Kako po pandemiji otroke navdušiti za šport?

Otroci

26. 02. 2021

Kako po pandemiji otroke navdušiti za šport?

Pandemija koronavirusa je močno zarezala v naše življenje in ustavila našo vsakdanjo rutino ter rutino otrok. Če so prej otroci žonglirali med šolskimi obveznostmi in prostočasnimi dejavnostmi, je koronavirus šolo preselil v domače sobe, ostale dejavnosti pa skoraj povsem ustavil. Tako so otroci začeli svoje dneve preživljati predvsem za štirimi stenami svojih domov, saj jim ukrepi za zajezitev virusa niso dovoljevali ukvarjanja s športom. To je žal pustilo daljnosežne posledice.

Kam je šla ljubezen do športa?

Strokovnjaki z ljubljanske Fakultete za šport so spomladi opravili obsežno raziskavo, ki je zajela 100 slovenskih šol in kar 20.000 otrok. Rezultati pa so jih neprijetno presenetili.

Ukrepi, ki so skušali zajeziti širjenje novega korona virusa, zlasti zaprtje družbenega življenja, so namreč botrovali kar petinskemu povečanju debelosti in 13-odstotnemu upadu gibalnih sposobnosti pri osnovnošolcih. Med junijem 2019 in aprilom 2020 sta dve tretjini otrok nazadovali v gibalnih sposobnostih, predvsem v vzdržljivosti in koordinaciji. Pri več kot polovici otrok pa so ugotovili povečanje podkožnega maščevja. Avtorji raziskave svarijo pred t.i. »korona generacijo« in opozarjajo, da je zdaj potrebno »dati v peto prestavo«, če želimo priti nazaj na raven izpred pandemije.

Omenjena raziskava je pokazala, da je bil največji upad pri tistih otrocih, ki so bili prej najbolj aktivni. Strokovnjaki se zato bojijo, da se v prihodnje ne bomo mogli tako močno navduševati nad uspehi slovenskih športnikov. Izr. prof. dr. Gregor Starc opozarja, da je večina naših vrhunskih športnikov svojo uspešno pot začela ravno v društvih, ki so vzgajala mlade talente.

Predvsem pa se je vsak brc žoge, prvi koš, prvi spust po beli strmini začel z neomajno ljubeznijo do športa. Mnogi športni vaditelji pa so med pandemijo začeli opažati malodušje in nezainteresiranost ter upad motivacije med otroki, ki so bili nekoč pravi športni navdušenci.

Tudi starši pri svojih otrocih zaznavajo razlike v vedenju, kot so nestrpnost, manjšo storilnost in veliko nezadovoljstvo.

Kako jo znova obuditi?

Šole imajo ključno vlogo pri ohranjanju ravni aktivnosti pri otrocih in jih spoznavajo z različnimi športi. Športni pedagogi hitro opazijo nadarjenost pozameznika in ga usmerijo v pravo obšolsko športno dejavnost. Vsekakor pa se ljubezen do športa, gibanja in zdravega načina življenja začne že doma. Če morda do sedaj niste dajali veliko poudarka telesni aktivnosti in so se vam družinski sprehodi zdeli dovolj za dnevno ali tedensko mero gibanja, lahko to hitro spremenite. Učitelji telesne vzgoje namreč pravijo, da za otroka, ki se še telesno razvija, sprehod ali podobne lahkotnejše dejavnosti niso dovolj in potrebuje vsaj pol ure do uro intenzivne telesne vadbe, med katero se bo preznojil ter zadihal.

Bodite zgled in »športajte« skupaj

Otroci se zgledujejo po svojih starših in se osnovnih življenjskih veščin učijo skozi opazovanje ljudi, ki so jim najbližje. Zato bodite pozitiven zgled tudi, ko pride do športa. Če vas bo otrok videl vsak prosti trenutek preležati pred televizijo, ne bo dojemal športa kot nečesa nujno potrebnega za zdravo in uspešno življenje. Začnite dokazovati resničen pomen rednega gibanja z aktivnim udejstvovanjem v športu. Pojdite skupaj na lahkoten tek, podajajte si žogo, skupaj mečite na koš, odpravite se na izlet s kolesom ali si navijte glasbo v domači dnevni sobi in naredite serijo vaj za moč. Ne le, da boste storili nekaj blagodejnega za svoje telo, preživeli boste kakovosten čas s svojim otrokom in stkali prav posebno vez s športom. (Harvey 2020)

Ohranite šport zabaven

Dr. Brian Harvey pravi, da otroci šport dojamejo kot zabavno aktivnost šele po tem, ko opazujejo druge, ki se med športno dejavnostjo zares zabavajo. Ko si boste s svojim otrokom podajali žogo, tekli ali izvajali vaje za moč, se uprite želji po prevelikem pritisku. Namesto tega ohranite šport lahkoten in v njem uživajte.

Ohranjajte pozornost vašega otroka

Ne pozabite, da se otroci določenega opravila hitro naveličajo. V želji, da bi v svojih otrocih znova vzbudili ljubezen do športa, skušajte pogosto menjati aktivnosti. Če boste na primer igrali tenis in boste videli, da otrok izgublja pozornost ter izgleda naveličan igre, pripravite poligon iz teniških žogic, ki ga bo moral hitro preteči. Tako boste znova vzbudili otrokovo pozornost in »oživili« zabavo.

Spodbujajte, ne silite

Ko se bodo naša življenja ponovno vrnila v ustaljene tirnice in se bodo nadaljevala tudi izvenšolska udejstvovanja, je pomembno, da tudi takrat ohranite pozitivno naravnanost do športa. Otrok naj športa ne meče v isti koš z ostalimi obveznostmi, kot so domače naloge in učenje za kontrolne naloge. Športne vadbe naj se veseli, kot ure nepozabne zabave v dnevu, preden se vrne nazaj k opravljanju šolskih obveznosti. V času otroštva otrok vzljubi šport, zato poskrbite, da bo ta ljubezen trajala dolgo, saj mu bo omogočila zdravo in dolgo življenje.

Ob obujanju športnega duha pa ne pozabite zavarovanje vas in vaših otrok. Sklenite nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda in nezgodno zavarovanje otrok in mladine NLB Vita Nezgoda Junior enostavno prek spleta.

V vseh NLB Poslovalnicah pa lahko sklenete nezgodno zavarovanje za vso družino z ugodnješo premijo za družinske člane, da bodo vsi vaši skupni športni užitki popolnoma brez skrbi!

Nazaj