V Peninskih Alpah na višini 3160 metrov nad dolino Valais bdi koča Vignettes. Pravzaprav je ta s svojimi 120 ležišči že pravi hotel. Tudi pogostili vas bodo temu primerno. Pogosto jo uporabljajo gorniki in planinci, ki se tako poleti kot tudi pozimi odpravijo po 180-kilometrski visokogorski poti Haute Route (Visoka pot) od Chamonixa do Zermatta. Če vas mika, si za prečenje rezervirajte 12 dni poleti in 7 dni pozimi na smučeh.

Vratolomno, ni kaj. Zato vam polagamo na srce: preden jo mahnete na višinske priprave pred jesenskim obdobjem podopustniške čemernosti, si le priskrbite Zdravstveno zavarovanje za tujino pri NLB Vita, ki ga lahko sklenete v kateri koli poslovalnici NLB ali na spletu.

 

Pri sestavljanju besedila smo se oprli na guardian.com, andeslideres.com, snowbrains.com, refugedesgrandsmulets.ffcam.fr, alpineguides.co.nz, inhabitat.com, summitpost.org, amusingplanet.com, gore-ljudje.net, cabanedesvignettes.ch, redbull.com, hauteroute.org, campigliodolomiti.it, valbrenta.net

Potovanje