Kreativno preživljanje prostega časa med počitnicami

Počitnice so tu! Izkoristite darove jeseni in s svojimi radovedneži ustvarite jesenske mojstrovine! Za vas smo pripravili prispevek s tremi namigi za ročno ustvarjanje z najmlajšimi. Jesen je čas, ko se narava spreminja, ko nam podari svoje jesenske darove; kostanj, gobe, želod, buče, koruzo, storže, itd. Vse to lahko uporabite za jesensko ustvarjanje z otroki.

 

  • Ustvarite kreativni »jesenski dnevnik«

Če želite, da bo izkušnja za otroka tako zabavna kot poučna, mu predstavite idejo o jesenskem dnevniku. Skupaj z otrokom izberita prazen zvezek, ki bo namenjen dnevniškim zapisom letošnje jeseni. Otroku razložite, da lahko zapise ustvarja na katerikoli način želi: sestavlja pesmice, ustvarjanja slike z odtisi jesenskih listov, nariše risbico, sestavi mozaik jeseni, itd. Ustvarjanje jesenskega dnevnika vam omogoča, da si otrok sam ustvari projekt, s katerim se nato ukvarja dlje časa, vi pa obenem spodbujate tudi njegovo kreativno izražanje.

 

 

 

  • Izdelajte svoj unikatni nakit.

Ko se ozremo po parku ali gozdu, lahko hitro vidimo, da so jesenski plodovi vseh mogočih velikosti in oblik. Vse kar potrebujete za izdelavo nakita je le še močna nit, škarje in ščepec domišljije. Skupaj z otrokom preverite katere jesenske darove že pozna in katerih ne, potem pa se lotite izdelovanja zapestnic, verižic, prstanov ali pa zgolj ustvarite okras za šolsko torbo ali dekoracijo za otroško sobo. Priporočamo uporaba želoda oziroma njegovih klobučkov, ali pa morda kreativne oblike orehovih lupinic, majhne kostanje, zrna koruze, itd. Igrivo ustvarjanje unikatnega nakita bo še toliko bolj zabavno, če na ustvarjanje povabite tudi otrokove sošolce in prijatelje.

 

  • Sestavite figurice.

Z otrokov otrokom pripravite košaro polno različnih jesenskih darov, vejice, liste, zobotrebce ali manjše paličice, list, škarje in lepilo. Predstavite mu idejo, da naj za vsakega družinskega člana izdela personalizirano figurico iz  plodov, ki nam jih jeseni ponuja narava. Osnovno idejo vam ponujamo mi: izberite primerno velike divje ali navadne kostanje, želode in njihove kapice. Otrok naj jih prepiči z zobotrebci v želeno obliko, obrazke pa jim lahko narišete  s temperami barvamo, ali pa jih izrežete z nožkom. Da bodo figurice karseda podobne originalom/članom družine, bodite pozorni na specifike kot so: očala, frizure, najljubše barve oblačil, itd.

 

 

  • Pričarajte jesen tudi doma.

Počitnice so idealen čas, ko se lahko skupaj s svojimi najmlajšimi posvetite osvežitvi otroške sobe ali kakšnega drugega prostora v vašem domu. Če pozimi postavljate božično drevesce in obešate lučke, lahko jeseni v svoj dom vnesete nekaj pisanih jesenskih barv in kdo drug vam lahko bolje pomaga kot vaš mali radovednež. Idej je veliko: buča je lahko okrasna vaza, posušeno jesensko listje je idealna podlaga za svečo ali družinsko fotografijo, različni plodovi; kot sta želod in kostanj, pa so lahko odlična dekoracija v katermkoli prostoru.  V otroški sobi lahko z najmlajšimi ustvarite pravi jesenki kotiček, v katerem se lahko otrok igra in obenem spozna tiste darove jeseni, ki jih še ne pozna.

Druženje v naravi in uživanje na prostem se lahko hitro konča z nezgodo. Med gozdnim sprehodom in nabiranjem jesenskih plodov bodite pozorni, saj nesreča nikoli ne počiva. Poskrbite, da bo jesen brezskrbna in otroka predhodno zavarujte z  NLB Vita Nezgoda Junior.

Otroci