Kam potovati novembra?

Kam potovati novembra?

Se tudi vam vsake toliko zazdi, da je november najbolj turoben mesec v letu? Morda res. A medtem ko narava kloni pod težo mraza, vlage in teme ter žive barve jeseni nenadoma presahnejo v sivorjavo gmoto, velja spomniti, da je november tudi čas, ko iz težkih sodov v kleteh zadiši novo vino. Sveti Martin novembra mošt spreminja v vin', zato smo v tokratnem popotovanju po svetu izbrali nekaj regij, kjer raste najžlahtnejša trta in kjer se pijejo najodličnejša vina.

Toskana, Italija

Vabljivo buhteči hribčki, prepredeni z nešteto lepo počesanimi vinogradi, idilične kmetije in ceste v družbi obveznih cipres, srednjeveški gradovi iz časa Boccaccia ... toskansko podeželje res nikoli ne razočara. Na romantičen zmenek po toskanskih gričkih se lahko odpravite na vespi, italijanski klasiki, ki se ji nihče ne more upreti. Vespo si lahko izposodite, a so izposojevalnice zelo oblegane, zato velja rezervacijo opraviti že pred prihodom. Ustavite se na poučni turi po vinogradih, kjer lahko (sicer samo med trgatveno sezono) tudi sami sodelujete v tradicionalnem teptanju grozdja in okušate sadove vašega dela. Najbolj slaven in bojda najlepši italijanski vinski okoliš je Chianti, ki meji na predmestje Firenc na severu in Sieno na jugu, krasijo ga gotska obzidja, oljčni nasadi in 4000 hektarov prostrane vinorodne zemlje, vse pa je varno v senci gorskega ščita. Chianti velja za zibelko vrhunskega vina, zato si velja privoščiti katero od organiziranih degustacij vin, kjer boste brbončice razvajali v družbi priznanih someljerjev in izbranih toskanskih jedi.

Dolini Napa in Sonoma, Kalifornija, ZDA

Dolini Napa in Sonoma, ki ležita nekaj kilometrov severno od San Francisca, sta med ljubitelji in poznavalci vin znani po neverjetni kakovosti in množici raznolikih sort, ki zorijo več vsaj 200 tamkajšnjih vinskih kleteh. Vinski turizem v Napi in Sonomi je še posebej vzcvetel po letu 2004, ko je na filmska platna prišel in povsem očaral neodvisni film Sideways. Čar tega največjega vinarskega območja ZDA je v butičnih družinskih butičnih vinotekah. Ker so skrite med slikovitimi vinogradniškimi grički, bodite zvedavi in radovedni in povprašajte, kje bi lahko poskusili najbolj aromatična lokalna vina. Degustacije vin so na voljo v očarljivih starih mestecih, kjer vas bodo poleg grozdnega nektarja razvajale tudi mini hipsterske trgovine, restavracije z visoko kuhinjo, vrhunski centri za sprostitev in prenočišča za vsak okus. Pokrajino si lahko ogledate tudi iz zraka, če si privoščite polet z balonom pri kakem izmed številnih lokalnih ponudnikov.

Porto, Portugalska

Porto je eno najbolj simpatičnih in slikovitih mest na Portugalskem. S svojo zgodovino, arhitekturo, kulturo, gastronomijo in trgovino živi v sožitju z reko Douro. Celotno porečje Doura je uradno registrirano kot vinogradniško področje in od tu izvira edini pristni portugalski portovec. Portovec je omamno sladek, a izredno močan. Je zapeljivo rdeče barve, pravijo mu vino za dušo, ki se prileže ob zvokih portugalskega fada. Poznate zgodbo o njegovem nastanku? Zanj so zaslužni Angleži, ki so v 17. stoletju začeli iz tukajšnjega področja izvažati vina. Med prevozom se je nekaj vina vedno pokvarilo, zato so mu začeli dodajati grozdno žganje ali brandy. Med potjo se je rdeče portugalsko vino lepo pomešalo z dodanim alkoholom, ko pa se je še malo postaralo, je postalo, kot smo že prej omenili … omamno. In tako je nastal današnji portovec. Rezervirajte si torej popoldan za degustacije slovitih sort portovca v Sandemanovi žganjarni in vinski kleti, ki v nekdanjem samostanu deluje vse od leta 1790. Če vam ni do zelo obleganih kleti, se napotite do Taylor Fladgata, koče s čudovito atmosfero, ki obratuje že od leta 1692 in se lahko pohvali s kar nekaj sortami prvovrstnih letin.

Vas je zamikalo? Mi vam za konec samo še mahamo v pozdrav in želimo varno vrnitev. In seveda, kot vedno – poskrbite za Zdravstveno zavarovanje za tujino pri NLB Vita, ki ga lahko opravite v kateri koli NLB  Poslovalnici NLB ali na spletu.

Nadaljevanje sledi ... 

Potovanje

Prejšnji članek:

Razgibajmo letošnjo jesen