5 skritih kotičkov Slovenije, ki se jih splača obiskati to pomlad

PotovanjeOtroci

20. 05. 2021

5 skritih kotičkov Slovenije, ki se jih splača obiskati to pomlad

Topli pomladni sončni žarki in daljši dnevi so kot nalašč za odkrivanje lepot naše dežele na prijetnih družinskih izletih. Ker pa si sončne dni, ki jih bo vedno več, veliko družin in posameznikov želi čim bolj izkoristiti, ob priljubljenih izletniških točkah nastane velika gneča. Zato za vas odkrivamo nekaj nekoliko bolj skritih biserov Slovenije, ki se jih splača obiskati.

Jezero Kreda

Ko pomislimo na Zgornjesavsko dolino, pomislimo na Kranjsko Goro, smaragdne Zelence in Jezero Jasna, ob katerem si oči spočijemo ob pogledu na Julijske vršace. Vendar veliko manj ljudi pozna jezero Kreda, ki je od prej omenjenih priljubljenih izletniških točk oddaljeno le manj kot 15 minut vožnje. Jezero leži v Dolini reke Radovne in je zaradi svoje dostopnosti in urejene okolice prijazno do vseh navdušenih sprehajalcev, pohodnikov ali kolesarjev.

Jezero je svoje ime dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985, zdaj pa nudi prijetno osvežitev ob toplih dnevih, saj je primerno za kopanje, zaradi svežega pritoka vode pa ostaja čisto. Če niste navdušeni nad kopanjem ali vam sveža jezerska voda ni po godu, je v bližini veliko dodatnih izletniških točk, kot sta slap Peričnik in Napoleonov kamen.

Cerkno

Cerkno je s svojimi vrhovi in slikovitimi dolinami odlična izbira za vse navdušene kolesarje, pohodnike in družine, ki iščejo nove skupne dogodivščine. Cerkno poleg izjemnih kulturnih in naravnih znamenitosti ponuja odlično osvežitev v objemu gozdov, nahaja pa se ob idrijski prelomnici iz katere prihaja termalna voda, zajeta v edinih termah v Julijskih Alpah. Obiščite še znamenito partizansko bolnišnico Franja in arheološki park Divje Babe, kjer domuje najstarejša piščal na svetu.

Pokljuška soteska

Če iščemo alternativo bolj obiskanemu Blejskemu vintgarju, lahko le nekaj kilometrov naprej obiščemo Pokljuško sotesko, ki leži nedaleč od Bleda (Zgornje Gorje). Mešanica bujnega gozda, strmih sten, naravnih mostov in jam najbolje opiše to slikovito sotesko, ki jo je izoblikovala voda ob taljenju pokljuških ledenikov. Nezahtevna krožna pot je odlično označena ter opremljena z opisnimi tablami. Na poti vidimo kar nekaj naravnih skalnatih umetnin; Pokljuško luknjo (skalna votlina z udrtim stropom), naravni most in galerijo kraljeviča Andreja. Po deževju pa nas v dolinici lahko preseneti celo skriti slap. Zagotovo vam bo obisk Pokljuške soteske ostal v spominu in si jo boste želeli obiskati še kdaj.

Grad Socerb

Če vas bo pot zanesla proti morju, vam priporočamo, da naredite še en ovinek in obiščete grad Socerb. Drugače ga imenujemo tudi grad Strmec, saj se nahaja na visokem skalnem robu, kjer Kras prehaja v valovito Šavrinsko gričevje. Ves čas hoje pa nas spremlja čudovit razgled na Tržaški zaliv in vonj borovcev. Grad je imel zaradi svoje lege v preteklosti izjemno pomemben strateški pomen. Omenjen je bil že v srednjem veku, leta 1678 pa ga je opisal in narisal tudi Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Prijetna pot ni zahtevna in je primerna tudi za otroke. Tisti, ki bi se želeli preizkusiti v bolj adrenalinskih športih, obiščite Osapsko steno nedaleč stran, ki je zelo priljubljena med plezalci v Sloveniji.

Bloško jezero

Domačini ob presihajočem Cerkniškem jezeru poznajo rek »Jezero je, jezera nej«. No, v obdobju, ko »jezero je«, je izjemno priljubljena točka za izletnike. Če bi si želeli izogniti gneči, je nedaleč stran Bloško jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka okoli leta 1970. Jezero je primerno za kopanje z urejenim kopališčem in gostinsko ponudbo. Tam najdemo urejeno otroško igrišče, ob njem pa se nahaja pravljični Glamping Lake Bloke, poln atraktivnih lesenih skulptur, ki prihajajo izpod rok domačina Janeza Hitija.

Kamorkoli pa vas bo pot zanesla, naj bo ta varna in zavarovana. Pred odhodom poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe, da bo odkrivanje skritih kotičkov še prijetnejše. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda Junior za vaše najmlajše pustolovce in NLB Vita Nezgoda za vas, da boste ob navdušenju nad novimi razgledi brez skrbi.

Nazaj