Po sledeh krompirja

Finska – Riivinkropsu

Riivinkropsu je gratiniran nastrgan krompir v močnati zabeli in kisli smetani. Je na moč podoben musaki, le da nadeva ni in krompir igra glavno vlogo. Na Finskem se boste lahko vsak večer pogreli z njim in se ga ne preobjedli, saj spada med jedi, ki enostavno vedno teknejo. Kot pica, na primer. Ne čudite se, če vam bodo zraven ponudili kavo – Finci namreč popijejo največ kave na svetu! Finska slovi kot dežela tisočerih jezer (imajo jih kar 188.000), obenem pa je tudi najbolj gozdnata v Evropi, saj kar 70 % Finske prekriva gozd. To je tudi dežela z največ savnami na svetu (več kot 3 milijone so jih našteli) in nešteto idiličnih hišk ob jezerih, kjer lahko izkusite mir v najčistejši obliki. Finska ima tudi največji svetovni arhipelag, ki šteje več kot 70.000 otočkov, med katerimi se lahko podate tudi s kajakom, če želite. Marsikateri otoški svetilnik je zdaj postal hotel. Na severu boste imeli idealno priložnost, da vidite polarni sij, v laponskem mestu Royanemi pa vas bo pričakal Božiček – tudi oktobra! Od pravljičnih bitij s Finske je treba omeniti še prisrčne mumine iz domišljijske malhe pisateljice in ilustratorke Tove Jansson. Mumini imajo v mestu Tampere celo svoj muzej. V Sloveniji bo med 13. in 22. oktobrom potekal Teden restavracij, ideja zanj pa prihaja prav s Finske. Tam poznajo Dan restavracij, kjer lahko za en dan prav vsak odpre svojo restavracijo. Helsinki tudi sicer slovijo po zelo živahni in drzni kulinarični ponudbi, skandinavska kuhinja pa v zadnjem času postaja ena glavnih kulinaričnih trendov. Med drugim je Finska tudi dežela z največ težko-metalnimi skupinami na svetu in najbolj norimi športi: prirejajo namreč svetovno prvenstvo v prenašanju žena, igranju na zračno kitaro in metanju mobilnih telefonov. S Finske je doma igrica Angry Birds, tam boste menda srečali najlepše in najskromnejše ljudi na svetu in se počutili povsem varne.

Poljska – Pierogi

Pierogi ali pirogi so narodna poljska jed, ki se v družbi 11 drugih dobrot pripravlja na predvečer božiča. Pierogi so zgodba o povezanosti treh poljskih strasti – kuhinje, cerkve in družine. Na pogled so podobni idrijskim žlikrofom, testo se izdela iz moke, skute in vode, v nadevu pa se sočno prepletajo pražena čebula, krompir in beli sir. Poljska je sijajna destinacija, če imate na voljo samo nekaj dni, omejen proračun, vam veliko pomeni gostoljubnost in bi se mogoče želeli poučiti o zgodovini evropskih Judov, holokavstu in temni plati 20. stoletja. Država s 40 milijoni prebivalci se ponaša z več sto srednjeveškimi gradovi, med katerimi je najbolj znamenit Malbork na severovzhodu, in kar 14 kraji, ki spadajo v okvir Unescove svetovne dediščine. V pragozdu Bialoweza je moč videti zoberje, evropsko vrsto bizona, ki tehta tudi do mogočnih 1000 kilogramov. V nacionalnem parku Tatre boste spočili telo in dušo ob razgledih na neokrnjeno ledeniško pokrajino in gorske vrhove. V Visokih Tatrah se lahko povzpnete tudi na najvišji poljski vrh Rysy (2655) in spotoma obiščete še mesto Zakopane, ki bo januarja 2018 prizorišče tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih. Obalna mesta na severu Poljske so zaradi stalnega vetra in valov priljubljena predvsem med kitesurferji. Na Poljskem je tudi rudnik soli Wieliczka, kamor na globino 135 metrov vodi 378 stopnic. Menda so slane tudi stene rudnika in govori se, da jih je na ogledu lizal tudi sam Brad Pitt! Izlet v Auschwitz-Birkenau morda prihranite za konec. Nekdanje koncentracijsko taborišče preveva gosta in otipljiva plast boleče evropske zgodovine, v katero stopite skozi vhod s pomenljivim napisom Arbeit macht frei (op. prev. Delo osvobaja). Vsekakor kraj, vreden ogleda. Poln dogodkov, ki se ne smejo ponoviti. Nikoli več.

