Preden se odpravite na Islandijo...

Islandija je dežela ekstremnih naravnih kontrastov, mati narava jo je obdarila z izjemnimi geološkimi fenomeni in ji dodala pridih veličastnih barv. Poimenovana tudi dežela med ognjem in ledom, geografsko odmaknjena od preostalih evropskih držav in zato tudi toliko bolj edinstvena. Potovanje po Islandiji pomeni raziskovanje bučečih slapov, mogočnih ledenikov, termalnih bazenov, tlečih ognjenikov in presenečenj polnih gejzirjev.

Zgodovinsko gledano sta otoku izmenično vladali Norveška in Danska, v prejšnjem stoletju pa so jih okupirali tudi Britanci in Američani. Na kulinariko je zato imela v preteklosti velik vpliv danski način priprave hrane, saj so Islandiji vladali vse od srednjega veka. Ena izmed velikih zanimivosti Islandije pa je prav jezik prebivalcev – islandščina. Zaradi odmaknjenosti otoka se je islandščina skozi čas zelo malo spremenila. Tako lahko sodobni govorci še vedno prebirajo sage, ki so bile napisane skoraj 8 stoletij nazaj.

Islandija se skozi letne čase zelo razlikuje, odvisno od tega, kaj želite videti in doživeti. Zime niso preveč mrzle, nadležen je le močan veter, je pa edini čas, ko lahko vidite severni sij. Poletja so hladnejša od naših, vendar se še vedno lahko odločite za kampiranje na prostem. 

Naj vam predstavimo nekaj krajev in znamenitosti, ki jih pri naslednjem obisku Islandije ne smete izpustiti:

Reykjavík − glavno in največje mesto Islandije.  Tam lahko najdete jezero Tjörnin, parlament, katedralo, muzej in galerijo.

Vatnajökull, Snæfellsjökull in Þingvellir – trije narodni parki, kjer lahko najdete ledenike, vulkanske pokrajine, ki so del svetovne dediščine UNESCO.

Hveragerdi – mesto cvetja in rastlinjakov, zgrajeno okoli vročih vrelcev. Nekateri stanovalci imajo grelce kar na vrtu, za hišo.

Rekyadular – kadeča dolina, kjer najdete blatne in vroče vrelce perfektnih temperatur za namakanje.

Husavík – pisano mesto in domovanje kitov.

Črna plaža – na jugu Islandije lahko najdemo črno plažo s fascinantnimi bazaltnimi stenami.

Vestmanski otoki – skupina 15 manjših otokov, ki so postali mednarodno prepoznavni leta 1973, ko je izbruhnil vulkan Eldfell, saj je uničil številne zgradbe.

Hallgrimova cerkev – največja cerkev na Islandiji, ki ima kar 74,5 m visok zvonik.

Ne pozabite pa na potovanje vzeti tudi naše NLB Vita Tujine

Nezgodno zavarovanje Potovanje

Prejšnji članek:

Vstopimo v novo leto odgovorno