Novi začetki za naše male raziskovalce

Konkretno smo že zakorakali v september, mesec, ko se za večino otrok prične drugačen ritem. Ritem, ki kar naenkrat terja organizacijo med šolo, prijatelji, športom, druženjem z družino, igračami, itd. Je že res, da se najmlajši šole v osnovi veselijo, a mnogokrat se lahko zgodi, da jim nepričakovane situacije lahko močno pokvarijo spomine na šolske dni.

Za vas smo izpostavili nekaj tistih situacij, na katere je dobro biti pripravljen, ko želimo otroka razbremeniti nepotrebnega pritiska in mu olajšati kombinacijo šole in aktivnosti, v katerih uživa.

  • Slab začetek

Lahko se zgodi, da vašemu malčku prvi šolski dnevi ne bodo ravno povšeči. Ko se to zgodi, mu razložite, da je to le začasno in da se mu bodo občutki spremenili, ko bo osvojil dnevno rutino. Predstavite mu pomen zgodnjega odhajanja v posteljo in dobrega spanca, obenem pa lahko z njim delite tudi svojo izkušnjo.

  • Manj časa za prijatelje

Velikokrat se zgodi, da se najmlajši med poletnimi počitnicami zelo povežejo s prijatelji, ki so jih spoznali na novo. Predstavite jim pomen iskrenega prijateljstva in jim predlagajte, da s prijatelji vzpostavijo »vesele sobote dopoldneve«, ko si lahko delijo izkušnje in zanimive prigode, ki si se jim zgodile tekoči šolski teden.

  • Nova občutja, nova spoznanja

Otroci se ob vstopu v šolo srečujejo z različnimi občutki in številnimi novimi spoznanji. Novi obrazi, pravila, prilagajanje in vsak dan nova doživetja, jih lahko presenetijo in prestrašijo. Tistim malo starejšim predlagajte, da vsak večer napišejo svoj dnevnik, v katerega lahko zapisujejo tisto, kar mislijo, tako, kot mislijo. Za najmlajše je bolj primerno, da vsak dan narišejo risbico, skupaj pa se lahko nato pogovorite o šolskem dnevu. Tako bodo najmlajši dobili priložnost, da o doživetjih v šoli razmislijo in se o njih opredelijo.

  • Prvi neuspehi

Naj bodo prvi testi v šoli, ali pa morda prva športna tekmovanja, slej ko prej bo napočil trenutek, ko se bo vaš nadobudni radovednež srečal z neuspehom. Ključno je, da mu to možnost omenimo že prej in predstavimo pomene vztrajnosti, discipline in potrpežljivosti.

Pred našimi najmlajšimi je torej vznemirljivo obdobje, saj bodo po dolgem času spet srečali svoje sošolce ter uživali v pestrih obšolskih dejavnostih. A kaj, ko nesreča nikoli ne počiva. Še posebej v otroštvu ne. Mali raziskovalci so poškodbam izpostavljeni še bolj kot odrasli. S sklenitvijo nezgodnega zavarovanja, NLB Vita Nezgoda Junior , za svoje najmlajše poskrbite, da posledicam nezgod ne bodo sledile še finančne težave.

Nezgodno zavarovanje Otroci

Prejšnji članek:

Nazaj v šolo