Dobra Vita: Zaljubljena v grške otoke

Prvi letošnji vročinski val nas je končno obiskal. In na kaj pomislimo ob prvih poletnih dneh? Na dopust! Ker sem zelo navdušena nad sanjskimi plažami in preprosto čudovitimi otoki, bom letos že četrtič zaporedoma obiskala Grčijo, tokrat otok Zakintos. 

Svoje mnenje o že obiskanih grških otokih bom delila tudi s tabo – upam, da ti bodo prišli prav. Predloge za obisk petega grškega otoka pa zbiram kar pod objavo na Facebooku. Že čakam na tvoje mnenje.

1. Santorini

Otok Santorini je znan kot eden izmed najbolj romantičnih krajev na svetu. Sončni zahodi, toplo sonce in prijetno vzdušje so kot nalašč za zaljubljene pare. Poleg romantičnih sprehodov lahko obiščete še številne aktivnosti, kot sta slavni otoški vulkan in zabaviščni park Santorini, muzeje ter prečudovite plaže. Med slednjimi so najbolj poznane bela, rdeča in črna plaža, ki so dobile imena po barvi peska. Nikar ne skrbi - nudističnih in party plaž tudi ne bo manjkalo.

2. Rodos

Kljub temu, da velja za največji otok izmed dvanajstih v skupini grških otokov Dodekanez, je še vedno tako majhen, da ga lahko v celoti prevozite z motorjem. Na otoku vam zagotovo ne bo dolgčas. V novejšem, modernem delu Rodosa si lahko privoščite sproščen klepet ob kozarcu vina, svoj raziskovalni duh pa potešite med raziskovanjem ozkih mestnih ulic starega dela. Slednje je še posebaj zanimivo, saj je mestno jedro obdano s kamnito trdnjavo in mošejo z minaretom v središču. Tako vas bo ob sprehodu skozi glavno mesto spremljal srednjeveški utrip.

3. Mykonos

Grški otok Mykonos vas bo še posebaj očaral z živahnim nočnim življenjem. Časa za počitek na omenjenem otoku ni. Divje zabave do jutranjih ur, party koktejli in plesni ritmi, vam v času dopustovanja na otoku Mykonos ne bodo dali miru. Moj nasvet – zjutraj nikar ne poležujte predolgo, saj je morje v jutranjih urah najlepše.

4. Zakintos

Otok, znan kot košček raja v Jonskem morju, je ime dobil po sinu trojanskega kralja Dardanusa. Leta 1953 ga je prizadel močan potres, ki je uničil večino starih stavb. Zato za ljubitelje starejše arhitekture morda ne bo tako zanimiv, zagotovo pa je raj za ljubitelje zelenih odtenkov, saj ga krasijo prekrasni vinogradi, različni nasadi oljk in agrumov ter barvito cvetje. Od tu izhaja tudi moj razlog za letošnji obisk otoka Zakintos!

Poleg dolgega seznama daril, ki jih moram prinesti iz Grčije, so mi prijatelji dali še par popotniških nasvetov:

  1. obiskati eno izmed najbolj znanih plaž, plažo Novagio oz. zaliv tihotapcev;
  2. obiskati plažo Kalamaki, ki je znana predvsem po ogroženi vrsti želv Kareta;
  3. obiskati Blue Caves, ki ima ime po kristalno turkizno-modri barvi vode.

Sanjske plaže, sončni dnevi, bogata kultura, grške specialitete in ugodne cene, so le nekatere izmed značilnosti, zaradi katerih se večina turistov odloči za obisk grških otokov. Če si tudi ti eden/ena izmed mnogih, ki bo letos obiskal/a prečudovito Grčijo, potem ne pozabi na zdravstveno zavarovanje za tujino NLB Vita Tujina, ki v primeru poškodb ali bolezni krije stroške zdravstvenih storitev in zagotavlja medicinsko asistenco v tujini. Tudi jaz bom zavarovanje enostavno sklenila preko spleta.

Se že veselim potovanja in odštevam dneve do odhoda. Vas pa prosim, da se mi oglasite na Facebooku NLB Vita in sporočite svoje predloge. Se jih zelo veselim.

Tvoja Dobra Vita.

Potovanje