Kasko zavarovanje za avto ali za vas?

Življenjsko zavarovanje ni privlačna tema. O tem ni zabavno govoriti in definitivno ni proces, v katerem bi uživali. Sklenitev življenjskega zavarovanja je vseeno ključni element dobrega finančnega načrtovanja.

Torej, kaj se zgodi, če imamo kredit in se nam zgodi najhujše? Si želimo, da bi v tem primeru kredit odplačevala družina ali zavarovalnica?

Kako pravzaprav deluje življenjsko zavarovanje?

Zelo preprosto, kot kasko zavarovanje za avto, uporabite ga ali pa poteče. Veliko ljudi namreč ne loči med varčevanjem in zavarovanjem ter z odločitvijo odlaša, dokler misel na družinsko prihodnost ne zahteva ukrepanja.

Poglejmo še na primeru:

Luka je pri tridesetih letih kupil prvo lastniško stanovanje, zato je najel stanovanjski kredit pri banki v višini 60.000 evrov za dobo 15 let. Sklenil je življenjsko zavarovanje NLB Vita Odgovorna, in sicer z zavarovalno vsoto, ki bo pokrila kredit. S tem je zavaroval svojo družino, saj bo zavarovalnica v primeru njegove smrti odplačala preostanek kredita.

Luka se je o vseh prednostih življenjskega zavarovanja NLB Vita Odgovorna podučil s pomočjo interneta že doma, ker pa mu določeni izrazi vseeno niso bili jasni, se je odločil za obisk NLB Poslovalnice.

Bančni komercialist je pripravil brezplačen informativni izračun. Razložil mu je razliko med padajočo in konstantno zavarovalno vsoto. Sedaj razume, da če izbere padajočo zavarovalno vsoto, se le-ta vsako leto prilagodi višini kredita, ki ga še mora odplačati. V primeru konstantne zavarovalne vsote pa je Luka spoznal, da je celoten čas kredita zavarovan za 60.000 evrov. To pomeni, da bi v primeru najhujšega zavarovalnica odplačala preostanek dolga, upravičencu pa nakazala razliko do 60.000 evrov.

Zavarovalna vsota

60.000 €

60.000 €

Oblika zavarovalne vsote

Padajoča

Konstantna

Trajanje zavarovanja

15 let

15 let

Doba plačevanja premije

10 let

15 let

Mesečna premija za smrt

7,53 €

6,06 €

Mesečna premija za pet bolezni

1,41 €

/

Luka se je odločil za življenjsko zavarovanje s padajočo zavarovalno vsoto in mesečno premijo v višini 7,53 evra, zavarovanju pa je priključil še kritje petih bolezni (srčni infarkt, rak, možganska kap, operacija koronarnih arterij in ledvična odpoved). V primeru diagnoze katere izmed petih bolezni bo Luka prejel dodatno izplačilo v višini 5.000 evrov, hkrati pa bo oproščen plačila preostalih premij življenjskega zavarovanja.

Naročite brezplačno svetovanje na domu ali v NLB poslovalnici

Imate kredit ali ga boste v kratkem najeli? Za več informacij o različnih možnostih zavarovanja se lahko naročite na brezplačno svetovanje na domu ali v NLB Poslovalnici. Odločitev pa bo na koncu seveda vaša. 

Naročite svetovalca
Kredit