V ZOO Ljubljana se je to soboto odvil Živalski karneval zavarovalnice Vita z veliko in malo začetnico

07. 09. 2023

Ob zaključku počitnic in ob vstopu v novo šolsko leto v Živalskem vrtu Ljubljana skupaj z zavarovalnico Vita tradicionalno pripravijo zabavo za vso družino. Ob 20. letnici zavarovalnice Vita in 15. letnici sodelovanja z živalskim vrtom,  se je 1. in 2. septembra v  ZOO Ljubljana prvič odvil koncert klasične glasbe med živalmi, kjer so glasbeniki orkestra Slovenske Filharmonije izvajali skladbe Živalskega karnevala, skladatelja Camile Saint-Saënsa v sklopu družinskega abonmaja v novi sezoni z geslom »Gremo v naravo«. Tako ne preseneča, da so se glasbenikom na odru pridružili tudi osel, kača in želva. Dogodek je privabil 3.500 obiskovalcev, ki so slavljencem zapeli Vse najboljše v popolni, a prisrčni disonanci in družbi Čukov, ansambla, ki ima v svojem repertoarju zagotovo največji živalski vrt. 

Tip novice: Obvestila

Izvirna otroška igrišča Živalskega vrta Ljubljana so ena najbolj priljubljenih igrišč v mestu

Živalski vrt Ljubljana se ponaša s tremi, nekoliko drugačnimi otroškimi igrišči, ki veljajo za najbolj priljubljena v mestu. Le malokdo pa ve, da za vsemi stoji že petnajstletno sodelovanje z zavarovalnico Vita, ki je doslej največji pokrovitelj Živalskega vrta Ljubljana. Začetki segajo v leto 2008, ko se je mlad kolektiv ob prvi petletki odločil, da jubilej obeleži z darilom svojim najmlajšim zavarovancem. Nastalo je prvo »drugačno« otroško igrišče Začarani gozd, ki govori zgodbo o slovenskih mitičnih živalih in na izviren način pomaga razbijati predsodke pred kačami, pajki in zmaji. Za tem so ob nadaljnjih petletkah ob podpori zavarovalnice Vita nastali še trije večji projekti, ki veljajo za najbolj priljubljene točke obiska – centralno igrišče Afriška vas ter igrišče Žabji skok. V vmesnih letih so v sodelovanju z zavarovalnico Vita nastali številni in raznovrstni projekti, od katerih je obiskovalce zagotovo najbolj razveselila nova ograda za tigrico Vito in tigra Vita. Zavarovalnica Vita je svoj odtis pustila tudi na označevalnih tablah o živalih, aplikaciji ZOOmeter, pri ozvočenju morskih levov, vsako leto pa je obiskovalce pocrkljala tudi z ležalniki v senci. Pravijo, da še niso rekli zadnje besede!

Tradicionalna razigrana zadnja počitniška sobota

Z zavarovalnico Vita se je rodil tudi nov dogodek – razigrana zadnja počitniška sobota. Ta dan se lahko otroci brezplačno igrajo na vseh igralih, sladkajo s palačinkami in sladoledom, ustvarjajo, pa tudi naučijo kaj novega, saj so jim ta dan na voljo številne zabavno-poučne stojnice in lutkovne predstave. Hiša otrok in umetnosti je tokrat poskrbela za lutkovno predstavo, Hiša eksperimentov pa za zanimive poskuse. Kot vsakič, tudi ta dan zavarovalnice Vita spremlja dobrodelna nota. Tokrat smo zbirali uporabne igrače in glasbila za otroke iz socialno ogroženih družin.

Živalski karneval z malo in veliko

Tokrat smo bili priča vedno izjemnemu, v ZOO Ljubljana pa tudi zares edinstvenemu doživetju, kjer je bilo mogoče glasbene stavke leva, laboda, želve in ostalih živali poslušati v neposredni bližini predstavnikov teh vrst, ki so služile kot navdih skladatelju. Dogodek, ki je minil v znamenju spoznavanja zvokov živalskega sveta, bo tudi tistim, ki se ga niso mogli udeležiti, pustil nekaj trajnega. S pomočjo letošnje novosti, novih pedagoških tabel Oglašanje ptic urbanega gozda Rožnika, bo odslej v živalskem vrtu mogoče spoznavati ptice po njihovem oglašanju.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v video posnetku.

Nazaj