Starši, preverite kreativne rešitve za pisan vsakdan

Otroci

08. 04. 2020

Starši, preverite kreativne rešitve za pisan vsakdan

Starši smo se v času koronavirusa znašli pred zanimivim, doslej še relativno neznanim izzivom. Dom je v hipu postal vrtec, šola in pisarna v enem. Zato vam v tem obdobju, ko je pomembno, da ostanemo doma in na tak način poskrbimo drug za drugega, ponujamo nekaj predlogov za razgiban dan vaše družine. Nasveti so primerni tako za starše, ki delajo od doma, kot tudi tiste, ki so v zadnjih dneh povsem samostojno stopili v učiteljske čevlje.

Pravila družine naj bodo naše vodilo

Pri vsem je pomembno, da družina ohrani red in organiziranost. Če ostajamo doma, še ne pomeni, da lahko jutranje aktivnosti razpotegnemo vse do 11. ure. Otroci bodo nastalo situacijo lažje razumeli in se uspešno spoprijemali z izzivi, če bo njihov dan še naprej narekoval urnik. To je še posebej pomembno pri šolarjih. Brez urnika lahko določene šolske obveznosti hitro postanejo prezrte in naloge pozabljene.

Kaj torej početi in s kakšnimi aktivnostmi podmladku razgibati dan, da bo ta čim bolj učinkovit in prijeten?

Pri šolskem delu lahko prek spletnih klepetalnic pomagajo stari starši

Medtem ko starša v naglici službenih obveznosti hitita od ene do druge naloge, se lahko v pomoč aktivno vključijo stari starši. Omejitev fizičnih stikov nam ne preprečuje, da ne bi ostali povezani. To je lahko priložnost, da okrepimo medgeneracijske vezi.

Babica in dedek naj šolarju pomagata pri razumevanju navodil in reševanju nalog. Z vnuki, ki obiskujejo vrtec, prepevata pesmice, jih spodbujata k risanju, barvanju in ustvarjanju. S kakšnim veseljem bodo vrtčevski otroci pokazali nastalo umetnino! Otrokom pa z novimi oblikami druženja privzgajamo tudi drugačen odnos do tehnologije, ki je v prvi vrsti edukativne narave.

Lov na zaklad

Tudi v kriznem obdobju ne opustimo pustolovskega duha. Iskanje zaklada bo otroke zaposlilo tudi za nekaj ur. Dobro zapisane ali narisane namige skrijemo po celem stanovanju. Zaklad naj bo manjša nagrada, ki jo najdemo v domači kuhinji, se ve, na polici s čokolado in bomboni. Sladko presenečenje ob odkritem zakladu bo poskrbelo za iskrice v otroških očeh.

Peskovnik kar doma

Če otrok pogreša igranje na otroškem igrišču, ga presenetimo z alternativnim peskovnikom kar v objemu doma. V plastično posodo nasujemo koruzni zdrob, priložimo lopatko, nekaj lončkov in zabava se lahko začne. Otroci imajo veliko željo po odkrivanju novih stvari, zato lahko razmere, v katerih smo se znašli, na nek način obrnemo družini v prid. Vsak dan se lahko domislimo zanimive aktivnosti in če se otrok peskovnika morda že jutri naveliča, le tega spremenimo v najdišče za izkopavanje dinozavrov. V posodo položimo risbice starodavnih živali, otrok pa naj se s čopičem previdno in natančno poda na lov za novimi odkritji, ki ležijo pod koruznim zdrobom.

Ustvarjanje zgodb, stripov in namiznih iger

Zvitorepec, Kapitan Gatnik in številni drugi stripi so obvezno čtivo naših šolarjev. Zakaj se ne bi v dneh, ko njihovi stripovski junaki povečini ostajajo tesno spravljeni na policah šolskih knjižnic, kar sami lotili pisanja stripov? Ustvarjalne dejavnosti otroke pogosto izpolnijo ravno toliko, kot šport in živahna igra na prostem. Zato naj bo ustvarjanje zgodb in namiznih iger spodbuda otrokom na poti kreativnega spoprijemanja z izzivi.

Ena, dve, tri, že migamo vsi

Vsi otroci pa ne bodo zdržali zgolj ob ustvarjanju. Hop na dvorišče, kjer se bo ob igri z žogo preznojila vsa družina. Z otrokom se odpravite tudi v naravo. Da se izognete gneči in upoštevate vse varnostne ukrepe, se s kolesom zapeljite do bližnjega travnika ali gozda in se tam nadihajte svežega zraka. Pred očmi imejte samoten teren. Razmigamo se lahko tudi znotraj doma. Na plano spravite vse pozabljene telovadne naprave, naj jih uporablja vsa družina. Na hodniku lahko od ene do druge stene namestite vrvice, ki jih prilepite z lepilnim trakom in kot pravi detektivi priredite tekmovanje v smukanju med laserskimi žarki.

Tudi čez 20 let bo nekoč danes

Predlagane aktivnosti so primerne za samostojne aktivnosti otrok, kot tudi skupno druženje vse družine. Ko družina skupaj preživlja čas, krepi vezi in investira v dobro počutje v obdobju krize in tudi za naprej. Zato tudi v teh časih ne pozabite, da bo tudi čez 20 let nekoč danes in za varnost družine poskrbite z življenjskim zavarovanjem NLB Vita Varčevanje +. Varčevanje za otroka omogoča:

  • sklenitev za otroke, stare do vključno 14. let;
  • možnost izplačila v obliki štipendije ali enkratnega izplačila;
  • naložbeni možnosti kombinirani paket ali poljubna izbira skladov NLB Skladi ter možnost spremembe;
  • polovični vstopni stroški do otrokovega 18. leta starosti;
  • davčni prihranek pri odkupu po poteku 10 let.
Nazaj