Kako ohraniti splošno kondicijo v času, ko razsaja koronavirus?

PotovanjeOtrociZdravje

23. 03. 2020

Kako ohraniti splošno kondicijo v času, ko razsaja koronavirus?

Narava se prebuja in sonce nas nezadržno vabi v naravo, a vendar je letošnja pomlad popolnoma drugačna. Neznani koronavirus preizkuša naše zdravje, ukrepi proti širjenju virusa pa omejujejo naše gibanje in druženje. Ostanimo doma, upoštevajmo omejitve ter aktivnosti organizirajmo v okviru doma. Za zdravje nas in naših najdražjih gre.

Šport in gibanje imata številne prednosti za počutje in zdravje, vplivata pa tudi na porabo kalorij. V naslednjih tednih več prostega časa namenite gibanju, da boste ohranili splošno telesno kondicijo in razpoloženje.

S katerimi športi se lahko ukvarjate doma in koliko kalorij boste porabili?

V času, ko ne morete v naravo ali v fitnes, bodite iznajdljivi in predmete iz garaže uporabite kot vadbene pripomočke. Namesto uteži lahko dvigujete drva, orodje, pnevmatiko ... Bodite iznajdljivi!

S tekom boste porabili največ kalorij

Med 30-minutnim tekom boste porabili približno 400 kalorij. Za tek ne potrebujete veliko športne opreme, a je v času splošne prepovedi gibanja tekaško turo težje izvesti. Če imate doma tekaško stezo, odtecite svojo turo na njej. Če živite v hiši, tecite okrog nje, ali izberite samoten teren, kjer ne boste v stiku z drugimi tekači. V najslabšem primeru izkoristite garažo. Avtomobil zapeljite ven, v njej pa uredite začasno ‘telovadnico’, kjer boste lahko tekli, skakali s kolebnico … Da bo tek kljub prostorskim omejitvam učinkovit, kombinirajte kratke intervale hitrega in počasnega teka.

Obrišite prah s sobnega kolesa

Če imate pod domačo streho sobno kolo, ga uporabite. Tudi če se je v zadnjem času na njem začel nabirati prah, vam bo sedaj prišel še kako prav. Nekajkrat tedensko si privoščite polurno vožnjo in porabili boste približno 200 kalorij.

Vsak dan naredite 10.000 korakov

V 30 minutah hoje boste porabili od 150 do 220 kalorij, vse pa je odvisno od vašega tempa. Hodite lahko v garaži, po stanovanju, po stopnicah … Če imate pedometer, uro, ki šteje korake, ni potrebe, da se kljub omejitvi gibanja vaši cilji spremenijo. 5.000 korakov boste mimogrede naredili med opravljanjem gospodinjskih opravil, preostalih 5.000 pa naredite načrtno. Sprehajajte se po stanovanju, korakajte na mestu, izvajajte poskoke, vadite izpadni korak, stopajte na vadbeno klopco ali stopnico, s koraki premerite hodnik, dolg balkon, sprehodite se od kleti do podstrešja večkrat dnevno ...

Kdaj ste nazadnje skakali s kolebnico?

Med skakanjem s kolebnico boste krepili mišice nog in zadnjice, v 30 minutah pa boste porabili 340 kalorij. Najprej preskakujte sonožno, nato izmenično, z vztrajno vadbo pa boste lahko preizkusili tudi zahtevnejše poskoke. Zakaj ne bi v garaži pripravili družinskega tekmovanja v skakanju s kolebnico? Le kdo zdrži več?

Energično norenje z otroki

V času splošne izolacije se ne boste udeleževali skupinskih vadb, plesov, zumbe, a podobno zabavo z energično glasbo lahko organizirate tudi v dnevni sobi, na terasi … Zagotovo ste si na organizirani vadbi s strokovnim vodstvom zapomnili nekaj tipičnih korakov, poskokov, s katerimi ohranjamo moč, gibčnost, hitrost ... K vadbi povabite tudi otroke, ki se morajo malce znoreti in porabiti odvečno energijo, prav tako pa tudi partnerja, če bo v naslednjih tednih delal od doma. V 30 minutah zmernega norenja in poskakovanja ob glasbi boste porabili od 150 do 200 kalorij. Bodite odprti za neznane veščine ter novosti.

V času karantene ne zapadite v udobje! Bodite disciplinirani, izvajajte vaje za trebuh ...

Omejitev gibanja posega tudi v oblike dela. Delo od doma je velika sprememba za zaposlene, ki zahteva izjemno veliko discipline in ustaljen ritem dela z natančno določenim urnikom. Zaposleni, ki v trenutnih razmerah delajo od doma, lahko hitro zapadejo v popolno udobje, saj je vse na dosegu rok. Zavedajte se vseh motečih elementov v domačem okolju, ki s svojo prisotnostjo nenehno preizkušajo vašo moč, delovno vnemo, storilnost in tudi sklepe. In ker je kaloričen vnos ob tem zlahka presežen, pazite na prehrano in količine. Vsakodnevno izvajajte naslednje štiri vaje za trebuh, s katerimi boste imeli trebušne mišice stalno pod kontrolo:

  • upogib trupa,
  • stranski upogib trupa,
  • priteg nog,
  • in še plank oz. most za zaključek.

Te štiri izjemno učinkovite vaje so idealne, da jih na preprogi pred sedežno garnituro naredite večkrat dnevno v več nizih.

Tudi doma nismo varni pred nezgodami!

Nezgod ne moremo preprečiti. Nekatere minejo brez posledic, druge pa nam lahko življenje obrnejo na glavo. Zato je pomembno skleniti dobro nezgodno zavarovanje z visokimi zavarovalnimi vsotami.

Izberite paket nezgodnega zavarovanja NLB Vita Nezgoda po vaši meri:

  • Paket OSNOVNI je namenjen vsem, ki si želite osnovno zavarovanje za nezgodno smrt ali popolno trajno invalidnost. Mesečna premija že od 3,50 EUR.
  • Paket VARNI je namenjen vsem, ki vam je poleg zavarovanja v primeru smrti in zloma kosti posebej pomembna visoka zavarovalna vsota v primeru invalidnosti. Mesečna premija že od 9,85 EUR.
  • Paket AKTIVNI je namenjen vsem, ki želite ob relativno visoki zavarovalni vsoti za trajno invalidnost poskrbeti tudi za nadomestila v primeru poškodb. Mesečna premija že od 14,57 EUR.

 

Nazaj