10 nasvetov, kako se pripraviti na prvi šolski dan?

Prvi šolski dan že maha izza ovinka. Čeprav je poletje minilo tako hitro, da še nismo pripravljeni razmišljati o novem šolskem letu, je pravi čas, da se na zabaven način lotimo načrtovanja. Naj bo vstop v novo šolsko leto nepozabno zanimiv za otroke, za starše pa sproščeno brezskrben.

1. Pozitivno mnenje o šoli

Svojim otrokom pripovedujte zanimive zgodbe in dogodivščine, ki so se vam pripetile v šolskih letih. Pomembno je, da si že pred prvim šolskim dnem ustvarijo pozitiven odnos. Naj jih šola ne plaši in naj nimajo negativnega mnenja o domači nalogi, strašnih učiteljih ter slabi hrani. Naj jih razganja od radovednosti in želje postati šolar.

2. Pogovarjajte se o šoli, šolskih obveznostih, odnosih med učenci in učitelji ter med učenci samimi.

Red in pravila, ki so jih vajeni predšolski otroci, se v šoli nekoliko spremenijo. Otroci morajo vedeti, da bodo dobro znanje pridobili le, če bodo pozorno poslušali in spoštovali učitelje. Glavna naloga učiteljev v šoli je posredovanje znanja in ne disciplina otrok. Zato je pomembno, da starši otrokom priučijo razumevanje šolskega reda, ustvarjanje dobrih odnosov med sošolci in spoštovanje učiteljev.

3. Vzpostavite šolski ritem

Pomembno je, da so otroci pred prvim šolskim dnem spočiti. Med počitnicami otroci hodijo v posteljo nekoliko kasneje, saj lahko zjutraj čas vstajanja po potrebi prilagajamo. Da ne bomo imeli že prvi septembrski dan pokvarjen zaradi težkega prebujanja, svetujemo, da spalni ritem prilagodite že teden ali dva pred začetkom šole. Postopoma otroke pošiljamo v posteljo malo prej, tako bomo skoraj neopazno spremeni njihov spalni ritem.

4. Nakup šolskih potrebščin

Nakupovanje in gneče v trgovinah so vedno stresna opravila, predvsem takrat, kadar se mudi. Spisek potrebščin za novo šolsko leto dobimo dovolj zgodaj, da ga lahko doma skupaj z otroki pregledamo in določimo, kaj je potrebno kupiti. V trgovini tako čisto organizirano poiščemo vse, kar potrebujemo. Zvezki naj bodo živahni in popolnoma različni, da jih bodo otroci zlahka ločili med seboj. Tako naj bo na zvezku za matematiko otrokova najljubša žival, slovenčino pa naj zaznamuje najljubši risani junak. Ob pogledu nanj bo otrok dobil pozitivne občutke in razvil dober odnos do predmeta.

5. Šolska torba

Nakup prave in dobre šolske torbe je najpomembnejše dejanje pred prvim šolskim dnem. Dobre šolske torbe sicer niso poceni, vendar tudi visoka cena ni zagotovilo za pravo kakovost. Pomembno je seveda, da je otroku torba všeč in sodeluje pri izbiri. Zavedati pa se moramo, da je izbira šolske torbe, ki bo ustrezala tudi otrokovi strukturi, naloga staršev. Torba naj se ustrezno prilega hrbtu otroka. Ne pozabite je napolniti in nato preglejte hrbtišče ter ustrezno prilagodite naramnice. Dober nakup pa je dober za otroka le, če je uporaba pravilna. Zato skozi leto opazujmo, kako otrok nosi torbo.

Torba na kolesih je nov hit, ki pa ni njuno najboljša izbira. Ko otroci vlečejo torbo za seboj, so nenavadno zviti, kar lahko povzroči tudi poškodbo hrbtenice. Poleg tega je potrebno torbo pogosto dvigniti – ob vhodu na avtobus, zaradi stopnic in visokih robnikov, travnatih površin ali drugih ovir. Vsi nenadni dvigi pa hrbtenico obremenjujejo bolj, kot pravilno nošenje na hrbtu.

Po mnenju zdravnikov naj maksimalna obremenitev otroka ne bi presegala 15 odstotkov njegove teže.

6. Pot do šole

Dobro preglejte pot, ki jo bo vaš otrok vsak dan opravil od doma do šole in nazaj. V kolikor boste otroke peljali do šole vi, določite, kje bodo izstopili iz avta ter kje vas bodo čakali, ko jih pridete iskat. Določite tudi uro in ne zamujajte! Če pa bodo pot do šole otroci opravljali sami, peš, z avtobusom ali kolesom, jo predhodno opravite z njimi. Preglejte vse točke potencialnih nevarnosti, naučite jih bontona in pravil v prometu ter določite čas, ki ga otrok porabi za opravljeno pot.

7. Obšolske dejavnosti, krožki in treningi

Množici šolskih obveznosti, ki otroke doletijo že ob prvem prihodu v šolo, doletijo še obveznosti obšolskih dejavnosti, treningov in krožkov. Pri tem je potrebno upoštevati otrokove želje in sposobnosti. Po mnenju psihoterapevta Bogdana Žorža ni pravil in enotnih dejavnosti, ki bi bile primerne za vse otroke. Nekateri otroci poleg šolskih obveznosti ne zmorejo dodatnih obremenitev, le tiste, ki jih sprostijo in razveselijo. Drugi, pa potrebujejo dodatne dejavnosti.

8. Nova oblačila, ki so otroku všeč

Nova oblačila, v katerih se počutimo dobro, v nas prebudijo samozavest in sproščenost. Naj bo otrokom prvi šolski dan lepo in naj očarajo sošolce. Nov dodatek ali nov kos oblačila lahko popolnoma spremeni podobo in osveži stara oblačila.

9. Večer pred prvim šolskim dnem naj bo spročen

Priprave na prvi šolski dan naj se začnejo dovolj zgodaj. Pripravite vse potrebno za šolsko torbo, uredite urnik, poskrbite za higieno in pripravite oblačila. Nato pa naj se začne sproščen družinski večer, morda s slavnostno večerjo pred pomembnim dnem ali s skupno družabno igro, ogled filma, obujanje poletnih spominov, kratek večerni sprehod ali priprava okusne sladice. Pomembno je, da otroci vedo, da jim stojite ob strani in bodo imeli vašo podporo skozi celotno šolanje.

10. Načrtujte popoldansko aktivnost na prvi šolski dan

Pogovorite se z otroki, kaj želijo početi po obveznostih, ki jih čakajo prvi šolski dan. Naj začetni stres in strah pred vsem novim, zamenja vzhičenost po skupni dejavnosti, kjer vam bo lahko otrok pripovedoval o novih sošolcih, učiteljih, prostorih in vsem, kar bo zanj novega tisti dan.

 

 

Pri sestavljanju besedila smo se oprli na care.com, wikihow.com, zps.si

 

Nezgodno zavarovanje Otroci