V novem letu se zaobljubite zase in za tiste, ki vam v življenju največ pomenijo

Novo leto, nov začetek. To je čas, ko lahko simbolično obrnemo nov list v svojem življenju in začnemo znova. Mnogi se odločajo za opuščanje slabih navad, spet drugi uvajajo v svoj vsakdanjik navade, ki dvigujejo kvaliteto življenja. Vse novoletne obljube pa imajo skupni imenovalec – živeti bolj srečno in polno življenje. To pa je v današnjih časih povezano tudi z denarjem. Neuspešno upravljanje s svojimi financami v življenje prinaša stres, izgubimo občutek varnosti ter imamo vseskozi občutek pomanjkanja. Zato je novoletna zaobljuba kot na dlani. Začel bom odgovorno ravnati s svojim denarjem ter pričel z varčevanjem.

Naj vaša novoletna obljuba prinese uspeh

Strokovnjaki pravijo, da skoraj polovico novoletnih obljub ljudje opustijo že po dveh mesecih. Samo okoli deset procentov ljudi pa se novoletnih zaobljub drži leto dni ali več. Tistim, ki to uspe, zaobljubo ponotranjijo in jo praviloma sprejmejo kot način življenja. Varčevanje tu ni nobena izjema. Za uspešno izpolnjeno obljubo potrebujete dovolj močno motivacijo, zastavljen cilj in pravilen način varčevanja. Vsekakor ni pametno varčevati denarja v nogavici oziroma v domačem predalu. Sklenite življenjsko zavarovanje z rednimi vplačili, ki je dovolj fleksibilno, da se prilagaja vašim finančnim zmožnostim, življenjski situaciji in potrebam.

Že veste, za kaj zapravite svoj denar?

Če imate občutek, da dobesedno živite »iz rok v usta« in ne veste, kam je šel ves denar še pred koncem delovnega meseca, je čas, da prevzamete nadzor nad svojim zaslužkom. En mesec zbirajte vse račune ter konec meseca poglejte, kaj točno ste nakupovali. Tako boste najlažje ugotovili, kje vam denar po nepotrebnem polzi med prsti. Morda vsak dan pred službo spijete kavo v bližnjem lokalu. Ko vsak dan za to odštejete 1,5 evra se ne zdi nič takega, drobiž kajne? Če pa pogledamo podrobneje: V enem mesecu tako za navidez malenkostno razvado zapravite okoli 45 evrov, na letni ravni pa kar okoli 540 evrov. Si predstavljate, da bi ta denar privarčevali in bi kavo na primer spili doma? Po desetih letih bi samo privarčevali 5.400 evrov. Če bi si izbrali še pravo obliko varčevanja, pa bi denar lahko tudi oplemenitili in bi bila vsota še bistveno večja. 

Če poskrbim zase, s tem vplivam na dobrobit svojih najbližjih

V prvi vrsti je v življenju potrebno poskrbeti zase. Na prvi pogled se to sliši egoistično, a odgovorno ravnanje z denarjem kot je varčevanje posledično razbremeni naše najbližje, v prvi vrsti družino. V življenju se lahko zgodi marsikaj, nepričakovani finančni izdatki pa so že kar stalnica v življenju vsakega posameznika. Namesto, da se z vprašanji po finančni pomoči obračamo na svoje bližnje, lahko v tovrstnih primerih posežemo po svojih prihrankih. Varčevanje razbremeni naše bližnje, nam samim pa da občutek samostojnosti, varnosti ter nam prinese določeno mero samozavesti.

Tudi čez 20 let bo nekoč danes

Velikokrat nam rečejo, da otroci odrastejo kar čez noč. Danes je naš otrok še tako majhen in brezskrbno uživa v igri, že jutri pa bo zakorakal skozi vrata odraslosti in odšel v svet. Po ugotovitvah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se povprečni mesečni strošek za študij v Sloveniji giblje okoli 600 evrov (prevoz, hrana, študentski dom, žepnina, ...). Le v zadnjih nekaj letih so se stroški zvišali za več kot 100 evrov. Gre za visok znesek, ki ga je težko plačevati sproti, zato je pametno razmisliti, da z nižjimi vložki za otroka začnete varčevati že danes. Tako prihodnost ne bo negotova, sami pa se nekoč ne boste zadolževali ali odpovedovali stvarem, da otroku zagotovite najnujnejše stvari.

Če varčujem zase, zavarujem tudi druge

Smiselno si je omisliti varčevanje, ki nam nudi nekaj več. Namesto da denar samo »dajemo na stran«, ga lahko tudi plemenitimo. V primeru, da si varčevanje izberete v kombinaciji z življenjskim zavarovanjem, ste poleg naštetega ob nizki zavarovalni vsoti tudi zavarovani v primeru smrti. Vse to združuje življenjsko zavarovanje NLB Vita Varčevanje +, ki je primerno za plemenitenje sredstev, varčevanje za dodatke k pokojnini, ponuja pa tudi opcijo varčevanja za otroke z možnostjo izplačevanja v obliki štipendije. In ne pozabite. Prej boste začeli varčevati, z manj odrekanja boste dosegli svoj cilj.

Če ste v dvomih in ne veste katera oblika varčevanja je prava za vas, se obrnite na naše NLB svetovalce oz si rezervirajte termin preko info@nlbvita.si. 

Varčevanje Finance

Prejšnji članek:

5 nasvetov za varno smučanje