5 idej za aktivno preživljanje počitnic z otroki

Otroci

29. 07. 2022

5 idej za aktivno preživljanje počitnic z otroki

Počitnice, prosti čas in prijetno vreme kar kličejo po novih dogodivščinah. Med letom otroci veliko časa preživijo v učilnicah in zaprtih prostorih, prosti čas pa za pametnimi napravami.

Ravno zato so počitnice idealen čas, da otroci več prostega časa preživijo v naravi, znanje, ki ga osvajajo iz knjig pa preizkusijo tudi v praksi. Preberite, kako z otroki preživeti aktivne počitnice in jih narediti nepozabne.

Preživite čim več časa v naravi

Izkoristite poletje in poskrbite, da bodo otroci ta čas preživeli čim več časa na prostem. Odpravite se v gozd, opazujte živali in rastline, ustvarite herbarij, lok ali hišico na drevesu, spodbujajte otrokovo radovednost in motoriko. Nekoliko starejšim otrokom lahko pripravite lov na zaklad ali orientacijski izlet, kjer morajo s pomočjo zemljevida, praktičnega znanja in svoje iznajdljivosti priti do cilja, kjer jih čaka nagrada. Če radi hodite v hribe, izberite poti, ki so primerne tudi za otroke, izlet pa je odlična priložnost, da malčke podučite o hoji v hribe, markacijah in drugih planinskih modrostih.

Spremenite se v kmetovalca za en dan

Čeprav imamo doma kužke, mucke in druge hišne ljubljenčke, se stik z živalmi na kmetiji iz generacije v generacijo izgublja, še posebej pri otrocih, ki odraščajo v mestu. Zato so počitnice odlična priložnost za obisk poučnih kmetij, kjer imajo otroci možnost spoznavanja, pestovanja in hranjenja kokoši, koz, pujsov, krav, konjev, ovc, rac … Številne kmetije ravno v času poletnih počitnic nudijo otrokom pristno izkušnjo življenja na kmetiji, kjer lahko tudi sami pomagajo pri kmečkih opravilih, se vozijo s kočijami, jahajo konje, pečejo kruh …

Osvežite se v naravnih kopališčih

V poletni vročini nič ne prija bolj kot osvežitev v hladni vodi. Obiščite kakšno izmed priljubljenih naravnih kopališč, kot so Bohinjsko ali Velenjsko jezero, jezero Jasna, ali pa nadvse priljubljeno Nadižo, skrit Iški vintgar ali Kolpo. Če poleg kopanja želite malce več dogajanja, pa si izposodite kanu ali sup, s katerima je zabava na vodi zagotovljena, pri tem pa ne pozabite na sončno kremo in ostalo zaščito pred soncem.

Doživite edinstveno pustolovščino

Počitnice so čas za zabavo in nove dogodivščine. In kaj bolje opiše zabavo, kot pa spuščanje po toboganih v termalnem parku, preizkušanje motoričnih in fizičnih sposobnosti v pustolovskem parku ali pa zabava v doživljajskem parku? Privoščite svojemu otroku nepozabno izkušnjo, ki je obenem tudi poučna. Otroci vseh starosti so vsako leto znova navdušeni nad koruznimi labirinti, ki jih najdemo po celotni Sloveniji, nad Kekčevo deželo ali tradicionalnim obiskom pravljične dežele in Koče pri čarovnici.

Preživite noč pod zvezdami

Če želite otroka navdušiti nad lepotami narave, ga morate vsaj enkrat peljati kampirat. Pogled na televizijski ekran naj zamenja pogled na čudovito pokrajino, tablico naj zamenjajo križanke, igranje igric pa postavljanje šotora. S kampiranjem bodo otroci dobili pristno izkušnjo, kaj pomeni spati pod zvezdami, kako čarobna so zgodnja jutra in kako zabavno je za nekaj dni svoj vsakdan spremeniti v popolno robinzonsko življenje.

Ne glede na to, kje boste preživljali počitnice in na kakšne pustolovščine se boste podali, da bodo te brez skrbi, ne pozabite na nezgodno zavarovanje otrok in mladine NLB Vita Nezgoda Junior. Seveda pa lahko sklenete tudi nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda tudi zase.

Nazaj