Kje in kako preživeti jesenske počitnice z otroki?

Otroci

21. 10. 2021

Kje in kako preživeti jesenske počitnice z otroki?

Krompirjeve počitnice so nekoliko nenavadne. Nastopijo kmalu po koncu brezskrbnega poletja, hkrati pa še ni čas za zimske radosti na snegu. A jesen ponuja neskončno možnosti za zabavno preživljanje prostih dni za vse starostne skupine otrok. Preverite nekaj naših idej.

Starostna skupina otrok: Predšolski otroci (4.-5. leta)

Malčki, ki še niso v šoli morda še ne razločijo v polni meri med počitniškimi in navadnimi dnevi, hitro pa lahko začutijo, da je počitniški teden nekoliko drugačen. Posebej, če jim ga boste vi še dodatno popestrili.

Na sončen dan

Jesen prinaša eno prav posebno sladko razvajanje – kostanj! Če tudi vi obožujete okus tega sadeža in se ne morete upreti vonju pečenega kostanja, si s svojimi najmlajšimi pripravite kostanjev piknik. Kostanji bodo še slajši, če jih boste nabrali sami. Kostanjeva drevesa je mogoče najti prav po celi Sloveniji in rastejo do 800 metrov nadmorske višine. Za svojo polno košarico tega sadeža pa ni potrebno prav daleč. Niti iz prestolnice. V bližini Ljubljane so gozdovi, ki se kar šibijo od kostanjevih dreves.

Z otroki se tako lahko odpravite na Orle, Rašico, Katarino, kostanje boste lahko našli celo na Rožniku. Ko se boste z nabrano merico odpravljali proti domu, se lahko s svojimi najmlajšimi pomočniki dogovorite kako boste kostanje pripravili. Jih boste spekli, skuhali ali jih vključili v kakšno slastno sladico?

Še nasvet: če imate radi zelo sladek kostanj, počakajte, da bodo nočne temperature padle pod ničlo – takrat ta postane še posebej sladek.

Na deževen dan

Ker je jesensko vreme lahko nepredvidljivo, se lahko hitro zgodi, da smo primorani kak dan krompirjevih počitnic preživeti tudi v celoti doma. A takrat se zabava lahko šele začne! Iz omar potegnite rjuhe, blazine, odeje in jih povežite čez stole ali stojala ter si tako izdelajte udoben »šotor« sredi vaše dnevne sobe. Šotor lahko okrasite z lučkami, vanj prinesete slastne prigrizke in se udobno namestite. Iz šotora si lahko ogledate risanko ali skupaj z vašim otrokom berete pravljice. Tudi popoldanski počitek lahko »opravite« kar v domači trdnjavi.

Ko bo napočil čas za pospravljanje, tudi to opravite skupaj, saj boste otroke tako na zabaven način naučili ohranjati red in čistočo doma.

Starostna skupina otrok: Šolarji (6.-12. leta)

Ko vaš otrok vstopi v šolo, se tudi dojemanje počitnic spremeni. Otroci se jih navadno zelo veselijo, starši pa začenjajo iskati ideje kako najaktivneje preživeti proste dni.

Na sončen dan

Odpravite se na izlet, a združite prijetno s koristnim in si privoščite poučno popotovanje skozi čas. Tehniški muzej v Bistri pri Vrhniki bo navdušil celo družino. Starejši otroci bodo verjetno očarani nad starodobnimi avtomobili, kolesi in motorji, mlajši pa nad kočijami in starimi lokomotivami, predstavljen pa je celo razvoj robotike v Sloveniji. Muzej obdaja tudi grajski vrt, ki z lesenim mlinom na vodi, brvjo in parkom pričara zares prijetno jesensko vzdušje.

Na deževen dan

Se vaši otroci navdušujejo nad vesoljem? Samo en deževen dan potrebujete, da ustvarite celo osončje! Vse kar potrebujete je dovolj časopisnega papirja, balone in zmes moke ter vode. Balone oblepite s časopisom in premažite z zmesjo vode in moke. Počakajte, da se posuši nato pa začnite z barvanjem planetov. Poiščite tempera barvice, ki bodo ognjene kakor Mars, Venera in Sonce, pisano pobarvajte Jupiter, zelenomodro pa Zemljo, itd. Svoje planete lahko navežete na vrvico ali jih postavite na kovinske palice in naj se raziskovanje skrivnosti vesolja začne kar v vaši dnevni sobi!

Starostna skupina otrok: Najstniki (13.-17. leta)

Najstniki so zagotovo tista starostna skupina, ki se vsakih počitnic najbolj veseli in tista, ki jo je verjetno najtežje navdušiti s kakšno idejo za preživljanje prostih dni. Otroci med 12. in 17. letom imajo svoja zanimanja, svoje navade in želje. Želijo si predvsem družbe prijateljev, vendar bodo vseeno za kak dan veseli tudi druženja s svojim starši.

Na sončen dan

Spletni vplivneži, posebej tisti na Instagramu, so v zadnjih letih popularizirali izlete v gore. Mladi občudujejo dih jemajoče razglede na njihovih fotografijah, zato svojemu najstniku obljubite popolno fotografijo, če se bo z vami odpravil v visokogorje. Priporočamo izlet na Slemenovo špico, ki je približno 1900 m visok razgleden vrh, izhodišče pa je na Vršiču. Pot je nezahtevna in primerna za vse starosti, na vrhu pa nam odpre izjemen pogled na Julijske vršace. Izlet na Slemenovo špico je v jeseni še bolj poseben, saj lahko po poti občudujemo zlatorumene macesne in zasnežene vrhove.

Na deževen dan

Zabava s svojim najstnikom na deževen dan? S TikTokom bo zagotovljena! Verjetno ni najstnika, ki še ne bi slišal za ali uporabljal TikTok. To družbeno omrežje, na katerem najdemo predvsem videe, je priljubljeno predvsem v mlajši populaciji. Posebnost TikToka so tudi plesni izzivi. Dovolite si biti drzni in svojemu najstniku predlagajte, da vas katerega izmed njih nauči. Zagotavljamo vam, da se boste oboji od srca nasmejali in se boste plesne zabave spominjali še zelo dolgo.

Zavarujte dogodivščine svojih junakov

Vaši otroci zvedavo odkrivajo svet in vsak dan je zanje posebno doživetje. Ker pa je njihov pustolovski duh vselej tudi nepredvidljiv, je prav, da jih nezgodno zavarujemo z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine NLB Vita Nezgoda Junior.

Nazaj