Zimska zabava in prvo smučanje v tujini

Zelo dolgo smo čakali na zimo in čarobne trenutke, preživete na smučišču. Vsi vemo, da so nad snegom najbolj navdušeni otroci, ki te na prvi snežni dan vržejo iz postelje s krikom »Mami, oči, sneg gre!« Kepanje, oblikovanje snežakov, sankanje, gretje rok ob vročem čaju, lovljenje snežink na jezik, zima nam zares ponuja veliko veselje. In nenazadnje je tu tudi smučanje. Ste se že vprašali, kdaj otroka prvič postaviti na smuči?

Prva malčkova smučarija

Starši se velikokrat sprašujejo, kdaj je primeren čas, da otrok prvič preizkusi smuči. Nekateri športni navdušenci bi otroku nataknili smuči že, ko otrok shodi. Spet drugi starši, ki niso največji ljubitelji zime, prvo smučanje otroka odložijo do zimske šole v naravi, torej vse do njegovega dvanajstega leta. Stroka pravi, da je primerna starost vsaj dopolnjeno tretje leto ali več, ob čemer pa velja poudariti, da otroci najbolje razvijajo gibalne sposobnosti prav v zgodnjem otroštvu.

So starši primerni učitelji?

Če ste sami dobri smučarji in imate pedagoške sposobnosti, lahko prvič postavite otroka na smuči kar sami. V tem primeru obiščite bližnji hrib, ki naj bo dovolj položen ter dobro utrjen. Tam skupaj vadite spuščanje, počasno zavijanje ter zaviranje. Otroku pustite svoj čas za privajanje na smuči in poskusite učenje narediti karseda zabavno. Ko otrok usvoji osnovne elemente smučanja, je čas za obisk smučišča.

Če v svoje smučarske sposobnosti niste najbolj prepričani in imate občutek, da vam učenje ne bi šlo dobro od rok, potem raje najemite profesionalnega učitelja ali otroka vpišite v smučarski tečaj. Pri tem ne rabite imeti slabe vesti. Učitelji poznajo pravilne vaje, za nameček jim otroci običajno raje prisluhnejo kot staršem. Vmes lahko sami uživaško smučate po snežnih strminah ali pa se pogrejete v gorski koči ob skodelici čaja, izbira je popolnoma vaša.

 Na sneg pojdite dobro pripravljeni

Za čim boljšo prvo otrokovo izkušnjo je pomembna tudi pravilna izbira opreme.

Pancerji, smuči in palice. Zelo je pomembno, da je otroku oprema prav, ne premajhna in ne prevelika. V nasprotnem primeru bo učenje smučanja za otroka zahtevno in naporno. Najbolje je, da par korakov v pancerjih naredi že doma, da se navadi na njihovo trdoto in težo.
Hlače in zimska jakna
naj bodo iz kvalitetnih materialov, da otroka ne bo prehitro zazeblo. Nikoli ne pozabite na kapo in rokavice. Še bolje, dodatne rokavičke dajte otroku v žep jakne, da si jih zamenja, če prve premočijo.
Ne pozabite na rezervna oblačila. Ker po dolgotrajnih norčijah na snegu oblačila včasih premočijo, s seboj na smučanje vedno vzemite nahrbtnik z dodatnimi žabicami, nogavicami in spodnjo majico. Ne pozabite niti na zaščitno kremo, s katero otrokova lica zavarujete pred nepotrebnimi ozeblinami.
Čelada. Najpomembnejši kos opreme je v otrokovih začetkih smučanja prav čelada, ki otroka zaščiti v primeru padcev in udarcev. Otroku se mora dobro prilegati in biti zelo udobna in kvalitetna.

Najboljša družinska smučišča

Iz prvega smučanja lahko ustvarite nepozaben izlet. Če se odpravite v tujino, lahko poleg smučanja raziskujte okolico, preizkusite drugačno lokalno hrano ter otroka obogatite z obiskom kulturnih znamenitosti. Predlagamo vam 3 smučišča v tujini, do katerih potrebujete le okrog dve uri z avtom (iz Ljubljane) ter vsebujejo kar največ zabave za celo družino:

  1. Nassfeld (Mokrine) – uživajte v 110 km prog, snežnem parku, otroških poligonih ter območjih za prosti slog. Začetnikom so namenjene tri profesionalne šole.
  2. Weissbriach – idealno smučišče za začetnike. Ponujajo tudi brezplačno smučanje na prvo nočitev, če pa boste tam preživeli cel teden, dobite še brezplačno smučarsko karto za Nassfeld!
  3. Kötschach-Mauthen – idealno smučišče za celo družino. Po preživetem dnevu na snegu zavijte v terme »Aquarena«, ki leži poleg smučišča. Ob rezervaciji nočitve pri enem od partnerskih ponudnikov akcije »Snowflake«, otroci do 9,99 leta smučajo brezplačno, otroci od 10 do 14,99 let pa za samo 6 € na dan.

Naj bo prvi smučarski podvig vašega malčka zabaven, poučen in poln veselja. Da pa bo izkušnja tudi brezskrbna in varna, poleg ustrezne opreme poskrbite tudi za zdravstveno zavarovanje za tujino – NLB Vita Tujina, ki ne velja samo v primeru nezgode, temveč tudi v primeru bolezni. Če v tem letu načrtujete tudi poletne počitnice, lahko sklenete družinsko Multitrip zavarovanje, ki velja za več potovanj v enem letu.

Otroci Potovanje