Kanada - Rappie Pie in Poutine

Rappie Pie je doma z Nove Škotske, gre pa za pito iz krompirja, piščanca, pražene čebule, nekaj slanine in masla. Prileže se za kosilo, večerjo ali malico, po nekaterih zagotovilih pa naj bi bila tudi učinkovito zdravilo po prekrokani noči. Rappie pie je, tako kot golaž, najboljša naslednji dan, razočara pa nikoli, tudi če na pogled ni najbolj glamurozna. Druga krompirjeva poslastica iz Kanade prihaja iz francoske province Quebec. Zanjo imajo ljubko besedo poutine, sestavljajo pa jo pečen krompirček, koščki mehkega sira in neprekosljiva omaka iz goveje osnove. Sveta preproščina, ki zasvoji. Zasvojil vas bo tudi javorjev sirup, ki prav tako spada med kanadske kulinarične znamenitosti. Je naravno sladilo, ki so ga prva uporabljala tamkajšnja indijanska plemena, in se zelo prileže na palačinkah in krofih. Kanada obvladuje 85 % svetovne proizvodnje javorjevega sirupa, zato je javor za dobršen del prebivalstva tudi vsakdanji kruh. Kanada je dežela izrazito prijaznih ljudi, ki se vam bodo opravičili, če se na cesti slučajno zaletite vanje, ali pa vas brez težav prepeljali v štiri ure oddaljeno mesto. Je 492 krat večja od Slovenije, razprostira se na kar 10 milijonih km2, zato bo izbira med čudovitimi prestolnicami in priljubljenimi turističnimi destinacijami na eni ter neokrnjenimi naravnimi parki s planotami, fjordi, ledeniki, jezeri in gorami na drugi strani, sila težka. Kaj bi torej izpostavili? V Kanadi imate največ možnosti na svetu, da v živo vidite polarnega medveda (tam namreč živi kar pol svetovne populacije polarnih medvedov), losa, pumo ali črnega medveda. Vse to lahko na primer doživite na primer v nacionalnem parku Banff, kamor boste odpravili smučali po neskončnih pobočjih, bogato pokritih z mehkim pršičem in drsali po zaledenelih jezerih. Če pa bo jesen mila, boste uživali v kolesarjenju, kajakiranju in pohodništvu. Oglejte si kako tekmo hokejske lige NHL, čeprav mogoče niste hokejski navdušenci, saj je vsaka edinstveno doživetje in pravi spektakel. Quebec je francoska provinca in edino z obzidjem obdano mesto v Severni Ameriki, staro mestno jedro je tudi del Unescove svetovne dediščine. Če vas zanimata zgodovina in življenje v Kanadi, potem se ustavite v quebeškem mestu Gatineau. Obiščite Muzej civilizacij, kjer boste spoznali tudi življenje Indijancev in Inuitov. Zanimivi so Niagarski slapovi na meji z ZDA, o katerih je bilo povedano že vse, in potovanje po deželi tisočih otokov – Thousand Islands. Če imate kaj viška na bančnem računu, si lahko enega za kak mesec kar najamete. Kanade je preprosto preveč za en odstavek – nadaljujte tu.

Na tokratnih jesenskih počitnicah vam prikladno želimo predvsem, da bi imeli čim več krompirja! A samo nanj se ne gre zanašati, zato poskrbite za Zavarovanje za tujino - NLB Vita Tujina , ki ga lahko opravite v kateri koli poslovalnici NLB ali na spletu.

Pri sestavljanju izbora smo se oprli na: wikipedia.org, buzzfeed.com, potatopro.com, firstwefeast.com, rtvslo.si, grownuptravelguide.com, visitfinland.com, novascotia.com, destinationcanada.aww.com, bodieko.si, visit1000islands.com, tripsavvy.com, unesco.org, theculturetrip.com

Nezgodno zavarovanje Potovanje