5 idej za bolj trajnostno in odgovornejše obdarovanje

Bližajo se prazniki in z njimi čas obdarovanja ter preživljanja trenutkov z našimi najdražjimi. Prazniki so zadnja leta obarvani predvsem potrošniško, kar velikokrat pomeni zapravljanje denarja, ki bi ga lahko porabili na drugačen način. Na primer za kakšen oddih v termah ali skok v tujino s svojimi bližnjimi. Za vas smo pripravili 5 nasvetov, kako ste lahko bolj trajnostno naravnani pri letošnjemu obdarovanju in s tem odgovornejši do okolja in družbe.

Podarite doživetje

Kolikokrat se vam zgodi, da se ne morete spomniti, kaj ste prejeli v dar minulo leto? Spomnite pa se na primer skupaj preživetega večera. Tako lahko letos, namesto materialnih stvari, ki na koncu večinoma vedno pristanejo nekje v kotu, svojim najdražjim kupite vstopnice za koncert njihovega najljubšega izvajalca ali pa kupon za terme in masažo. Ni nujno, da so vsa doživetja kupljena. Lahko skuhate domač čaj, spečete pecivo in se odpravite na nočni pohod s svetilkami na bližnji hrib. Na vrhu se lahko ustavite in organizirate pravi mali piknik. Ustvarite posebne spomine s svojimi najbližjimi.

Preuredite stare stvari

Raziščite garažo, klet ali podstrešje, kjer se vam je verjetno nabralo kar nekaj neuporabne šare. Presnečeni boste, kaj vse lahko najdete. Lahko se oglasite tudi na kakšnem odpadu in za nizko ceno odkupite kolo, ki ga potem popolnoma preuredite in personalizirate. Ni lepšega darila, kot darilo narejeno po okusu vašega obdarovanca.

Kupujte v trgovinah z izdelki iz druge roke

Poiščite trgovino z rabljenimi oblačili ali pa se udeležite izmenjevalnice oblačil, kjer lahko najdete snovi najljubši kos oblačila za vašo sestro za kar tretjino prvotne cene.

Sami ustvarite darila

Organizirajte delavnico daril »naredi si sam«. Odlične ideje lahko najdete na spletni platformi Pinterest in izdelate darila za ostale družinske prijatelje in znance. Predlagamo vam naslednje 3 ideje:

  • Lahko ustvarite voščilnice in jih pošljete prijateljem in drugim družinskim članom ter jih presnetite z ročno napisanim sporočilom.
  • Ustvarite okraske za na božično drevo in jih na skrivaj obesite na drevo prijateljev ali družinskih članov, ko boste pri njih na obisku.
  • Specite piškote, skuhajte marmelado ali pripravite domač liker, darila zavijte ter jih okrasijte z lastnoročno pisavo.

Kupite darila od lokalnega ustvarjalca ali pridelovalca

Podprite lokalne izdelovalce in proizvajalce ter letos darila kupite pri njih. Njihovi izdelki so narejeni z ljubeznijo in so edinstveni. Mogoče ravno vaša soseda izdeluje domača mila? Ali pa sodelavka izdeluje najlepše voščilnice daleč naokoli? Namesto, da oljčno olje kupite v trgovini, ga poiščite pri lokalnem oljarju. Domač sir pa kupite neposredo od kmeta.

Poleg tega, da smo odgovorni do narave in naše okolice pa je najpomembnejše da smo odgovorni do sebe in svojih najbližjih. To lahko storite tudi tako, da sklenete življenjsko zavarovanje NLB Vita Odgovorna in poskrbite za svoje najbližje, če se vam pripeti najhujše.

Kredit