Kdaj, če ne zdaj?

Kdaj, če ne zdaj?

Življenje je nepredvidljivo. To se je posebej pokazalo letos, ko zaradi epidemije covida-19 živimo v precejšnji negotovosti. Ker življenje v vseh obdobjih prinaša presenečenja, je dobro, da smo nanje pripravljeni in za varčevanje poskrbimo tudi v teh kriznih časih.

Še pred novim letom lahko sprejmemo odgovorno odločitev in tako poskrbimo zase in za svoje najbližje. Dobra odločitev je lahko, da bomo v novem letu začeli odgovorno ravnati s svojim denarjem. Z dobrim finančnim načrtom in dovolj finančnih sredstev bomo kos vsem nepričakovanim dogodkom, ki jih življenje lahko prinese. Skrb zase pomeni torej tudi varčevanje, ki nam daje občutek samostojnosti, varnosti in nam prinese nekaj samozavesti. Seveda pa ni zanemarljiv način, kako se lotimo varčevanja. Ni dovolj, da denar dajemo le doma v nogavico, ampak je pravilno varčevanje tako, da sredstva, ki jih vsak mesec za to namenimo, tudi plemenitimo. Dobro je prav tako, da nam je denar na voljo takrat, ko ga potrebujemo. Sklenitev življenjskega zavarovanja z rednimi vplačili, ki je dovolj fleksibilno, da se prilagaja našim finančnim zmožnostim, življenjski situaciji in potrebam, je dober način začetka varčevanja.

Začnimo tukaj in zdaj

Živeti bolj srečno in polno življenje je novoletna obljuba marsikoga. Če si priznamo ali ne, je to v današnjih časih povezano tudi z denarjem. Neuspešno upravljanje financ v življenje prinaša stres, izgubimo občutek varnosti in imamo vseskozi občutek pomanjkanja. Da bi to obljubo uspešno izpolnili, strokovnjaki pravijo, da potrebujemo dovolj močno motivacijo, zastavljen cilj in pravilen način varčevanja. Vedeti je treba tudi, da nikoli ni prepozno začeti varčevati za pokojnino. Dejstvo je, da prej ko začnemo, več lahko prihranimo. Zato nikakor ne velja, da smo pri dvajsetih premladi, da bi razmišljali o pokojnini, da si pri tridesetih varčevanja za pokojnino ne moremo privoščiti ali pa da pri petdesetih ugotavljamo, da smo prestari, da bi sploh začeli varčevati. Izračun za dodatek k pokojnini si lahko izdelamo sami z Vitinim kalkulatorjem za pokojnino in naredimo prvi korak do dobrega varčevalnega načrta. Najboljši trenutek, da se za varčevanje odločimo, je prav tukaj in zdaj.

Z majhnimi zneski lahko privarčujemo veliko

Denar nam enostavno polzi skozi prste, pravijo številni, ko konec meseca razmišljajo, za kaj vse so ga porabili. A vendar lahko z le malce discipline in nadzorom nad porabo naših vsakodnevnih izdatkov prisluženi denar uspešno plemenitimo. Da lahko že z nizkim vložkom privarčujemo veliko, se pokaže že z vsakdanjim pitjem skodelice kave, za katero odštejemo 1,5 evra. Saj gre za drobiž, boste rekli. A v resnici za to povsem nepomembno razvado zapravimo približno 45 evrov na mesec, kar na leto znese že 540 evrov. Že če bi ta denar le dajali v predal, bi v desetih letih privarčevali 5.400 evrov. Če bi si pri tem izbrali še pravo obliko varčevanja, kot je NLB Vita Varčevanje +, pa bi denar lahko tudi oplemenitili in bi bila vsota še bistveno večja.

Dobri razlogi za varčevanje

Veliko je dobrih razlogov za varčevanje. Še posebej če si predstavljamo, da si lahko s tem omogočimo tudi lepo jesen življenja. Če imamo na primer presežek sredstev, je dobro, da jih oplemenitimo. Dober razlog je tudi, če želimo otrokom zagotoviti sredstva za šolanje ali privarčevati sredstva, ki jim bodo omogočila, da se bodo lažje osamosvojili. Zelo dober razlog za varčevanje pa je vsekakor ta, da si želimo tudi po upokojitvi zagotoviti enak življenjski standard, kot smo ga bili vajeni pred upokojitvijo. Če varčujemo zase, s tem zavarujemo tudi druge; to naj bo tudi naše vodilo, ko se bomo odločali, kakšen način varčevanja izbrati. Zato si je smiselno tudi omisliti varčevanje, ki nam ponuja nekaj več. Namesto da denar samo »dajemo na stran«, ga lahko tudi plemenitimo. Če si varčevanje izberemo v kombinaciji z življenjskim zavarovanjem, smo poleg naštetega ob nizki zavarovalni vsoti zavarovani tudi v primeru smrti. Vse to združuje življenjsko zavarovanje NLB Vita Varčevanje +, ki je primerno za plemenitenje sredstev, varčevanje za dodatek k pokojnini, ponuja pa tudi možnost varčevanja za otroke z možnostjo izplačevanja v obliki štipendije. Nikar torej ne pozabimo, da prej ko bomo začeli varčevati, z manj odrekanja bomo dosegli svoj cilj.

Kalkulator pokojnine

S kalkulatorjem pokojnine že danes izračunajte, koliko morate glede na svojo starost in višino neto plače varčevati za dodatek k pokojnini, ki vam bo omogočal lepo in brezskrbno življenje tudi v jeseni vašega življenja.

Kaj ponuja NLB Vita Varčevanje +?

Odgovorno ravnanje z denarjem, kot je varčevanje, pomeni skrb zase in hkrati tudi za naše bližnje. Varčevanje se nam obrestuje, ne glede na to, kdaj začnemo. Ob tem pa je dobro, da se zavedamo, da bo tudi čez 20 let nekoč danes. Več informacij o zavarovanju lahko dobite v vseh NLB Poslovalnicah ali na telefonski številki 080 87 98.

Nazaj