Prostočasne aktivnosti za otroke, ki so več kot samo to

Otroci

21. 09. 2022

Prostočasne aktivnosti za otroke, ki so več kot samo to

Novo šolsko leto je tu, z njim pa tudi čas za nove prostočasne aktivnosti vašega malčka. Šport za otroke ni pomemben samo zaradi gibanja ter razvijanja motoričnih in kognitivnih sposobnosti, temveč lahko z njim pridobijo širša znanja in sposobnosti, ki jim bodo prišla prav celo življenje.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj takšnih športov. Da pa bodo pri aktivnostih varni na vsakem koraku, ne pozabite na nezgodno zavarovanje otrok in mladostnikov.

Ekipni športi z žogo

Nogomet, košarka, odbojka in podobni ekipni športi z žogo so med otroki izjemno priljubljeni, saj so dinamični in zabavni, izvajajo pa jih skupaj s svojimi prijatelji. Poleg gibanja, krepitve moči, razvijanja hitrosti in koordinacije imajo ekipni športi tudi pomembno socializacijsko vlogo v otrokovem razvoju, saj se z igro v ekipi učijo vlog, organizacije in prevzemanja odgovornosti. Najboljše pri njih pa je, da brcanje žoge ali metanje na koš pri otrokih sploh ne vzbuja občutka, da gre za kakršno koli obveznost, temveč zgolj za druženje in zabavo.

Plezanje

Poleg teka in hoje je plezanje ena izmed najbolj naravnih oblik gibanja. Plezanje je zabavno, z njim se je mogoče ukvarjati v vsakem vremenu, dobro pa vpliva tudi na gibalne sposobnosti, fleksibilnost in pridobivanje mišične moči. S plezanjem se otrok znebi strahu pred višino in padci ter razvije samozavest. Med drugim plezanje otroka postavlja pred izzive. Razmišljanje, katere barve oprimkov prijeti in kako po njih priti do vrha, je svojevrstno mentalno reševanje problemov, ki obenem tudi krepi pomnjenje.

Judo

Čeprav imajo borilne veščine zaradi grobih različic pri starših nekoliko slab prizvok, pa so tradicionalne borilne veščine (kot je na primer judo), temelj številnih vzhodnih kultur. Judo izhaja iz besede »ju«, ki pomeni nežno in uglajeno, »do« pa pot. Torej judo pomeni »nežno pot«, njegova filozofija pa je, da z različnimi prijemi obvladaš (in ne poškoduješ) nasprotnika. Judo je več kot samo telesna vadba, ki spodbuja koordinacijo, samozavest in pogum. Je tudi življenjska filozofija, ki otroke nauči discipline, vztrajnosti in potrpežljivosti.

Plavanje

Plavanje je ena izmed veščin, ki se je slej kot prej priučijo vsi otroci. Zgolj znati plavati pa še ne pomeni dobro plavati. Otroci obožujejo vodo in če znajo dobro plavati, je užitek v vodnih vragolijah še toliko večji, dobro plavanje pa je osnova tudi za druge vodne športe, kot je surfanje, windsurfanje, potapljanje ... Je odlična aktivnost za razvoj pravilne drže, krepitev mišic in pljuč, z njim pa se otroci učijo različnih tehnik dihanja, odpravljajo strah pred vodo ter pridobivajo vztrajnost in osredotočenost. Plavanje je tudi edina aerobna vadba, ki ne obremenjuje okostja, zaradi česar je med tistimi športi za otroke, kjer je nevarnost za poškodbe izredno majhna.

Tenis

Pravijo, da je tenis odlična priprava na življenje. Je zabaven in dinamičen, otrokom pa z vsakim udarcem in vrnjeno žogico predstavlja nov izziv. Poleg vzdržljivosti in koordinacije od njih zahteva hitre reakcije, hitre odločitve in predvidevanje naslednjih potez nasprotnika. Ni presenetljivo, da je tenis priljubljen šport med strategi in odločevalci.

Naj bo zabavno, vendar varno

Ne glede na to, za kateri šport ali dejavnost se bo odločil vaš otrok, je pomembno, da v aktivnosti uživa, se zabava in da je varen. Ker pa se ob razigranih aktivnostih kaj hitro pripeti tudi nezgoda, vam priporočamo sklenitev nezgodnega zavarovanja za otroke in mladostnike NLB Vita Nezgoda Junior, ki zagotavlja nadomestila v primeru invalidnosti in nezgodno rento, lahko pa tudi nadomestila za zlom, težje ali najtežje poškodbe, bolnišnično zdravljenje in fizioterapijo, od 15. leta dalje pa tudi nadomestilo za nezgodno smrt.

Zavarovanje NLB Vita Nezgoda Junior zlahka prilagodite aktivnostim svojega otroka. Za razigrane in aktivne malčke sta primerna paketa Previdni in Aktivni. Za otroke, ki so člani športnih klubov in so starejši od 6. let, pa priporočamo paket Športnik, ki vsebuje višjo zavarovalno vsoto in krije tudi poškodbe na treningih in tekmovanjih, zato je priporočljivo, da ga sklenete kar hkrati ob vpisu otroka v prostočasne dejavnosti.

Zavarovanje lahko sklenete hitro in enostavno kar prek spleta.

 

Nazaj