5 nasvetov za varno smučanje

Prišla je sezona smučanja in končno se lahko zapodimo v bele strmine! Tudi vas zasrbijo prsti, ko pomislite na vijuganje po zasneženih progah, svež gorski zrak in fantastičen razgled? Za vas smo pripravili pet nasvetov, ki se jih je dobro držati, da se izognete neprijetnim presenečenjem. Tako bo smučarski izlet zares dobro izkoriščen in poln užitkov.

1. Vse se začne pri dobri smučarski opremi

Vaša oprema že celo leto stoji v kotu nekje v kleti? Tudi če niste najbolj organiziran tip človeka, preglejte in preizkusite smučarsko opremo že par dni preden se odpravite na bele strmine. Če je potrebno, poskrbite tudi za servis smuči. Ne pozabite niti na rezervne rokavice in primerna oblačila. Če opreme še nimate, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo glede na vaše želje in znanje najbolje svetoval pri izbiri smuči. A ne pozabite: za varno in udobno smučanje so pomembni tudi dobro izbrani smučarski čevlji in kvalitetna čelada!

2. Pomislite, kaj boste jedli in pili

Preden se odpravite na smučišče, poskrbite za bogat zajtrk. Kljub raznovrsti ponudbi odličnih jedi v gorskih kočah v žep pospravite malenkostne prigrizke, ki vas bodo v trenutku oskrbele s potrebno energijo. Idealni za na pot so oreščki, energijske ploščice ali tablica čokolade. Obenem ne pozabite na hidracijo! Veliko gibanja, svež zrak in uživanje kave lahko privedejo do dehidracije. Zato pazite na zadosten vnos tekočine v telo, najbolj primerna sta navadna voda ali topel čaj.

 3. Za dobro izkoriščen dan je pomembna fizična pripravljenost

Ne želite se dvakrat spustiti po smučišču in odnehati, ker ste preveč utrujeni za nadaljevanje. Zato je pomembno, da imate pridobljene nekaj kondicije. To lahko preverite popolnoma enostavno. Postavite se v položaj počepa in ga poskusite zadržati za 10 sekund. Če prej omagate, potrebujete nekoliko vaje. Pojdite na svež zrak, hodite v hrib in migajte! Če vas pesti kronično pomankanje časa, zadostuje že hoja in poskakovanje po domačih stopnicah. Enostavne kondicijske vaje lahko izvajate kjerkoli, zato izgovorov pač ni.

 4. Bodite odgovorni do sebe in ostalih smučarjev

  • Uživanje alkohola. Najbrž je odveč poudariti, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna, prav tako pa je lahko tudi zelo draga. Za vožnjo pod vplivom alkohola se v Sloveniji kaznuje z globo, ki znaša od 200 do 600 evrov.
  • Pazite na utrujenost. V tem primeru je bolje narediti odmor, da ne poškodujete sebe ali ostalih smučarjev. Ustavite se v gorski koči, popijte čaj in kaj malega prigriznite. Tako boste poskrbeli za počitek in se obenem ponovno napolnili z energijo.
  • Izbira primernega terena. Preizkusite vse proge, ki vas mikajo, a pazite, da se ne precenite. Zato izberete svojim sposobnostim primeren teren. Tako boste veliko bolj uživali, obenem pa tudi ne boste predstavljali nevarnosti sebi in drugim smučarjem.

 5. Upoštevajte pravila obnašanja na smučišču

  • Bodite pozorni na druge smučarje. Še posebej pri zavijanju je pomembno, da se zavedate okolice. Vedno poglejte levo ali desno in se izognite neprijetnim bližnjim srečanjem.
  • Ne ustavljajte se sredi smučišča. Se želite ustaviti in narediti dobro fotografijo ali enostavno uživati v dobrem razgledu? Ustavite se ob robu proge in ne ustvarjajte živih ovir.
  • Če ste začetnik, najemite smučarskega inštruktorja. Ta vas bo v najhitrejšem času strokovno naučil smučanja.
  • Bodite pozorni na gnečo. V tem primeru se ne bojte usesti na sedežnico poleg neznanca, saj se bo tako gneča hitreje manjšala. Pazite, kako nosite smuči, da ne udarite koga, ki je za vami. Prav tako se poskusite izogniti stopicljanju po smučeh drugih.
  • Odgovornost do narave. Smeti ne odvrzite v naravo, ampak jih odnesite do najbližjih smetnjakov ali v dolino. Tako se boste lahko vedno znova vrnili v čisto in urejeno okolje.

Če se boste držali nasvetov in imeli obenem še malo sreče z vremenom, je smučarski užitek zagotovljen. Ker pa kljub pazljivosti lahko pride do poškodb, si za vsak primer omislite zavarovanje. Če se odpravljate na bolj oddaljena smučišča, je odlično zavarovanje NLB Vita Tujina. Nič hudega, če ste na to pozabili in ste že na poti. Zavarovanje lahko sklenete, tudi ko ste že v tujini.

Potovanje