Dobra Vita svetuje: Pazite se klopov!

Poleti veliko časa preživimo zunaj in do zadnje minute lovimo prijetne sončne žarke. Na sproščenem sprehodu, ob nedolžnem igranju na igralih ali ob klepetu na domačem atriju nihče ne pomisli, da se lahko karkoli pripeti. Zakaj pa bi se? Saj smo v bližini svojega doma. 

Ne veste pa, da na vas preži majhen prenašalec bolezni – klop. Ta komaj čaka, da se prisesa na prvega gostitelja, ki pride mimo in se z njim nahrani. S tem pa mu lahko povzroči precej težav. Da bo morebitno srečanje s klopom manj stresno, smo za vas napisali vse, kar je dobro vedeti o tem.

ZAKAJ SO KLOPI NEVARNI IN KAKŠNE POSLEDICE IMA UGRIZ KLOPA? 

Klopi so pršice in zunanji zajedalci, ki se hranijo s krvjo živali ali ljudi. Delujejo kot prenašalci mnogih nevarnih bolezni, kar pomeni, da klopi okuženi z bakterijami in virusi med sesanjem človeške krvi prenesejo le-te na človeka. Dve najbolj znani in nevarni bolezni, ki jih te bakterije povzročijo, sta:

1. Limska borelioza običajno poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni  (od 2 do 32 dni po ugrizu okuženega klopa) se pojavijo značilne spremembe na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se v obliki kolobarja počasi širi po koži in na sredi bledi. Obstajajo tudi primeri, ko kožne spremembe pri bolezni niso bile prisotne. V drugi in tretji fazi – lahko tudi več mesecev ali let po okužbi, se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov in organskih sistemov – kože, sklepov, mišic, živčevja, oči in srca.

2. Klopni meningitis poteka v dveh fazah. Prva faza se začne približno 7 do 14 dni po ugrizu okuženega klopa. Pojavijo se težave podobne gripi – slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina, glavobol, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Prva faza traja 6 dni. Druga faza se začne s simptomi, kot so  visoka telesna temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, tresenje rok in jezika, otrdelost vratu, težave s koncentracijo, motnje zavesti, možna pa je tudi ohromitev mišic. Bolezen lahko pusti trajne posledice, ki močno vplivajo na kakovost življenja, povzročajo dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacijo, nesposobnost za opravljanje dela in s tem povezano tudi socialno stisko pacienta.

KAKO RAVNATI V ČASU, KO SMO PRETEŽNO ZUNAJ IN KAKO ZAVAROVATI SEBE IN SVOJE OTROKE PRED NEVARNOSTJO KLOPA?

Na sprehod, še posebej v gozd, se odpravimo v svetlih oblačilih z dolgimi rokavi. Dodatno se zaščitimo s pršilom proti klopom. Po vrnitvi iz gozda oblačila takoj slečemo in operemo, se stuširamo in pregledamo. Vajo s pregledom ponovimo še enkrat naslednji dan. Ker se klopi zadržujejo skoraj povsod, samo v gorah ne, svetujemo, da se pregledate vsakič, ko pridete domov iz gozda, sprehoda, parka, vrta ali le iz domačega atrija.

KAKO UKREPATI V PRIMERU UGRIZA KLOPA? 

Klopa je potrebno čimprej odstraniti. Odstranitev je potrebna s posebno pinceto, s katero primemo klopa za glavo in z vrtenjem dosežemo, da se izpusti iz kože. Takojšen pregled pri zdravniku ni pomemben, saj je možno klopa odstraniti doma. Mesto ugriza opazujemo še mesec dni po ugrizu. V kolikor se pojavijo značilni simptomi, se zdravnika obišče takoj.

Otroci

Prejšnji članek:

Popotovanja z avtodomom