Ohranite kakovost življenja tudi v pokoju

Upokojitev je tista pomembna življenjska prelomnica, ki človeka opomni, da se je znašel v jeseni življenja. In s tem obdobjem pridejo na plan tudi vprašanja, kakšna bodo leta, ki so pred mano, in kdo mi bo stal ob strani, ko mi bodo življenjske moči začele pojemati.

KONEC SLUŽBENIH OBVEZNOSTI

Vsaka sprememba je prehod v neznano in zelo stresna, še posebej, če nanjo nismo pripravljeni. Upokojitev obrne življenje popolnoma na glavo in hkrati spremeni življenjski slog. Kajti vsakdo doživlja to obdobje malce drugače in po svoje. Nekateri na novo najdeni čas zapolnijo z novimi aktivnostmi, drugi občutijo izjemno stisko in začutijo praznino. Še posebej zato, ker se lahko življenjski standard ob upokojitvi občutno zniža (po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je bilo pred nedavnim razmerje med povprečno neto pokojnino in povprečno neto plačo približno 56 %, to pa dejansko pomeni, da bi, če je vaša plača znašala okoli 1.000 evrov, prejemali le 560 evrov pokojnine). Če se ne nameravate sprijazniti z životarjenjem na stara leta, morate na starost začeti misliti takoj, še v aktivni dobi. Pa čeprav se vam zdaj, ko ste na začetku ali vrhuncu svojih moči, morda zdi, da imate za to še precej časa. Rešitev? Varčevanje.

NOVI PODVIGI

Spomnite se, o čem vse ste sanjali, da bi nekoč radi počeli, pa tega zaradi natrpanega delovnika niste mogli uresničiti. Pri tem ni pomembno, ali gre za branje knjig, umetniško udejstvovanje, potovanja po bližnji in daljni okolici, preurejanje domovanja, dodatno znanstveno izobraževanje, vrtičkanje, kofetkanje ali karkoli drugega, kar vas notranje bogati, izpolnjuje in vam vliva voljo do življenja. Uživajte v dejstvu, da imate končno čas za pridobivanje novih znanj in ukvarjanje z aktivnostmi, ki ste jih že vse življenje želeli pobliže spoznati. Poskrbite le, da vas pri tem ne bo oviralo pomanjkanje finančnih sredstev. Kot že rečeno, je pravočasno in pametno varčevanje zagotovilo, da bo jesen življenja polna novih podvigov. O tem, kakšno vrsto varčevanja skleniti, začnite razmišljati čim prej. Finančni strokovnjaki na tem področju svetujejo predvsem naložbena življenjska zavarovanja, s katerimi rešite dve muhi na en mah – z njihovo pomočjo namreč varčujete za pokojninsko rezervo, hkrati pa ste življenjsko zavarovani za primer smrti.

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA IZBRANA, naložbeno življenjsko zavarovanje s postopnim plačevanjem premije, vezano na investicijske sklade družbe NLB Skladi.

POMOČ NA DOMU IN DOLGOTRAJNA OSKRBA

Vsi, ki so že okusili sladkost in grenkobo ob upokojitvi, vedo povedati, da je prehod iz izzivov in stresa polnega delovnega okolja v jutra, v katerih lahko prosto razpolagaš s svojim časom, precej naporen. K temu še dodatno pripomorejo vprašanja, ki se v zadnjih letih življenja pojavljajo vse pogosteje – kdo bo skrbel zame in mi pomagal, še posebej, če bom povsem nemočen in odvisen od drugih? Kako lahko sam že vnaprej poskrbim za to, da bom dobil pomoč na domu takrat, ko jo bom najbolj potreboval, in s čim jo bom plačal? Z varčevanjem. Prej boste začeli, z manj odrekanja si boste lahko zagotovili primerno pokojninsko rezervo. Tudi z manjšimi zneski je mogoče privarčevati veliko. Preden se odločite za vrsto zavarovanja, preverite, kakšna je njegova naložbena politika. Optimalno je, da skladno z vašo starostjo le-ta brezplačno prehaja iz dinamičnega v konzervativnejši način plemenitenja sredstev. Tovrstna zavarovanja ponujajo možnost doseganja večjih donosov, kot jih prinašajo klasične oblike varčevanj, zato si boste lahko, če bi bilo to potrebno, laže priskrbeli morebitno pomoč ali dolgotrajno oskrbo, ali pa boste s privarčevanimi sredstvi še vedno lahko pomagali svojim otrokom in razvajali vnučke.

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA IZBRANA ZA POKOJNINO, dobrodošel dodatek k pokojnini.

NEKOČ, KO MENE VEČ NE BO

Zgornja misel ni sicer za nikogar prijetna, a smrt s sabo vedno prinese tudi določene stroške. Če sami prej ne poskrbimo zanje, postanejo breme naših bližnjih. Kako se temu izogniti? S pomočjo posebnih, prav temu namenjenih še posebej dostopnih varčevanj za vse, ki se želite življenjsko zavarovati, vendar za zavarovanje ne morete odšteti visoke zavarovalne premije. »Za svoje življenjsko zavarovanje plačujem le 10 evrov na mesec, kar res ni veliko. S tem drobnim odrekanjem bom ob smrti svoje bližnje razbremenil morebitnih dodatnih finančnih skrbi,« je odločen 88-letni Janko, ki si ne želi poleg žalosti na ramena najbližjih nakopati še dodatnih stroškov.

SVETUJEMO VAM:

  • NLB VITA SENIOR, življenjsko zavarovanje za primer smrti brez varčevanja, namenjeno kritju pogrebnih stroškov, že od 10 evrov naprej.
Starost 65+

Prejšnji članek:

Naj bodo aktivna leta vaš čas