Otroci sanjajo velike sanje. Z varčevanjem jih lahko izpolnimo!

Za svoje otroke si vsi želimo varno in lepo prihodnost, ki v resnici ni tako oddaljena, kot se zdi. Zgodi se kar naenkrat. Prvi otroški jok, prvi korak, in že je tu prvi šolski dan. Preden se starši zavemo, se otrok že odloča, kateri študij bi izbral, razmišlja o prvem stanovanju ter poroki. In vse se zgodi – kot bi rekli naši stari starši – kar čez noč.

 

S pravočasnim varčevanjem poskrbimo za prihodnost naših otrok

Zakaj varčevati za otroka?

Poznate rek »Majhni otroci - majhne težave, veliki otroci - velike težave«? Podobno je tudi s financami. Nakup stekleničk, plenic in oblačil kar naenkrat preide v plačevanje interesnih dejavnosti, mesečnih vozovnic in šolskih potrebščin. Nato sledi nakup prvega avta, plačevanje študentskega doma ter pomoč pri kupovanju prvega stanovanja. Pregledali smo nekaj virov, koliko otrok pravzaprav stane. Seveda se natančne ocene ne da podati in je odvisna od življenjskega standarda vsake družine, vendar po podatkih portala finance.si starši za otroka do njegovega 25. leta porabijo okvirno 145 tisoč evrov. Študija ameriškega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je pokazala, da je finančna obremenitev največja po otrokovem dopolnjenem 15. letu starosti.

Kdaj in kako začeti z varčevanjem za otroka?

Za otroka je najbolje začeti varčevati že ob rojstvu ali ko je še majhen. Tako smo v letih, ko otrok potrebuje največ, že pripravljeni. Varčevanje naj bo premišljeno, načrtno ter enakomerno. Razlogov, ki temu govorijo v prid, je kar veliko:

  • Manjši ko je otrok, več časa imamo, da privarčujemo željen znesek.
  • Če je časovno obdobje varčevanja dolgotrajno in enakomerno, so mesečni obroki varčevanja manjši in ne obremenijo družinskega proračuna v meri, kot ga obremenijo enkratno privarčevane visoke vsote (privarčevati 40 € na mesec je dosegljiv cilj).
  • S postopnim, načrtnim varčevanjem denar tudi oplemenitimo.

 S postopnim, načrtnim varčevanjem denar tudi oplemenitimo. Za več informacij  kliknite tu.

S postopnim, načrtnim varčevanjem denar tudi oplemenitimo.

  • Ko otrok začne s študijem, se mu privarčevano lahko postopno izplačuje v obliki štipendije, brez da bi zarezali v tekoči družinski proračun.
  • Izognemo se morebitnemu zadolževanju, da bi lahko pomagali otroku pri vstopu v odraslost (na primer pomoč pri nakupu prvega stanovanja).
  • Iz tekočega družinskega proračuna bomo kasneje lažje izpolnjevali tekoče mesečne obveznosti (plačevanje položnic, prenova stanovanja ali menjava avtomobila).
  • V starejših letih bomo lažje izpolnili kakšno svojo osebno željo (potovanja po svetu, vikend na morju).

Poleg vsega se otroci o življenju največ naučijo s posnemanjem staršev. Če sami odgovorno ravnamo z denarjem ter varčujemo, s tem podpiramo otrokovo prihodnost. Poleg tega ga učimo finančne odgovornosti ter mu postavimo dober vzor, kar pa je najboljša popotnica v otrokovo odraslost.

Ko je varčevanje nekaj več

Ko se odločite, da boste za otroka začeli varčevati, si oglejte različe možnosti in oblike varčevanj. Varčevanje si izberite glede na vašo življenjsko situacijo, želje in potrebe. To naj bo tudi plemenitenje denarja, zato vam predlagamo, da varčujete v obliki naložbenega življenjskega zavarovanja. Če ste v dvomih in imate občutek, da o varčevanju nimate dovolj informacij in si želite izvedeti več, se lahko kadarkoli obrnete na naše NLB svetovalce, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja. Lahko si rezervirate tudi termin preko info@nlbvita.si.

Varčevanje Otroci