Spomini Dobre Vite: Zimski izlet v Salzburg

Sem velika ljubiteljica kulture in zgodovine, zato sem  se odločila – odšla bom v Salzburg! Gre za mesto, ki ponuja neskončno doživetij. Sama sem si izbrala ogled rudnika soli, zaradi katere je mesto obogatelo, odpravila sem se po poteh znanega Mozarta, svoje raziskovanje pa sem začela z vožnjo z vzpenjačo do razglednih teras trdnjave Hohensalzburg.

Ali veste?

  1. Da se po slovensko Salzburgu reče Solnograd?
  2. Da je bil Salzburg kandidat za zimske olimpijske igre 2010?
  3. Da se je v Salzburgu šolal znani slovenski protestant Primož Trubar?
  4. Da v Salzburgu lahko naročite sladoled z okusom Mozartovih kroglic?
  5. Da so v Salzburgu posneli slavni film Moje pesmi, moje sanje?

Čarobna vrnitev v zgodovino – grad Hohensalzburg

Zelo sem bila navdušena nad ohranjenostjo gradu, imela sem občutek, kot da bi se vrnila v zgodovino! Sodi med največje srednjeveške gradove, njegova notranjost me je naravnost navdušila. Ogledala sem si Prinčeve dvorane, Magični teater ter Muzej marionet. Naj namignem, da se iz trdnave razprostira fantastičen razgled na mesto! Do gradu sem prišla z vzpenjačo, vendar se da do tja dostopiti tudi peš. Vstopnico sem si rezervirala kar preko spleta ter tako dobila posebni popust

Po stopinjah »čudežnega dečka«

Naziv »čudežnega dečka« je Mozartu nadela kar publika, ki je bila nad njim zelo navdušena. Ker je Salzburg skladateljevo rojstno mesto, ga lahko »srečate« na vsakem koraku. Ogledala sem si koncertne dvorane, kjer predvajajo Mozartovo glasbo, se slikala ob njegovem spomeniku na Mozartplaze ter obiskala njegovo rojstno hišo. Seveda nisem pozabila na nakup originalnih Mozartovih kroglic, ki sem jih kupila v slaščičarni Fürst (toplo priporočam kot darilo za najdražje).

Salzburg danes ne bi bil to kar je brez rudnika soli

Da je danes Salzburg tako slavno mesto, je v določeni meri seveda odgovoren slavni skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Vendar pa je mesto obogatelo na račun rudnika soli Hallein, ki je od Salzburga oddaljen 14 kilometrov (Slabih 15 minut vožnje z avtom). Gre za najstarejši rudnik soli na svetu, saj so tam izkopavali sol že pred 7000 leti. Rudnik je zelo lepo organiziran - tam je trgovinica z vsemi možnimi izdelki iz soli, bar in restevracija. V sklopu rudnika sem si ogledala keltsko vas Salina, v notranjost rudnika pa sem se odpeljala z rudarskim vozičkom. Naj povem, da pod zemljo v rovu prečkaš tudi avstrijsko – nemško mejo. Zanimivo, kajne?

Par praktičnih nasvetov, če si želite obiskati Hallein 

  • Ogled je možen samo v skupinah na vsako uro in pol, razpoložljivih mest pa je le 54. Priporočam rezervacijo vstopnice na njihovi uradni spletni strani (Salzwelten).
  • Temperatura v rudniku je 10 stopinj celzija, zato se toplo oblečite in obujte, da vas ne bo zeblo.
  • Na telefon si naložite aplikacijo Salwelten, ki vas bo skozi pomembne točke v rudniku popeljala z brezplačno razlago, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku!

Preverite odpiralni čas rudnika, ki se glede na vremenske razmere spreminja.

Izlet v Salzburg se lahko združi s smučarskim oddihom

Razmišljala sem, da bi dnevni izlet spremenila v vikend avanturo in se drugi dan podala na smučišče. Zato sem pregledala tudi cenik bližnjih smučišč, vam pa predlagam tista, na katerih lahko karte naročite kar preko spleta in se tako izognete čakalnim vrstam in si vse potrebno uredite že na telefonu:

- Družini prijazno smučišče Katschberg: Za odraslo celodnevno vstopnico je potrebno odšteti 47 €, otroška cena je polovična, torej 23,5 €. Smučišče je iz Salzburga oddaljeno dobro uro in pol. Ko se naveličate smučanja, na smučišču lahko uživate v jogi in glasbenih prireditvah. V bližini je ogromno prenočišč, v primeru, da izlet želite podaljšati.

- Smučišče Krimml/Hochkrimml: Za odraslo celodnevno vstopnico je potrebno odšteti 53,5 €, otroška vstopnica stane 24,1 €. Smučišče je iz centra Salzburga oddaljeno slabi 2 uri vožnje z avtomobilom. Na smučišču si lahko izposodite vso opremo, uživate v Funparku ter prevozite kar 143 km smučarskih prog.

- Smučišče Wildkogel-Arena: Odrasla celodnevna vstopnica stane 46,5 €, otroška pa 22,5 €. Priročna informacija za starše malih otrok - ponujajo tudi profesionalno varstvo otrok od 2 – 5 let.

Ne glede na to, ali boste izlet v Salzburg združili s smučarskim oddihom ali ne, za vsak slučaj poskrbite tudi za zavarovanje NLB Vita Tujina, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe.

P. S.: Sama sem izbrala kar opcijo Multitrip, ki velja celo leto, saj v kratkem načrtujem novo potovanje, tokrat malo daljše. Destinacijo vam izdam v naslednjem zapisu

Nezgodno zavarovanje Potovanje