Preden se odpravite v Turčijo …

Izkoristite poletne počitnice za nepozabno pustolovščino po Turčiji, državi, ki se razprostira tako po Evropi kot Aziji. Za morebitne popotnike smo oblikovali priporočila za čim bolj brezskrbno in nepozabno pot po tej obmorski evrazijski državi. Uvodoma si preberite nasvete in informacije, ki jih je priporočljivo upoštevati še pred potovanjem, v nadaljevanju pa boste lahko prebrali koristne napotke, ki vam bodo pomagali pri preživljanju časa na izbrani destinaciji.

Pred potovanjem

Turčija ponuja številne znamenitosti, od ogleda največjega mesta, Istanbula, znanega tudi pod imenom Carigrad, ki se nahaja na dveh celinah, mesta Ugrupa v Kapadokiji, kjer bi naj bile nastanitve, kulinarika in nočno življenje na visokem nivoju, do Pamukkal, bazenov s termalno vodo in Antalye na sredozemski obali turške riviere. Ker je zdravje na prvem mestu, poskrbite, da pazite pri uživanju hrane in vode. Priporočljivo je, da ne kupujete hrane, ki jo prodajajo na ulici, prav tako bodite pazljivi pri pitju vode, saj bo najbolje uživati kupljeno vodo v plastenki. Pred odhodom se je dobro tudi cepiti proti morebitnim boleznim. Več o cepljenjih preverite v spodnji grafiki.

Med potovanjem

Pustolovščina po Turčiji se zagotovo začne pri bogati hrani, svežih sestavinah in polnem okusu. Značilni turški napitek ni turška kava, temveč turški čaj, ki ga ponudijo za dobrodošlico.

Med tradicionalnimi jedmi, ki jih morate poizkusiti, so:

  • Za zajtrk - kahvaltı, si privoščite simit - turški kruh s sezamom, belim sirom - beyaz peyni, maslom, olivami, koščki paradižnika in pekočo turško klobaso - sucuk.
  • Turška predjed - meze, sestoji iz jogurta, paradižnikov ali popečenih jajčevcev in polnjenih sarmic. Tradicionalna pa je tudi juha z lečo.
  • Osnovne sestavine za glavno jed so meso (jagnjetina, govedina, perutnina), ribe, olivno olje, med, pšenica in zelenjava. Osnova pa je tudi jogurt. Poizkusite mantı - turške raviole v jogurtovi omaki.
  • Ob koncu obeda se posladkajte z baklavo, ali poizkusite pisani puding, žele ali mlečni riž.

Turčija je poleg okusne hrane znana tudi kot raj za nakupovanje oblačil, preprog, kave, medu in olivnega olja. Pri nakupovanju pa ne pozabite na barantanje, za ceno izdelka se boste namreč morali pogajati. Podobno velja tudi za vožnjo s taksiji. Če si želite pogajanje prihraniti, pa v spodnji grafiki preverite, kakšne so druge možnosti prevoza po Turčiji.

Za nepozabno in brezskrbno potovanje po Turčiji še pred odhodom poskrbite za zavarovanje. Z NLB Vita Tujina krijete vse stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe.

Potovanje

Prejšnji članek:

Intervju z Natašo Tul Mandić