5 razlogov zakaj obiskati Istanbul že to pomlad

Zadnjič sem vam obljubila, da prihajajo novi zapisi o mojih pustolovščinah. Tokrat sem pripravila blog zapis o mojih dogodivščinah v čarobnem Istanbulu. Moje potovanje v to čarobno mesto je bilo neverjetno in v tem blog zapisu vam bom zaupala 5 razlogov zakaj bi moral vsak obiskati ta bosporski zaklad.

Najboljši del Istanbula predstavljajo ljudje. Turki veljajo za dobre gostitelje in ne dovolijo, da se tujci pri njih počutijo osamljeni. Samski popotniki ste lahko mirni, ker si boste zagotovo hitro našli družbo in vodnike, ki vas bodo popeljali skozi mesto.

  1. Veličastna arhitektura

 Istanbul je bil v svojih nekajtisočletni zgodovini prestolnica treh velikih imperij – rimskega, bizantinskega in otomanskega. Prav zaradi tega je mesto imelo tudi številna imena: Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul. Bogata zgodovina mesta je eden od razlogov zaradi česar je Istanbul dom veličastnih arhitekturnih čudežev. Od čudovite cerkve, ki je bila preoblikovana v mošejo – Hagija Sofija do razkošja palače Dolmabahce, vsak kotiček Istanbula pove različno zgodbo.

  1. Okusna hrana

Turška hrana je okusna mešanica bližnjevzhodnega, evropskega, azijskega in afriškega vpliva. Prav zaradi tega velja Turčija za gastronomski raj. Kruh predstavlja pomemben del turške prehrane, od sveže pečenega simita do pide ali lahmacun (turška pizza). Širok izbor kebabov, dönerjev in köftesov bo zagotovo zadovoljil ljubitelje mesa, vegeratijanci pa lahko uživajo v okusnih jedi kot so menemen (turška omleta) in pikantni prigrizki, kot so gözleme in börek.

Moj nasvet: za najboljši turški zajtrk obiščite moderno Istanbulsko sosesko – Bešiktaš, kjer se nahaja ulica zajtrkov (Breakfast place street).

  1. Turški bazarji

Istanbulski Veliki Bazar (Kapalıçarşı)  se je odprl leta 1455 in je skozi stoletja prerastel v največjo pokrito tržnico na svetu. Vstopiti na Veliki bazar, je kot stopiti v čudežno deželo. Pripravite se na posebno senzorično izkušnjo, saj boste uživali v barvah, zvokih, vonjih in okusih tega živahnega trga. Od ročno poslikane keramike in pisanih mozaičnih luči do vrhunskih starin in visoko kakovostnih usnjenih izdelkov, vsak lahko najde nekaj zase. Idealno za vse, ki iščejo spominke.

 Moj nasvet: Če želite za svoj denar, dobiti res najboljši izdelek, morate pri svojih nakupih uporabiti svoje najboljše pogajalske sposobnosti. Ne bodite sramežljivi, barantanje je del turške kulture.

4. Turški hamam

Obisk Turškega hamama priporočam vsem tistim, ki se želite po napornem ogledovanju znamenitosti privoščiti edinstveno sprostitev. Kombinacija turške parne kopeli in tradicionalnega obreda čiščenja, ki je tradicionalna v Orientalskem svetu, bo ugodno vplivala na duha in telo.

5. Turška kultura

Istanbul je dom najbolj pomembnih umetniških galerij in muzej v Turčiji. Del palače Top Kapi in mošeje Hagija Sofija sta danes spremenjena v muzej in trenutno hranita umetnine iz bogato turške zgodovine. Poleg stalnih razstav, v mestu stalno gostujejo najpomembnejši domači in mednarodni umetniki iz različnih področij.

Če želite dobiti pravi občutek turške kulture, predlagam obisk predstave plešočih dervišev. Predstava, velja za glasbeno slovesnosti, ki pa v resnici predstavlja verski obred, v njej pa nastopajo le moški. Priporočam ogled v enih izmed zgodovinskih stavb, kot je plesni teater Hodjapasha, ki se nahaja v prostorih nekdanjega hamana.

Če ste dobili navdih in si želite tudi vi obiskati Istanbul, poskrbite za zdravstveno zavarovanje za tujino NLB Vita Tujina, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe, saj v večini primerov nezgod ali bolezni evropska kartica ni dovolj. V primeru, da načrtujete številna potovanja letos kot jaz, izberete opcijo Multitrip, ki velja celo leto.

Potovanje