Preden se odpravite na Kitajsko

Za vse tiste, ki se v bližnji prihodnosti odpravljate na Kitajsko, smo pripravili nabor najpomembnejših informacij, s pomočjo katerih bo vaše azijsko popotovanje karseda brezskrbno. Spodnje informacije vam bodo prišle prav, ko boste svoje potovanje načrtovali, pa tudi, ko boste enkrat že stali na tleh v državi v kateri živi 1,4 milijarde prebivalcev.

Pred potovanjem

Preden se odpravite na Kitajsko, deželo bogate tradicije in obetavne prihodnosti, morate na Veleposlaništvu Ljudske Republike Kitajske v Ljubljani pridobiti ustrezen vizum. Pomembno pa je vedeti tudi, da, če vaše potovanje vključuje vmesni obisk Hong Konga ali Makaa, morate pridobiti vizum za dvo- ali večkratni vstop na Kitajsko.

Pred odhodom poskrbite tudi za svoje zdravje. Za različne predele države so lahko predpisana različna cepljenja, predlagamo pa, da vsaj šest tednov pred odhodom pri pristojnih inštitucijah preverite, katera cepljenja so potrebna. V spodnji grafiki smo za vas pripravili seznam priporočljivih in obveznih cepljenj.

10 praktičnih namigov:

  • svoj potni list imejte ves čas pri sebi, saj vas lahko policija kadarkoli legitimira
  • voda iz pipe je večinoma pitna zgolj prekuhana, dostopnost ustekleničene ni vprašljiva
  • ne sprejemajte poškodovanih bankovcev, saj jih v trgovinah in restavracijah ne boste mogli vnovčiti
  • za medicinsko oskrbo in zdravljenje je večinoma potrebno plačati takoj z gotovino ali s kreditno kartico
  • ob nakupu predplačniške SIM kartice vam pripada številka, ki jo lahko med bivanjem uporabljate skupaj z odklenjenimi trifrekvenčnimi mobilnimi telefoni
  • najem avtomobila je mogoč le, če imate veljavno kitajsko vozniško dovoljenje.
  • preverite, ali je vaš hotel ali zasebni gostitelj opravil registracijo vaše namestitve na lokalni policijski postaji v roku enega dneva od vašega prihoda
  • hrana je večinoma poceni in dostopna na vsakem koraku, a pozor: če osebje ne govori angleško, predlagamo tisto restavracijo, ki ima jedilni list s fotografijami
  • pri nakupu dragocenih starin bodite pozorni na rdeč pečat kitajskih oblasti, saj brez njega izvoz starin ne bo mogoč.
  • na dostopen internet vas opozarja znak 网吧

Kitajska je druga največja država na svetu in posledično se lahko razdalje za potovanje merijo v tisočih kilometrih. Da se boste lažje organizirali in za prevoze porabili karseda malo denarja in časa, smo vam v spodnji grafiki pripravili praktično primerjavo uporabe različnih prevoznih sredstev.

Da bo popotovanje po Kitajski zares brezskrbno in boste domov prinesli neprecenljive spomine ter pristne občutke, pa pred odhodom sklenite zavarovanje. Z NLB Vita Tujina krijete vse stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe. 

Potovanje