Spomladanska utrujenost. Mit ali resnica?

Zdravje

26. 04. 2021

Spomladanska utrujenost. Mit ali resnica?

Pomlad je za mnoge najljubši letni čas, saj se po dolgi zimi dnevi znova začnejo daljšati, narava se prebuja. Zdi se kot, da kar poka od sveže energije. Ravno v tem obdobju pa marsikdo občuti t.i. »spomladansko utrujenost«, ko mu, v nasprotju z živo in zeleno pomladjo, začenja primanjkovati energije.

Prebujena narava, utrujeni mi: mit, izgovor ali resnica?

Če ste v začetku pomladi utrujeni in se vam zdi, da ne morete dohajati dni, ki so vse daljši, niste edini. Spomladanska utrujenost se izraža v obliki izčrpanosti, zaspanosti, pomanjkanja energije, nihanja razpoloženja, omotičnosti, glavobola, ipd. Zakaj se nam to dogaja skoraj vsako leto, pa obstaja več pojasnil.

Strokovnjaki so ugotovili, da se pozimi v našem telesu odvijajo drugačni procesi, ki jih vodijo hormoni. Zaradi pomanjkanja svetlobe, naše telo pozimi izčrpa zaloge serotonina (hormon sreče), v mrzlem letnem času pa prevladuje melatonin (hormon spanja). Ob daljšanju dneva in vedno večji količini svetlobe, se razmerje med hormonoma začenja obračati. Telo začne tvoriti endorfine, ki sicer povzročijo ugodje, vendar naš organizem potrebuje nekaj časa, da se na to spremembo privadi. Dokler se to ne zgodi in dokler se ne vzpostavi novo ravnovesje, čutimo povečano utrujenost in breme.

Razlog za spomladansko utrujenost pa ni zgolj hormonske narave. Spomladi se spremembe dogajajo tudi na področju porabe naše energije, saj naša presnova deluje drugače kot pozimi. Pozimi je priporočljivo, da uživamo nekoliko močnejšo hrano, bogato z maščobami in ogljikovimi hidrati, da našemu telesu pomagamo ohranjati stalno telesno temperaturo. Če se prehranjujemo drugače, zaužijemo manj vitaminov in mineralov ter smo manj telesno aktivni, imamo veliko več možnosti, da se spomladi soočimo z utrujenostjo. (Švigelj 2017)

Spomladanska utrujenost tako ni mit ali zgolj izgovor za brezvoljno počutje in pomanjkanje energije. Družinska zdravnica Anja Švigelj pravi, da tovrstno utrujenost navadno občutimo dva do tri tedne, v obdobju od sredine marca do sredine aprila. Po tem obdobju se naše telo privadi na spremembe in veliko lažje zakorakamo toplemu obdobju leta naproti.


Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo?

Ali nas bo spomladanska utrujenost doletela, je odvisno od našega načina življenja, predvsem pozimi. Raziskave so pokazale, da se okoli 20 odstotkov ljudi vsako leto sooča s spomladansko utrujenostjo. (Kocjan 2010)

Preventiva pozimi

Spomladanska utrujenost se pogosteje pojavi pri ljudeh, ki se malo gibljejo in velik čas dneva preživijo sede (služba, šola) in pri tistih, ki imajo slabše prehranjevalne ter življenjske navade nasploh. Da nas pomladi ne doleti prekomerna utrujenost, lahko poskrbimo že pozimi. Četudi se ne moremo veliko gibati zunaj, vseeno izkoristimo sončne zimske dni za telesno aktivnost na prostem, ostale dni pa si privoščimo telovadbo doma. Priporočljivo je tudi, da uživamo uravnotežene obroke z veliko sezonske zelenjave (krompir, ohrovt, zelje, špinača) in sadja (jabolka, grozdje, kaki).

Spanje

Ko je naš organizem že tako utrujen, poskrbimo, da se dovolj zgodaj odpravimo spat. Strokovnjaki priporočajo, da se v posteljo odpravimo vsaj dve uri pred polnočjo in skušamo zaspati, saj naj bi bil spanec pred polnočjo veliko bolj kakovosten kot tisti kasneje. (Švigelj 2017)

Prehrana

Če je pozimi prav, da zaužijemo več hrane, bogate z maščobami in ogljikovimi hidrati, to spomladi ni več potrebno. Pomembno je, da svoje obroke obogatimo s sadjem in zelenjavo, ki vsebuje veliko vitamina C. V zimskem času navadno pride do okrnjenih zalog železa, magnezija, selena, cinka, kalcija, kalija ter vitaminov B, C in E. Pomanjkanje teh niža raven serotonina v možganih, manj slednjega pa se kaže kot nezadovoljstvo, izčrpanost in povišana občutljivost za bolečine.

Za uspešno spopadanje s spomladansko utrujenostjo je ključno tudi, da v svoj organizem vnesemo zadostno količino tekočine.

Gibanje

Izjemnega pomena pri premagovanju spomladanske utrujenosti je zadosten vnos kisika v naše telo. To najlažje dosežemo z rednim gibanjem. Na srečo daljši in lepši dnevi ponujajo izjemno veliko možnosti za redno telesno aktivnost. Za začetek se odpravite na daljši sprehod in tako premagajte utrujenost. Hoja lahko sčasoma preide v lahkoten tek, privoščite si izlet s kolesom ali osvojite lažje dostopen vrh.

Da bo premagovanje spomladanske utrujenosti povsem brez skrbi in vaše aktivnosti še prijetnejše, ne pozabite na nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda.

 

Viri:

https://www.abczdravja.si/psihologija/spomladanska-utrujenost/

https://vizita.si/zdravozivljenje/kako-premagati-spomladansko-utrujenost.html

Nazaj